Home / Politica si... / Afaceri / Putin amenință cu oprirea furnizării de gaze pentru Europa

Putin amenință cu oprirea furnizării de gaze pentru Europa

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat liderii europeni cu privire posibiliatatea unei dispute în legatură cu datoria Ucrainei la plata gazelor importate, ce va afecta alimentarea cu gaz rusesc a întregii Europe, propunând negocieri urgențe, citează Reuters.

Remarcile au constituit cel mai puternic semn că Rusia este pe cale sa oprească exportul de gaze către Ucraina, acțiune ce va intensifica tensiunie dintre Kiev și Moscova și va agrava criza din sud-estul continentului în ceea ce analiștii numesc cea mai puternică situație de criză de după încheierea Războului Rece.

”Putem vorbi despre o criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitry Peskov, după ce Putin a trimis o scrisoare în care își exprima îngrijorarea cu privire la datoria țării vecine de 2,2 miliarde de dolari și avertiza asupra consecințelor acesteia asupra comerțului cu gaze naturale în Uniunea Europeană.

În scrisoare liderul de la Moscova a propus ”un dialog urgent pe tema situației actuale”, a afirmat Peskov, fără însă a da alte detalii în legatură cu propunerea sau a dezvălui adresanții ei.

Rusia aproape ca a dublat prețul gazelor naturale din luna februarie, când fostul președinte Viktor Ianukovici, a părăsit Ucraina.

Compania de stat Gazprom a oprit pomparea gazului către Ucraina în timpul disputelor pentru un nou prț, în iernile anilor 2005-2006 și 2008-2009.

Despre Cristina Merticaru

Vezi și

Conflictul din Ucraina intră în cea de-a treia zi de confruntări

Ziua de 25 februarie 2022, cunoscută și drept a doua zi de la invadarea teritoriului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *