Home / A fost azi în lume / Înconjurul lumii în 10 articole de actualitate – 17 februarie
Explozia unei mașini capcană din capitala Turciei a vizat un vehicul în care se afla personal militar și s-a produs la o oră de vârf pentru traficul din Ankara.

Înconjurul lumii în 10 articole de actualitate – 17 februarie

Continuarea ostilităților din Siria, ambițiile militare ale Chinei în zona unor insule disputate din Asia de Est, precum și oscilațiile burselor coroborate cu negocierile privind reducerea producției de petrol în vedere stopării prăbușirii cotației țițeiului se numără printre cele mai importante subiecte ale agendei media din 17 februarie. Am selectat 10 titluri despre cele mai importante evenimente din actualitatea internațională, pe lângă câteva materiale aflate ”sub radar”, cărora chiar dacă li se acordă o vizibilitate redusă, credem că merită trecute în revistă.

TITLURILE ZILEI

1. Taiwanul acuză Beijingul că a instalat baterii de rachete sol-aer și un radar în zona insulelor din Marea Chinei de Sud, a căror suveranitate este disputată de țările din regiune, relatează BBC. Potrivit unor imagini din satelit înregistrate în 14 februarie și publicate de Fox News, în acestea apar două baterii a câte opt lansatoare de rachete și un sistem radar, pe insula Yongxing. Prezența facilităților militare instalate de China este de așteptat să crească tensiunile dintre Beijing și țările vecine, în special Taiwan și Japonia, care contestă ambițiile de suveranitate ale Chinei asupra acestor insule, majoritatea nelocuite.

2. Cel puțin 28 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 61 au fost rănite în urma unei explozii puternice care a vizat un vehicul militar în centrul capitalei Turciei, Ankara, anunță Al Jazeera. Deflagrația produsă la ora locală 18:15 se pare că a fost declanșată de o mașină-capcană care a vizat un vehicul în care se afla personal militar. Președintele Recep Tayyip Erdogan a convocat o ședință de urgenț cu autoritățile de securitate din Ankara. Atentatul nu a fost încă revendicat, însă oficialii guvernamentali l-au catalogat drept un ”atac terorist”.

3. Statele Unite ale Americii aveau pregătit un plan pentru un atac cibernetic masiv asupra Iranului, în cazul unui eventual eșec al negocierilor diplomatice care au avut ca scop încheierea programului nuclear al Teheranului, informează Reuters, preluând un material al New York Times. Operațiunea denumită ”Nitro Zeus” avea ca scop paralizarea sistemelor defensive aeriene ale Iranului, a sistemelor de comunicații și elemente-cheie ale sistemului energetic, însă a fost suspendat în momentul în care s-a ajuns la o înțelegere pe cale diplomatică, în vara anului trecut. Potrivit surselor citate, agențiile de inteligență americane aveau pregătit și un plan separat pentru un atac sub acoperire asupra facilităților nucleare ale Iranului de la Fordo, un centru pentru îmbogățirea uraniului suspectat a fi folosit în scopuri militare.

4. Iranul a anunțat că va avea o poziție fermă împotriva reducerii producției de petrol în raport cu ceilalți mari producători, afirmând prin vocea reprezentantului său la OPEC, Mehdi Asali, că va continua să crească nivelul producției la cel pe care îl deținea înaintea intrării în vigoare a sancțiunilor internaționale impuse din cauza programului nuclear, potrivit Reuters. ”Cum v-ați putea aștepta ca Iranului să coopereze acum și să plătească prețul pentru că atunci când s-a aflat sub sancțiunile internaționale, unele țări și-au mprit producția și au cauzat scăderea prețului? Să ceri Iranului să își înghețe nivelul producției este ceva ilogic”, a afirmat Asali.

5. Unul dintre consilierii pe probleme militare din China, Generalul Major Wang Haiyun, a avertizat că Beijingul trebuie să fie pregătit de război împotriva Coreei de Nord, fără a mai ajunge să sacrifice atât de mult cât a făcut în războiul din anii 1950, relatează Business Insider, care citează publicația South China Morning Post, o publicație aflată sub influența regimului chinez. Wang Haiyun a susținut că China treubie să ”ia contra-măsuri ferme împotriva variatelor amenințări”. ”China trebuie să-și ajusteze desfășurarea de forțe de-a lungul frontierei nord-estice…și să se pregătească militar și diplomatic pentru orice riscuri potențiale cât de devreme posibil”, a mai spus Haiyun.

