Home / CulturALL / Azi, dar candva / Azi, dar candva – 22 noiembrie

Azi, dar candva – 22 noiembrie

22 nov 1963 – Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, cel de–al 35–lea si cel mai tanar presedinte american din istorie (ales la 43 de ani, in 1960), in Dallas, Texas, la 12:30, ora locala. A devenit al patrulea presedinte al SUA care a murit asasinat.

22 nov 1981 – A decedat Sir Hans Adolf Krebs, biochimist german, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1953.

22 nov 1963 – A decedat Aldous Leonard Huxley, scriitor britanic. Este cunoscut pentru operele sale bazate pe o satira eleganta, spirituala si pesimista, precum “Galben de crom” (“Crome Yellow”), 1921, “Dans grotesc” (“Antic Hay”), 1923 si “Punct contrapunct” (“Point Counter Point”), 1928, care l-au impus drept un mare romancier. Prin faimosul roman “Minunata lume noua” (“Brave New World”), 1932, care prezinta o viziune tenebroasa a unei societati viitoare, si-a exprimat neincrederea in politica si tehnologie. Incepand cu “Orb prin Gaza” (“Eyeless in Gaza”), 1936, operele sale reflecta interesul pentru misticism si filosofie hindusa. Printre ultimele sale lucrari se numara volumele “Diavolii din Loudun (“Devils of Loudun”), 1952 si “Portile perceptiei” (“The Doors of Perception”), 1954, despre experientele sale cu halucinogene, in special mescalina. Moartea sa a fost eclipsata de asasinarea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy.

22 nov 1943 – Libanul isi castiga independenta fata de Franta.

22 nov 1927 – Carl Eliason patenteaza snowmobile-ul. El insusi l-a imbunatatit de-a lungul timpului.

22 nov 1917 – S-a nascut Sir Andrew Fielding Huxley, Laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 1963 impreuna cu Sir Alan Lloyd Hodgkin si John Carew Eccles.

22 nov 1916 – A decedat scriitorul american Jack London (pe numele sau adevarat John Griffith Chaney). Este cunoscut pentru romanele sale mai importante: “Chemarea strabunilor” (“The Call of the Wild”), 1903 si “Colt Alb” (“White Fang”), 1906. Desi operele sale i-au adus celebritate si bogatie, sinuciderea sa la varsta de 40 de ani a fost rezultatul alcoolismului si al datoriilor tot mai mari.

22 nov 1904 – S-a nascut Louis Eugene Felix Neel, fizician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1970 impreuna cu fizicianul suedez Hannes Olof Gosta Alfven.

Charles de Gaulle22 nov 1890 – S-a nascut Charles Andre Joseph Marie de Gaulle, general francez, om politic, scriitor si de doua ori Presedinte al Frantei in perioada 8 ianuarie 1959 – 28 aprilie 1969.

22 nov 1869 – S-a nascut Andre Paul Guillaume Gide, scriitor francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1947 gratie “scrierilor sale pline de intelegere si semnificative din punct de vedere artistic, in care problemele si conditia omului au fost infatisate cu o cutezatoare dragoste de adevar si o subtila intuitie psihologica”. Gide a militat pentru cunoasterea de sine si sinceritate, facand un apel continuu la toleranta, sustinut prin intermediul intregii sale opere. Fiind o figura controversata in plan biografic (in 1894 a plecat in Africa de Nord pentru a scapa de conventiile sexuale si culturale ale epocii Victoriene, recunoscuta pentru puritanismul sau excesiv; aici a intalnit cuplul format din Oscar Wilde si Alfred Bruce Douglas, acestia incurajandu-l sa-si recunoasca homosexualitatea ascunsa cu mare grija, insa el s-a casatorit cu verisoara sa, Madeleine Rondeaux, in octombrie 1895, mariajul fiind nefericit in special din cauza relatiei lui cu Marc Allegret), a fost considerat un spirit revolutionar, care a sprijinit deschis calea libertatii individuale si a sfidat principiile moralitatii burgheze inguste. Romanele scurte “Imoralistul”, 1902 si “Poarta ingusta”, 1909, demonstreaza faptul ca este un maestru al constructiei clasice, iar “Pivnitele Vaticanului”, 1914, dezvaluie talentul sau in domeniul satirei necrutatoare. Opera sa autobiografica, “Daca nu piere samanta”, 1924, se numara printre marile scrieri literare cu caracter de confesiune ale literaturii universale. “Corydon”, 1924, o apologie a homosexualitatii (se pare ca avea inclinatii homosexuale, desi a fost casatorit cu o femeie, Madeleine), a fost tinta unor atacuri violente. Cel mai complex roman al sau este “Falsificatorii de bani”, 1925. Ca urmare a unei cariere literare stralucite, Andre Gide si-a castigat un loc in Panteonul literaturii franceze, dar si universale.

22 nov 1852 – S-a nascut Paul-Henri-Benjamin Baluet d’Estournelles, politician francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1909.

George Eliot22 nov 1819 – S-a nascut George Eliot (pe numele sau adevarat Mary Anne Evans), romanciera britanica. Dupa ce a lucrat ca traducator, critic literar si redactor adjunct la Westminster Review (1851-1854), si-a indreptat atentia catre proza. A adoptat un pseudonim masculin pentru a scapa de discriminarea la care erau supuse femeile scriitoare, dar si pentru a fi sigura ca operele sale vor fi luate in serios. In ceea ce priveste viata personala, aceasta a dat nastere barfelor si controverselor, prima oara din cauza relatiei cu un barbat casatorit, filosoful George Henry Lewes, apoi prin casatoria cu un barbat mai tanar cu 20 de ani decat ea, bancherul american John Walter Cross. Aceasta a fost una dintre scriitorii fruntasi ai epocii Victoriene, romanele ei fiind caracterizate de o analiza realista a societatii englezesti provinciale. Capodopera sa, “Middlemarch”, 1871-1872, ofera un studiu amanuntit al tuturor claselor societatii provinciale. Metoda analizei psihologice initiate de ea va deveni specifica pentru proza moderna.

22 nov 1809 – Americanul Peregrine Williamson patenteaza stiloul. Anumite referinte la acest obiect existau si inainte de aceasta data.

Despre Iulia Zârnovean

Vezi și

Azi, dar candva – 23 noiembrie

23 nov 1923 – A decedat Urmuz (pseudonimul literar al lui Dimitrie Demetrescu-Buzau), unul dintre …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *