Programul de supraveghere a comunicațiilor desfășurat de Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) ar putea avea un efect dezastruos pe termen lung asupra libertății de exprimare și a libertății pe internet, avertizează Human Rights Watch, potrivit The Guardian.
În contexul dezvăluirilor făcute de Edward Snowden cu privire la amploarea programului de spionaj american și având în vedere modul în care guvernul SUA a gestionat problema NSA, Human Rights Watch publică un raport prin care trage un semnal de alarmă cu privire la protecția datelor. HRW arată că există pericolul ca unele state în care se încalcă frecvent drepturile omului, cum ar fi China sau țările din Golf, să folosească scandalul NSA ”pentru a crea rețele naționale de internet și a obliga grupurile din industrie să păstreze datele utilizatorilor în țara lor” ceea ce poate duce la o creștere a cenzurii pe internet. Activiștii se tem, de exemplu, că problema NSA va fi folosită de China drept scuză pentru a naționaliza complet internetul.
Directorul organizației, Kenneth Roth, susține că, din perspectiva drepturilor omului, una dintre cele mai mari greșeli comise de administrația de la Washington a fost să insiste că există o diferență între conținutul comunicațiilor și ”metadate”, adică informațiile despre locul, momentul și persoanele între care are loc o convorbire. A presupune că doar ascultarea, nu și colectarea informațiilor, constituie o intruziune in viața privată este o eroare, afirmă Roth. ”Imaginați-vă că guvernul instalează camere video în dormitorul vostru și vă spune: «Nu vă faceți griji, filmările vor ajunge într-un computer al guvernului și nu vom privi imaginile decât dacă vom avea un motiv întemeiat». Ați simți că intimitatea dumneavoastră este respectată? Sigur că nu. Dar asta este exact ceea ce face guvernul.”, explică directorul HRW, citat de The Guardian.
Președintele Barack Obama nu a mers suficient de departe în reformarea activităților de monitorizare ale NSA și continuă să violeze dreptul la confidențialitate, a mai declarat Roth pentru Reuters.
Săptămâna trecută președintele SUA a încercat să îi asigure pe americani și pe străini că Statele Unite vor lua în considerare preocupările legate de caracterul privat al datelor, îngrijorări apărute odată cu dezvăluirile fostului consultant NSA, Edward Snowden. ”Obama a spus că nu va mai fi spionată Angela Merkel. Minunat! Dar ceea ce ne privește pe noi este faptul că guvernul american îi spionează pe oamenii obișnuiți. El nu a spus că avem dreptul la intimitate.”, a criticat Roth discursul liderului american.
În opinia directorului Human Rights Watch, SUA trebuie să pună capăt culegerii masive de date, de vreme ce nu a existat vreo dovadă că această activitate și-a dovedit eficiența din punctul de vedere al securității americanilor.
Pe lângă chestiunea protecției datelor, în raportul HRW este subliniată tendința globală denumită ”majoritarism abuziv” prin care unele guverne promovează la nivel declarativ principiile democrației, dar discriminează minoritățile politice. Această tendință a fost înregistrată în cazul noilor guverne din Egipt și Birmania, dar și la cele din Kenya, Thailanda, Turcia, Rusia și Ucraina.
De asemenea, Human Rights Watch semnalează în raportul său reacția ”dureros de limitată” la voilențele și suferința din Siria și critică Rusia pentru că a refuzat să-și folosească influența ca să pună capăt atrocităților.