6. Rusia și Iranul vor semna în cursul acestui an un contract pentru furnizarea unui lot de avioane de luptă multi-rol tip Suhoi Su-30SM republicii islamice, a anunțat agenția rusă de presă RIA, citată de Reuters. Totodată, în cursul acestei săptămâni, ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan efectuează o vizită la Moscova, în timpul căeria a avut deja o întrunire cu președintele rus Vladimir Putin.

hoax map germania7. Karolin Scharz și Lutz Helm sunt doi cetățeni germani care au dezvoltat, începând din vara lui 2015, aplicația ”Hoaxmap” (”Harta farselor” – n.r.) pentru a confrunta informațiile despre crimele comise de refugiați și realitatea oferită de autorități, prin comunicate și declarații oficiale, scrie Al Jazeera. Acțiunea inițiată de Schwarz a început odată cu înmulțirea zvonurilor privind jafuri, violuri sau crime care îi incriminau pe refugiați, odată cu sosirea acestora în Leipzig, orașul său natal. Astfel, Hoaxmap a devenit o aplicație care verifică informațiile preluate de pe site-urile de socializare, provenite în special de la simpatizanți ai extremei drepte, și declarațiile oficiale ale poliției și primăriei, marcând pe hartă fiecare dintre aceste așa-zise evenimente.

8. Președintele Comisiei Euroene, Jean-Claude Juncker, a declarat cotidianului german Bild că Europa face progrese în abordarea crizei refugiaților și a lăudat-o pe cancelarul german Angela Merkel pentru fermitatea implementării unor politici ”pe termen lung” în ciuda criticilor pe care le-a înfruntat, relatează Reuters. Afirmațiile liderului de la Bruxelles au fost publicate într-un interviu apărut cu o zi înaintea unui summit al liderilor europeni pe tema crizei refugiaților și a propunerilor de reformă ale UE în schimbul menținerii Marii Britanii în blocul european, eveniment considerat de analiști crucial pentru viitorul unei Europe unite. Juncker a mai afirmat că istoria va dovedi în ce măsură politica Angelei Merkel a fost una corectă în ceea ce îi privește pe refugiați.

9. Noi tehnici potențial controversate, printre care răspândirea unor specimene de țânțari modificați genetic sau iradiați ar putea fi dezvoltate pentru a contracara transmiterea virusului Zika, se arată într-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, potrivit The Guardian. Zika este o afecțiune transmistă de specia de țânțari ”Aedes aegypti” și a originat în Africa, însă în ultimul deceniu aceasta s-a extins în zona Pacificului, în Brazilia și Columbia. Potrivit Grupului Consultat al OMS, a fost recomandată continuarea testărilor pe teren și evaluarea riscurilor pentru evaluarea impactului acestor tehnici asupra transmiterii bolii Zika, arătându-se în același timp că testele realizate până acum în Insulele Cayman au condus la reducerea semnificativă a populației de ”Aedes aegypti”.

10. Premierul irakian Haidar al-Abadi a afirmat că este pregătit să demisioneze în acord cu un plan de remaniere a cabinetului său care are scopul de a înlătura câteva posturi-cheie din guvern bazate pe criterii etnice, informează Al Jazeera. Anunțul lui Abadi survine la o săptămână după ce premierul Irakului a anunțat că dorește să remanieze guvernul și să numească miniștri tehnocrați, în locul unora desemnați potrivit blocurilor politice reprezentate în parlamentul de la Badgad.

”SUB RADAR”

* În 2013, înainte de izbucnirea războiului civil din Sudanul de Sud, 52% dintre femei se măritau înainte de a împlini 18 ani, fără a se putea opune. Între timp, situația s-a înrăutățit considerabil, pe fondul unui conflict în care zeci de mii de oameni au fost uciși, 1,69 de milioane și-au părăsit casele, iar alte 2 milioane suferă de foamete. Pe acest fond, se arată într-un material Al Jazeera, violențele împotriva femeilor au crescut considerabil, reprezentantul special al ONU pentru violență sexuală în zonele de conflict, Zainab Hana Bangura, ajungând să afirme că ceea ce a văzut în Sudanul de Sud reprezintă cea mai cumplită experiență pe care a descoperit-o. Despre drama femeilor abuzate de la vârste fragede și obligate să le ofere bărbaților cât mai mulți copii, în materialul Al Jazeera.

