Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Cinepolitica a început în această săptămână, aducând pe marele ecran filme premiate internațional. Timp de 6 zile puteți urmări unele dintre cele mai apreciate filme care ating teme politice, toate difuzate în premieră în România.
Filmul Occupation, the 27th Picture a fost proiectat în fața unei săli pline la Cinema Studio în cea de-a doua zi a festivalului. Un documentar politic ambițios, care ne arată cum un regizor începător devine faimos printr-un film de război, Occupation in 26 pictures, nominalizat la Cannes în anul 1979.
A fost foarte greu pentru regizorul Lordan Zafranović să facă filme într-o țară cumunistă. Filmele sale au fost toate controversate, șocând prin brutalitate și perspectiva diferită de abordare a temelor față de cea agreată de regim.
Filmul biografic despre regizorul Zafranović îl surprinde pe acesta de la faima de care se bucura în 1979, urmărește compromisurile pe care le-a făcut și ocazile ratate, până la căderea sa și încercarea de a supraviețui într-o țară dictatorială în care singurul lucru pe care îl dorea era să facă filme necomandate și nepartizane.
Filmul va rula și joi, 10 aprilie de la ora 14:00, unde cei ce doresc să afle povestea din spatele unui film ce se opune unui regim și să aducă o recunoaștere curajului unui artist ce s-a pus în slujba adevărului, sunt așteptați la Cinema Studio.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, sub deviza Singura noastră politică este cea a cinematografului!, Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).