Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Hackerii chinezi au atacat mai multe ministere de externe europene

Hackerii chinezi au atacat mai multe ministere de externe europene

Hackerii chinezi au spionat calculatoarele a cinci ministere externe europene pe parcursul verii, arată rezultatele anchetei făcute de firma de securitate a Statelor Unite, FireEye. Hackerii trimiteau fişiere cu ataşamente malware care păreau a prezenta în detaliu o posibilă intervenţie a Americii în Siria.

Compania nu a revelat care ministere au fost ţintite dar a precizat că monstrele de viruşi erau destinate persoanelor din grupul G20. Nouă calculatoare au fost compromise, în total, a declarat compania pentru BBC. Calculatoarele au fost vizate în perioada premergătoare summit-ului anual al grupului G20, printre acestea aflandu-se China sau Rusia, în luna septembrie, iar majoritatea discuţiilor erau referitoare la războiul civil din Siria.

Cercetătorii au susţinut că în luna august, pentru o săptămână au putut să monitorizeze unul dintre cele 23 de servere informatice utilizate de către hackeri , pe care l-au poreclit ,,grupul Ke3chang” după numele unuia dintre fișierele utilizate în codul malitios.

În timpul săptămânii în care a fost observat nu s-au furat informaţii, susţine compania de securitate. “În acea etapă părea a fi vorba de recunoaşterea reţelei”, a declarat cercetatorul Narottama Villeneuve, de la FireEye pentru BBC. După spusele cercetătorilor, Grupul Ke3chang a fost activ cel puțin din anul 2010. In mod clasic acesta a vizat industria aerospațială, de energie și de producție, dar care au emis, malware şi pentru companiile hi-tech și către guverne.

În 2012 au folosit un atac tematic al jocurilor olimpice de la Londra şi cu un an în urmă au trimis e-mailuri în care pretindeau că arată poze nud cu Carla Bruni, soţia preşedintelui francez de atunci. În ultimul atac s-au concentrat însă pe ministerele de externe, a declarat domnul Villeneuve pentru BBC.

Hackerii se aflau în China însă e greu de precizat cu exactitate din punct de vedere tehnologic modul în care erau conectaţi la reţeaua naţională. Dl Villeneuve a explicat cum a intrat în serverele hackerilor. ” Când se schimba infrastructura, serverele sunt deschise şi din întâmplare am verificat serverele când acestea nu erau asigurate. Cu toate acestea perioada petrecută în serverele hackerilor a fost foarte scurtă, doar de o săptămână”.

Tensiunile dintre China şi Occident, referitoare la spionajul tehnologic, au fost în creştere în ultimii ani. În iunie, secretarul american al Apărării Chuck Hagel a acuzat hackerii chinezi că au accesat programele secrete ale armelor din SUA.

Despre PoliticALL

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *