Home / GeopoliticALL / AIEA: Prevederile acordului pe tema dosarului nuclear iranian sunt aplicate conform planului

AIEA: Prevederile acordului pe tema dosarului nuclear iranian sunt aplicate conform planului

Yukiya AmanoAcordul nuclear încheiat anul trecut între Iran și puterile internaționale este implementat conform planului, a anunțat directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică(AIEA), Yukiya Amano, potrivit Reuters.

La trei luni după intrarea în vigoare a acordului interimar dintre Teheran și Grupul 5+1(China, Franța, Marea Britanie, Rusia, SUA și Germania), șeful instituției, aflate sub egida ONU și care a fost desemnată să verifice dacă termenii înțelegerii sunt respectați, a anunțat că ”măsurile sunt implementate conform planului”.

Organismul ONU emite actualizări lunare către statele membre AEIA cu privire la punerea în aplicare a acordului intrat în vigoare pe 20 ianuarie și valabil până în luna iulie și care a fost conceput pentru a oferi timpul necesar purtării de negocieri cu privire la un acord mai complex care să ducă la soluționarea problemei nucleare iraniane.

Între timp, la Viena are loc o nouă rundă de discuții între reprezentanții Teheranului și cei ai Grupului 5+1, negociatorii dorind să înceapă redactarea termenilor unui nou acord până în luna mai, transmite BBC News.

Potrivit acordului interimar încheiat pe 24 noiembrie, Republica Islamică a acceptat să-și reducă activitațile nucleare timp de șase luni, în schimbul ridicării unora dintre sancțiunile economice impuse de comunitatea internațională. Prin acordul asupra căruia se poartă discuții în acest moment, marile puteri speră să primească garanții că programul nuclear iranian este dezvoltat exclusiv în scopuri pașnice, iar Iranul se așteaptă să beneficieze de ridicarea tuturor sancțiunilor.

În cardul negocierilor prcedente a existat un consens între membriii Grupului 5+1 cu privire la măsurile care ar trebui luate, însă există riscul ca recenta anexare a peninsulei Crimeea de către Rusia să fie o sursă de tensiuni între Moscova și Occident.

Despre Mădălina Elena Stanciu

Vezi și

Primul an al administrației Biden: între realizări și promisiuni neîndeplinite

Material realizat de Loredana Florescu Președintele american Joe Biden a încheiat un an de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *