Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Femeile din spatele “tronului” de la Phenian

Femeile din spatele “tronului” de la Phenian

ri sol-juIn urma executiei lui Chang Song-thaek, unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, precum si a epurarii vechii garzi politice, au aparut speculatii in presa internationala conform carora o mare influinta pentru aceste intamplari brutale la cel mai inalt rang o au si principalele femei din viata liderului de la Phenian, Ri Sol-ju si Kim Kyong-hui, respectiv sotia si matusa lui Kim Jong-un, scrie The Telegraph.

Executiile publice sunt practice des intalnite in regimurile comuniste si totalitare pentru a inlatura opozantii, iar de-a lungul istoriei Coreei de Nord s-a practicat pedeapsa colectiva, adica intreaga familie a inculpatului era pedepsita pentru fapta comisa de unul dintre membri. In cazul de fata, departe de a fi pedepsita, sotia lui Cang, Kim Kyong-hui si totodata sora fostului dictator Kim Jong-il, a fost promovata intr-o functie importanta, in pofida acuzelor grave aduse sotului sau.

La cei 67 de ani, Kim Kyong-hui este fiica primului lider al tarii, sora celui de-al doilea si matusa celui de-al treilea si a intrat in politica comunista timpurie. In anul 1972 si-a sfidat tatal, presedintele etern al Republicii Kim Il-sung, casatorindu-se cu Chang Song-thaek. Cei doi au avut o fiica, Jang Kum-song, care s-a sinucis in anul 2006 in timp ce se afla la studii in Paris, deoarece familia nu l-a acceptat sub nicio forma pe iubitul ei.

De-a lungul timpului, Kim Kyong-hui a ocupat o serie de functii importante in cadrul regimului comunist – general in armata, sefa “departamentului de organizare si indrumare” si conducatorea unei importante organizatii economico-politice nord-coreene, mai scrie The Telegraph.

Pana in anul 2009, cand a inceput sa apara tot mai des in viata publica, afisandu-se alaturi de fratele ei in timpul  excursiilor la nivel national, “de orientare la fata locului”, Kim Kyong-hui a preferat sa stea in umbra.

Inainte de a fi executat, Chang Song-thaek era considerat mentorul proaspatului lider nord-coreean in privinta leadershipului statului si numarul doi al regimului. “In mod evident sarcina majora a lui Chang in cadrul familiei sotiei sale, Kim, este aceea de a-l indruma si proteja pe Kim Jong-un”, declara la momentul respectiv Stephen Bosworth, fostul reprezentant special al SUA pentru Coreea de Nord.”Rolul sau este acela de a indeparta atacurile la adresa autoritatii familiei”, a mai subliniat Bosworth.

Pe langa pozitia importanta in ierarhia politica nord-coreeana, Chang a fost cunoscut ca un pasionat de bautura si femei, fiind chiar inlaturat din viata politica in 2004 din cauza acestui comportament. In ceea ce priveste executarea sa, mass media nord-coreeana l-a acuzat pe Chong ca “duce o viata deparavata, destrabalata” si ca are datorii de aproximativ 10 milioane de euro in urma practicarii jocurilor de noroc.

“A permis stilului de viata depravat si capitalist sa patrunda in societatea noastra prin distribuirea de materiale pornografice printre apropiatii lui”, a mai subliniat acuzarea.

Kim Kyong-huiSe pare ca si Kim Kyong-hui a fost partasa la viata plina de desfrau a sotului sau. La un moment dat au aparut zvonuri ca ar avea probleme de sanatate, iar unii dintre apropiatii sai au sugerat ca ar fi alcoolica. Executia lui Chong, sunt de parere unii analisti, nu ar fi fost posibila fara acordul sotiei sale. Publicatia The Atlantic o descrie pe Kim ca fiind ”la fel de rigida si razbunatoare asemeni fratelui ei mai mare.”

Pe cealalta parte, tanara sotie a dictatorului de la Phenian, Ri Sol-ju, in ciuda aspectului plin de gratie, se pare ca exercita la randul ei o influienta foarte puternica asupra lui Kim Jong-un. Ri Sol-ju i-a fost prezentata tanarului dictator chiar de catre matusa sa Kim Kyong-hui, iar cuplul s-a casatorit in urma cu aproximativ trei ani.

In luna august  membrii unei trupe de muzica, respectiv orchestra Unhasu, au fost inregistrati declarand ca ”in trecut Ri Sol-ju canta si ea la fel cum o facem noi acum.” Aceasta declaratie a nemultumit profound regimul si pe sotia lui Kim Jong-un, drept urmare pentru a pastra intacta reputatia lui Ri, membrii orchestrei au fost arestati si executati trei zile mai tarziu cu ajutorul mitralierelor, familiile lor fiind obligate sa priveasca acest masacru.

“Aceasta hidoasa provocare la adresa deminitatii conducerii este de neiertat. Toti cei care comit astfel de crime odioase vor plati un pret foarte scump”, a declarat agentia nationala nord-coreeana  de stiri.

Una dintre cantaretele executate este Hyon Song-wol era o fosta iubita de-a lui Kim. Ea l-a intalnit pe tanarul dictator in urma cu zece ani, insa a fost fortata de tatal ei sa renunte la relatia cu Kim si sa se casatoreasca cu un ofiter militar. In luna iulie a anului trecut au aparut zvonuri ca cei doi ar avea o relatie extraconjugala si se pare ca Ria a dorit sa-si inlature definitiv rivala.

Ritmul alert si brutalitatea tentativei lui Kim Jong-un de consolidare a puterii depasesc previziunile analistilor. Anul trecut, ministrul adjunct al apararii, Kim Chol a fost acuzat ca nu a respectat perioada oficiala de doliu, dupa moartea lui Kim Jong-il si a fost executat.

Aproximativ 200.000 de persoane sunt detinute in lagarele din Coreea de Nord, iar numarul detinutilor este in continua crestere. Conditiile de detentie se pare ca sunt la fel de crude si barbare ca in Evul Mediu, iar conform informatiilor detinute de oficialii Coreei de Sud numarul executiilor publice a crescut de la 17, anul trecut, la mai mult de 40 in prezent.

Despre Simona Andreea Ion

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *