Home / CulturALL / Proiecţia filmului “Ocupaţia, a 27-a imagine” a dat startul competiţiei celei de-a 3-a ediţii a Festivalului Cinepolitica

Proiecţia filmului “Ocupaţia, a 27-a imagine” a dat startul competiţiei celei de-a 3-a ediţii a Festivalului Cinepolitica

cinepolitica-2014-poster-fb

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Film Cinepolitica a început în această săptămână, aducând pe marele ecran filme premiate internațional. Timp de 6 zile puteți urmări unele dintre cele mai apreciate filme care ating teme politice, toate difuzate în premieră în România.

Filmul Occupation, the 27th Picture a fost proiectat în fața unei săli pline la Cinema Studio în cea de-a doua zi a festivalului. Un documentar politic ambițios, care ne arată cum un regizor începător devine faimos printr-un film  de război, Occupation in 26 pictures, nominalizat la Cannes în anul 1979.

A fost foarte greu pentru regizorul Lordan Zafranović să facă filme într-o țară cumunistă. Filmele sale au fost toate controversate, șocând prin brutalitate și perspectiva diferită de abordare a temelor față de cea agreată de regim.

Filmul biografic despre regizorul Zafranović îl surprinde pe acesta de la faima de care se bucura în 1979, urmărește compromisurile pe care le-a făcut și ocazile ratate, până la căderea sa și încercarea de a supraviețui într-o țară dictatorială în care singurul lucru pe care îl dorea era să facă filme necomandate și nepartizane.

Filmul va rula și joi, 10 aprilie de la ora 14:00, unde cei ce doresc să afle povestea din spatele unui film ce se opune unui regim și să aducă o recunoaștere curajului unui artist ce s-a pus în slujba adevărului, sunt așteptați la Cinema Studio.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, sub deviza Singura noastră politică este cea a cinematografului!, Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Despre Marina Isabella Pirnea

Vezi și

Azi, dar candva – 21 noiembrie

21 nov 1694 – S-a nascut Voltaire (pe numele sau adevarat Francois-Marie Arouet), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *