Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 23 noiembrie

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai literaturii romane de avangarda. Ideplinind functii ca judecator si grefier, incepe sa scrie, fara constiinta ca produce literatura, numai pentru a-si distra fratii si surorile, parodiind academismul prozei curente. Textele lui ii atrag atentia lui Tudor Arghezi, care ii gaseste pseudonimul si il ajuta sa publice, la fel si Geo Bogza. Scrierile lui, putine la numar, cunosc o glorie postuma. Precursor al suprarealismului, a cultivat absurdul in genul epic scurt, remarcabile prin inventia lexicala si comicul absurd fiind textele “Palnia si Stamate” (1922) si “Ismail si Turnavitu”. Se sinucide in Bucuresti fara sa lase vreo explicatie a gestului sau extrem.

23 nov 1897 – Americanul John Lee Love patenteaza ascutitoarea.

23 nov 1889 – Louis Glass si William S. Arnold au instalat primul tonomat din lume in cazinoul Palais Royale Saloon din San Francisco.

23 nov 1860 – S-a nascut Hjalmar Branting, politician suedez, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1921.

23 nov 1837 – S-a nascut Johannes Diderik van der Waals, fizician olandez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1910.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 22 noiembrie

22 nov 1963 – Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, cel de–al 35–lea si cel mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *