Home / GeopoliticALL / Europa / Remanierea Guvernului francez: desemnarea-surpriză a primei femei ca ministru al Educației

Remanierea Guvernului francez: desemnarea-surpriză a primei femei ca ministru al Educației

Najat Vallaud-Belkacem_ministru_educatie_frantaScena politică din Franța oferă o nouă surpriză, după ce  Najat Vallaud-Belkacem a devenit prima femeie care ocupă   funcția de ministru al educației. Aceasta este o puternică susținătoare a egalității între sexe, iar convingerile sale stârnesc proteste printre francezii de dreapta, relatează The Guardian.

În guvernul anterior, care și-a depus mandatul la începutul săptămânii, Najat Vallaud a fost ministrul Drepturilor Femeilor, Tinerilor și Sportului. Aceasta și-a câștigat antipatia susținând egalitatea dintre sexe atât printre copii, în școlile primare, cât și în rândul adulților. Pe data de 30 mai 2013 în Franța a avut loc prima căsătorie între persoane de același sex. Actualul ministru al Educației a luat parte la acest eveniment, arătându-și înverșunarea contra stereotipurilor din societate cu privire la egalitatea dintre sexe.

Marți au fost investiți noi miniștrii la Educație, Economie și Ministerul Culturii și Comunicării, astfel încât Guvernul Valls II însumează 8 bărbați și 8 femei, președintele Francois Hollande respectându-și promisiunea că va promova egalitatea de gen.

Situația în Franța este departe de a fi una pozitivă, popularitatea președintelui a scăzut la 17% și conform Digi24 șomajul a crescut cu 0,3%, în prezent fiind 3,4 milioane de persoane fără un loc de muncă. Socialiștii au considerat că pot ieși din criză după modelul și cu ajutorul Germaniei. Dacă la începutul anilor 2000, Germania era împovărată de datorii, cu ajutorul unor măsuri rigide a reușit să își revină spectaculos din punct de vedere economic. Fostul ministru al Economiei, Arnaud Montebourg a criticat cu înverșunare măsurile de austeritate introduse de Germania în Europa, cât și pactul de responsabilitate, inițiat de Francois Hollande.

Montebourg, alături de Hammon, fostul ministru al educației și de Filippetti, care a fost în fruntea Ministerului Culturii și Comunicării, reprezentau aripa de stânga din guvernarea socialistă, aceștia fiind de orientare tradiționalist-keynesiană. Covingerile acestora nu se potriveau cu linia economică pe care dorește să o urmeze președintele francez, și anume social-liberală. Astfel, Hollande a remaniat Guvernul încât să nu mai existe discrepanțe majore care să creeze conflicte.

După prezentarea noilor miniștri, nici înlocuitorul lui Montebourg nu a scăpat de criticile socialiștilor de stânga. Emmanuel Macron, un fost bancher de 36 de ani, este considerat de aceștia incapabil să salveze economia franceză. Unul dintre deputații socialiști s-a arătat ”șocat” de numirea acestuia, un fost consilier al președintelui Hollande, afirmând că prin desemnarea sa ca ministru, ”Franța se aliniază poziției Germaniei” din punct de vedere economic. La rândul său, proaspătul ministru a replicat: ”Judecați-mă după fapte!”.

După învestirea noului guvern al Franței, premierul Manuel Valls a anunțat că un nou vot de încredere va urma să aibă loc în luna septembrie sau octombrie, în urma căruia noul Executiv ar începe să funcționeze pentru implementarea măsurilor necesare de a scoate Parisul din neplăcuta situație economică în care se află.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *