Cea de-a patra editie a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” propune cinefililor o oferta tentanta de pelicule apreciate la nivel international, atat de catre criticii de film, cat si de publicul iubitor al artei cinematografice, intre 25 si 31 octombrie.
Ca si la precedentele editii, in cadrul festivalului vor fi prezentate filmele castigatoare ale editiei din acest an de la Cannes, pelicule care nu ocolesc teme controversate sau drame sociale si care schiteaza o radiografie socio-politica a vremurilor pe care le traim, extrem de binevenita in spatiul cultural autohton.
Astfel, „La Vie d’Adèle: Chapitres 1 & 2/ Blue is the Warmest Colour”, filmul distins cu Palme d’Or in acest an, va fi proiectat in premiera in Romania cu ocazia „Les Films de Cannes a Bucarest”. Pelicula lui Abelatiff Kliche, care a obtinut si premiul FIPRESCI, este inspirata din romanul grafic „Le Bleu est une couleur chaude”, de Julie Maroh, si le are ca protagoniste pe Adèle (Adèle Exarchopoulos) si Emma (Léa Seydoux), doua adolescente care descopera impreuna iubirea, dorinta si suferinta. Filmul trateaza o tema controversata si provocatoare de tensiuni in aproape toate societatile inceputului de secol XXI, fie ele occidentale, orientale sau de alta natura. Insasi Franta a fost recent una dintre tarile care au cunoscut miscari de amploare, atat pro, cat si contra, vizand tema legalizarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex. In cele din urma, in acest an primele cupluri homosexuale au putut sa se casatoreasca legal. Cu siguranta, „La Vie d’Adèle” va reprezenta si pentru publicul din Romania o oportunitate de contrapunere a unor viziuni traditionaliste cu o pledoarie pentru exprimarea libera a sentimentelor.
In premiera, spectatorii vor avea ocazia sa vada si Omar, unul dintre putinele filme care vin din Teritoriile Palestiniene, recompensat cu Premiul Juriului Un Certain Regard. Filmul lui Hany Abu-Assad spune drama unui tanar muncitor intr-o brutarie, indragostit de o fata care traieste dincolo de zidul ce separa Palestina de Israel. Obisnuit sa pacaleasca obiectivele de supraveghere pentru a-si intalni iubita, Omar e capturat dupa un act de rezistenta aproape fatal si devine tinta politiei militare si a serviciilor secrete. Un intreg proces de intimidare e pe cale sa inceapa. Ideea scenariului i-a fost furnizata regizorului de catre un prieten, care i-a povestit ca fusese abordat de politia secreta, cu o propunere de „colaborare”. Echipa filmului este palestiniana, iar majoritatea actorilor sunt la primul lor rol.
Controversata tema a legalizarii casatoriilor homosexuale este amintita si prin prezentarea filmului „L’Inconnu du lac/ Stranger by the Lake”, recompensat cu Premiul de regie Un Certain Regard, dar si cu Queer Palm, un premiu dedicat productiilor cu tematica gay. Considerat unul dintre cele mai „scandaloase” filme lansate in acest an la Cannes, „L’Inconnu du lac”, in regia lui Alain Guiraudie, este un thriller erotic care a facut multe valuri ca urmare a scenelor explicite de sex. „Vara. Un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al barbatilor. Franck (Pierre Deladonchamps) se indragosteste de Michel (Christophe Paou), un barbat frumos, puternic si periculos. Franck o stie, insa vrea sa traiasca aceasta pasiune”, se arata in sinopsisul filmului. Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes à Bucarest, le va povesti spectatorilor romani despre culisele acestei productii si despre reactiile de dupa Cannes, atat in ce priveste filmul, cat si pe el personal. In plina polemica despre adoptarea legii privind casatoriile intre persoane de acelasi sex in Franta, afisul, un desen stilizat infatisand doi barbati sarutandu-se, a fost cenzurat in unele zone de catre autoritatile locale. „Pentru mine, este un caz clar de cenzura si de homofobie, in linie dreapta cu batalia pentru dreptul tuturor de a se casatori”, declara atunci regizorul pentru „La Depeche”. In Franta, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani.
Biletele s-au pus in vanzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiectiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun in vanzare bilete va fi actualizata in permanenta pe www.filmedefestival.ro.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.