** Peste 21 de milioane de oameni au nevoie de ajutor în Yemen, situația fiind catalogată drept o ”catastrofă umanitară” de către Stephen O’Brien, responsabilul ONU pe probleme umanitare, scrie Al Jazeera. Potrivit lui O’Brien, situația a fost înrăutățită și din cauza tot mai multor restricții impuse unor eforturi de a răspunde la ceea ce acesta a catalogat drept ”nevoile urgente” a milioane de oameni, printre care și deturnarea unei nave de ajutoare ale ONU de către forțele de coaliție coordonate de Arabia Saudită. Oficialul ONU a afirmat că peste 6.000 de persoane și-au pierdut viața, dintre care mai mult de jumătate au fost civili, în atacurile forțelor de coaliție lansate asupra rebelilor Houthi, din martie 2015 până în prezent. Totodată, mai mult de 700 de copii au murit, iar peste 1.000 au fost răniți de la izbucnirea conflictului.

*** ”Atunci era simplu – luptam pentru libertate! Dar de multe ori am ajuns să mă întreb dacă chiar a meritat”, susține un student la medicină din Libia în ajunul aniversării a 5 ani de la izbucnirea revoluției împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, scrie The Guardian. Atunci, rebelii au pornit să răstoarne un regim dictatorial, însă între timp milițiile care inițial s-au coalizat pentru un scop comun au ajuns să se lupte între ele, atunci când nu luptă împotriva Statului Islamic. Moștenirea lui Gaddafi în Libia înseamnă lipsa democrației, a unor instituții funcționale și mai ales a unui spirit de unitate în societate, aspecte speculate de militanții extremiști și de grupările paramilitare ce dețin controlul asupra unor teritorii dintr-o țară aflată în pragul colapsului.

boutros boutros ghali onu**** Deși început cu un elan reformator, mandatul egipteanului Boutros Boutros-Ghali, primul Secretar General african al Națiunilor Unite între 1992 și 1996, s-a încheiat cu dezamăgirea provocată de relațiile încordate cu Statele Unite ale Americii care a condus la retragerea sprijinului pentru un nou mandat, analizează The Guardian, într-un material-necrolog dedicat lui Boutros-Ghali, care a încetat din viață, marți, la 93 de ani. Considerat prea bătrân de către americani pentru a prelua funcția de Secretar General al ONU, Boutros-Ghali a fost puternic susținut președintele Franței, Francois Mitterand, fiind acceptat și de statele arabe, cât și de cele africane. Deși egiptean, acesta nu era nici arab, nici musulman, fiind membrul minorității creștine copte, cu o vechime de secole în nordul-estul Africii. În timpul mandatului său, Boutros-Ghali s-a confruntat cu provocarea gestionării crizelor generate de războaiele din fosta Iugoslavie, Somalia, Rwanda sau Cambodgia, situații care au alimentat părerile potrivit cărora ONU a eșuat în misiunea de menținere a păcii la nivel mondial, aspect speculat de SUA care și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca un nou mandat al egipteanului la conducerea organizației.

***** Samaher, o femeie de 38 de ani din Bagadad, a plecat împreună cu băiatul său și alte două prietene din țară, iar acum se află în tabăra de tranzit Vinojug de la granița dintre Macedonia și Grecia, așteptând trenul spre Serbia. ”Nu dormim niciodată în același timp…una dintre noi stă mereu trează. Am auzit de prea multe ori povești cu femei care au fost jefuite”, declară aceasta, într-un material Al Jazeera. ”Sunt epuizată…chiar dacă este rândul meu să dorm, nu o pot face. Îmi este mereu frică să nu se întâmple ceva”, adaugă Samaher. Povestea sa este completată de mărturii ale femeilor refugiate din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, într-un material despre vulnerabilitatea unui segment important al populației de refugiați, despre care Amnesty International susține că Europa nu reușește să asigure protecția necesară.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …