Home / Politica si... / Alegeri / In focus: Politica externă a Statelor Unite sub administrația lui Joe Biden
Grafică realizată de Adela Cosgarea

In focus: Politica externă a Statelor Unite sub administrația lui Joe Biden

de Andrei Rus. 

În Statele Unite ale Americii, cea mai importantă funcție executivă este cea de președinte. Președintele american are atribuții semnificative în diverse domenii precum politica externă, apărare și securitate, politica internă și implementarea legilor sau numiri în funcții oficiale. 

 

Ultima bătălie dusă pentru președinția Statelor Unite ale Americii a avut loc în 2020 între Joe Biden și Donald Trump, iar finalul alegerilor a fost marcat de victoria candidatului democrat Joe Biden. Conform constituției americane, mandatul președintelui are o durată de patru ani, iar o persoană poate fi aleasă de maximum două ori în această funcție. Astfel, Joe Biden și-a început primul său mandat la Casa Albă la data de 20 ianuarie 2021, care va dura până în 20 ianuarie 2025, când următorul câștigătorul al alegerilor prezidențiale de anul acesta îi va lua locul.

 

Din ce este formată administrația prezidențială?

 

Conform Casei Albe, mii de persoane lucrează pentru administrația prezidențială a Statelor Unite ale Americii în Aripa Vestică (en: West Wing; parte a Casei Albe unde se află biroul președintelui și unde acesta își desfășoară activitatea), Aripa Estică (en: East Wing; parte a Casei Albe unde își desfășoară activitatea Prima doamnă a Statelor Unite ale Americii și echipa sa), Cabinetul Casei Albe și Biroul Executiv al Președintelui (The White House, fără an).

 

În timp ce Cabinetul Casei Albe are rolul de a-l consilia pe președinte în diverse domenii precum apărarea, educația sau comerțul, Biroul Executiv al Președintelui este format din mai multe agenții și birouri, având rolul de a ajuta președintele în gestionarea problemelor administrative, politice și legislative.

 

Printre personalitățile cunoscute care fac parte din Cabinetul Casei Albe pe timpul administrației lui Joe Biden se enumeră:

o   Kamala Harris – Vice Președinte

o   Antony Blinken – Secretar de Stat

o   Lloyd Austin – Secretarul Apărării

o   Janet Yellen – Secretara Trezoreriei

 

Printre birourile cunoscute din Biroul Executiv al Președintelui se află:

o   Consiliul Național de Securitate

o   Biroul de Management și Buget

o   Consiliul Economic Național

o   Biroul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite ale Americii

 

 

Totodată, în Statelor Unite ale Americii este specific ca după alegerea unui nou președinte, o parte din persoanele cu funcții importante din guvernul federal să fie înlocuite o dată cu schimbarea administrației. Astfel, pot fi făcute până la 4,000 numiri politice în guvernul federal, iar peste 400 de agenții guvernamentale pot avea noi decidenți.

 

Politica externă a Statelor Unite sub administrația lui Joe Biden

 

Administrația lui Joe Biden a fost marcată de o serie de crize atât interne, cât și externe. Joe Biden și-a început mandatul în plină pandemie de COVID-19, iar printre primele sale măsuri luate au fost în domeniul sănătății și în cel economic. Pentru a rezolva problemele interne din Statele Unite cauzate de pandemie, administrația lui Joe Biden a avut o abordare mai agresivă decât predecesorul său, Donald Trump, în combaterea acestora.

 

La scurt timp după ce Joe Biden a preluat președinția Statelor Unite, au început să apară diferite crize și în plan extern. Printre primele evenimente care au avut un impact asupra politicii externe a Statelor Unite ale Americii a fost revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, în 2021. Cu toate că opozantul său, Donald Trump, l-a criticat pe Joe Biden pentru gestionarea precară a situației, declarând că sub conducerea sa nu ar fi avut loc acest incident, la nivel de politică externă, retragerea americană din Afganistan a început încă 2011, o dată cu pivotul Statelor Unite către Asia. Ulterior, în timpul administrației lui Donald Trump, a fost negociată cu talibanii reducerea numărului trupelor americane de pe teritoriul afgan, iar în timpul administrației lui Joe Biden armata s-a retras complet. 

 

Un an mai târziu a avut loc invazia armatei ruse în Ucraina. Administrația lui Joe Biden a avut o poziție timidă la început, dar ulterior fermă privind susținerea necondiționată a Ucrainei în câștigarea războiului. Astfel, sub conducerea lui Joe Biden, Statele Unite ale Americii au oferit mai multe pachete de ajutoare atât financiare, cât și non-financiare Ucrainei. Conform informațiilor publice, de la începutul invaziei, Statele Unite ale Americii au sprijinit Ucraina cu cinci pachete de ajutoare în valoare de 175 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, o dată cu trecerea timpului, Statele Unite au început să doneze Ucrainei și tehnică militară precum avioanele de luptă F-16 sau tancurile M1 Abrams.

 

Cu toate că Statele Unite ale Americii încearcă să pivoteze din Orientul Mijlociu către continentul asiatic, administrația lui Joe Biden a păstrat prezența americană în regiune. Acest fapt se observă cel mai ușor în urma conflictului din Gaza care a izbucnit la 7 octombrie 2023. De la începutul conflictului până în prezent, decidenții americani au dislocat mai multe nave de luptă și aeronave în regiune pentru a estompa escaladarea conflictului. În plus, administrația lui Joe Biden a oferit sprijin necondiționat Israelului, dar cu toate acestea a redus o parte din sprijinul militar acordat, din cauza unor decizii luate de decidenții israelieni.

 

Un alt aspect al politicii externe menținut de administrația lui Joe Biden de la administrațiile prezidențiale anterioare este legat de relația sino-americană. Sub administrația sa, au fost luate mai multe decizii care aveau scopul de a contracara amenințarea chineză asupra Statelor Unite. Încă de la începutul mandatului său, regulatorii americani de telecomunicații au început să interzică companii chinezești precum Huawei. La scurt timp, Senatul american a introdus în 2021 Actul Competiției Strategice pentru se adresa mai multor nereguli din Republica Populară Chineză. În ciuda faptului că Statele Unite au luat mai multe măsuri împotriva Chinei, pe parcursul mandatului lui Joe Biden, diferite persoane din Cabinetul său au vizitat China pentru a discuta diferendele dintre cele două state. De exemplu, Secretarul de Stat Antony Blinken și Secretara Trezoreriei Janet Yellen au efectuat mai multe vizite în China de la începutul mandatului lui Joe Biden.

 

Astfel, putem observa că politica externă a Statelor Unite a rămas consistentă sub administrația lui Joe Biden, fiind luate o serie de măsuri care continuă să mențină Statele Unite drept un actor cheie în sistemul internațional. Putem observa faptul că perioada mandatului administrației prezidențiale a fost marcat de o mulțime de crize, dar care au fost manageriate în așa fel încât nu au escaladat la nivel global. Chiar dacă administrația prezidențială se va schimba o dată cu alegerea unui nou președinte, anumite elemente de politică externă vor rămâne constante indiferent de câștigător.

 

Surse: 

 

  1. China Briefing Team. (2024, Octombrie 10). US-China Relations in the Biden Era: A Timeline . From China Briefing : https://www.china-briefing.com/news/us-china-relations-in-the-biden-era-a-timeline/
  2. Healy, C. (2024, Mai 16). Navigating the path of presidential transitions . From The Washington Post: https://www.washingtonpost.com/business/2024/05/16/federal-government-employees-president-transition/
  3. Kiely, E., & Farley, R. (2021, August 17). Timeline of U.S. Withdrawal from Afghanistan . From Factcheck.org: https://www.factcheck.org/2021/08/timeline-of-u-s-withdrawal-from-afghanistan/
  4. Levingston, S. (n.d.). Joe Biden: Domestic Affairs. Retrieved Octombrie, 2024 from The Miller Center: https://millercenter.org/president/biden/domestic-affair
  5. Masters, J., & Merrow, W. (2024, Septembrie 27). Timeline of U.S. Withdrawal from Afghanistan . From Council on Foreign Relations : https://www.cfr.org/article/how-much-us-aid-going-ukraine
  6. The New York Times. (2020, Noiembrie 3). Presidential Election Results: Biden Wins . From The New York Times: https://www.nytimes.com/interactive/2020/11/03/us/elections/results-president.html

 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …