Material realizat de Dora Timar și Doina Bulearcă
Pompierii din Cuba au reușit să stingă cel mai mare incendiu din istoria țării, conform The Guardian. Focul a distrus în cele 5 zile de la izbucnirea incendiului 40% din principala facilitate de depozitare a combustibilului, cauzând pene de curent. Flăcările dezlănțuite au devastat un segment de patru rezervoare din portul super-petrolier Matanzas, cel mai mare port din Cuba pentru primirea importurilor de țiței și combustibil. Combustibilul primit și depozitat în Matanzas este utilizat pentru a genera electricitate pe insulă. Acest incendiu are potențialul de a afecta întreaga națiune, guvernul comunist fiind deja supus mai multor sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii care au lăsat țara în faliment.
Oficialii Statelor Unite al Americii au declarat că există posibilitatea ca armata Rusiei să desfășoare antrenamente utilizând drone iraniene, informează CNN. Conform declarațiilor, oficialii ruși ar fi început să se antreneze cu drone în Iran în urmă cu câteva săptămâni, intenția liderilor de la Kremlin fiind de a achiziționa aceste sisteme pe măsură ce războiul din Ucraina avansează. Un oficial SUA a declarat pentru CNN “În ultimele câteva săptămâni, oficialii ruși au efectuat cursuri de instruire în Iran, ca parte a acordului pentru transferurile UAV din Iran în Rusia”. Oficialul a adăugat că informațiile despre instruire au fost declasificate recent.
Bandele criminale din Haiti au preluat controlul în luptele cu poliția, relatează CNN. Poliția și-a intensificat acțiunile în ultimele săptămâni, încercând să oprească bandele din țară. Zeci de cartiere și zone din țară sunt controlate de bandele criminale, iar capitala Port-au-Prince se află într-un conflict civil deschis între poliție și grupurile criminale care continuă să devină din ce în ce mai organizate și mai bine echipate. În ultimele 72 de ore, poliția a ucis un lider al bandei Mawozo și a salvat șase ostatici capturați de aceștia. Dar banda – una dintre zecile care terorizează capitala- nu a fost dislocată de pe străzile orașului.
Guvernul Rusiei a lansat un satelit iranian în spațiu din baza strategică aflată în Kazakhstan, conform Al Jazeera. Un satelit iranian de înaltă rezoluție a fost lansat în spațiu de la o bază din Kazahstan, la bordul unei rachete rusești, pe fondul speculațiilor cu privire la utilizările sale. Satelitul Khayyam, cu teledetecție, pe care liderii Iranului au declarat că doresc să îl folosească în scopuri non-militare, a fost lansat cu succes marți, potrivit unor imagini difuzate în direct de televiziunea de stat iraniană. La începutul acestei luni, Washington Post a citat oficiali ai serviciilor de informații occidentale anonime care susțin că guvernul Rusiei intenționează să utilizeze satelitul „timp de câteva luni sau mai mult” pentru a-și solidifica eforturile de război în Ucraina. Ministrul tehnologiei informației și a comunicațiilor din Iran a declarat că lansarea reprezintă începutul unei cooperări strategice dintre cele două țări în industria spațială.
Guvernul Turciei a reluat explorarea gazelor în estul Mediteranei, informează Al Jazeera. La aproape doi ani după ce guvernul Turciei a oprit explorările de gaze offshore în apele contestate ale Mediteranei, o navă turcească a pornit în estul mării având obiectivul de a fora pentru gaze, o decizie care riscă să inflameze tensiunile regionale. Nava Abdullhamid Han a pornit marți având aprobarea președintelui Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că nava va opera 55 km în largul coastei Turciei într-o zonă din teritoriul suveran al țării. Estul Mediteranei, cu potențialul său substanțial de gaze naturale, ar putea deveni un punct de referință pentru disputele regionale și mai largi după ce invazia rusă a Ucrainei a declanșat o criză energetică globală și a trimis importatorii să caute surse alternative de hidrocarburi.
Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a declarat că “nu știa nimic” despre interceptarea telefonică a liderului aflat în opoziție, pe fondul scandalului care a zguduit guvernul său, conform Euronews. Scandalul a dus la demisia șefului Serviciul național de informații, Panagiotis Kotoleon, precum și a secretarului general al cabinetului prim-ministrului, Grigoris Dimitriadis, fără a fi oferită o explicație oficială pentru decizia acestora. Politicianul interceptat, aflat în opoziție, este membru al Parlamentului European. Acesta a declarat că a aflat de tentativa de a fi interceptat după ce a fost informat de serviciul de securitate cibernetică a Parlamentului European cu câteva zile mai devreme. Mitsotaksis s-a arătat revoltat de această acțiune și a declarat că această acțiune este politic inacceptabilă. Serviciul național de informații, cunoscut sub acronimul EYP, răspunde direct biroului prim-ministrului, o schimbare pe care Mitsotakis a adus-o după câștigarea alegerilor din 2019.
Secretarul de stat din SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Democrată Congo și Rwanda în contextul tensiunilor izbucnite de rebeliunea M23, informează RFI. Vizita lui Blinken în RDC a survenit în contextul în care președintele congolez Félix Tshisekedi speră să stabilească ordinea de zi prin evidențierea tensiunilor recente dintre Kinshasa și Kigali. RDC se confruntă în prezent cu o renaștere a ostilității față de liderii Rwandei, pe care Kinshasa i-a acuzat că sprijină grupul rebel M23, care a fost în spatele unei creșteri a violențelor în provinciile Kivu de est. Kigali neagă sprijinul în principal al miliției Tutsi. După vizita sa în Africa de Sud, care a început duminică, diplomatul șef al SUA va fi primit, potrivit surselor, la începutul serii de către Tshisekedi, care – potrivit președinției congoleze – „nu va eșua în a discuta chestiuni de parteneriat strategic între RDC și SUA”.
Oficialii E.ON, cel mai mare operator de energie electrică de pe piața europeană, a anunțat că a scăzut valoarea cotei companiei în gazoductul Nord Stream 1, relatează Reuters. Din cauza „incertitudinii crescute” a războiului din Ucraina, oficiali ai companiei au anunțat scăderea în valoare de 700 de milioane de euro. La nivelul lunii martie, cota E.ON în gazoductul Nord Stream 1 era de 15.5% și era indirect investită în fondul de pensii al companiei. Directorul executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, a declarat că „actuala criză energetică clarifică în final că Europei îi este necesară transformarea sistemului său energetic. Pentru a asigura securitatea furnizării de gaz, este necesară independența față de gazul rusesc.”
Armata chineză și-a extins perioada exercițiilor militare de pe coasta Taiwanului, raportează Reuters. Extinderea perioadei exercițiilor survine pe fondul vizitei de stat în Taiwan a Președintelui Camerei Reprezentanților a S.U.A. Nancy Pelosi. Administrația chineză susține că statul insular este un teritoriu care aparține de statul chinez și neagă independența și suveranitatea acestuia. Exercițiile militare întreprinse de armata chineză au inclus lansarea de rachete balistice peste capitala taiwaneză Taipei și simularea de atacuri aeriene și amfibii în jurul insulei.
Administrația de la Kremlin recrutează prizonieri pentru a se înrola ca soldați în războiul din Ucraina, raportează CNN. Rapoartele statelor vestice au estimat aproximativ 75 000 de victime în rândul armatei ruse. Oficialii de la Moscova au lansat o campanie de recrutare, acceptând aplicații de la persoane condamnate pentru omor și excluzând persoane condamnate pentru viol, pedofilie, extremism sau terorism. De asemenea, se mai oferă și amnistie pentru un serviciu militar de șase luni și 100 000 de ruble lunar. Ofertele nu sunt la fel pentru fiecare prizonier. Un deținut a declarat că 50 de persoane au fost selectate pentru recrutare până la acest moment din 400 de aplicanți.