O afecţiune cu efecte echivalente impactului poliomelitei, înainte de existenţa vaccinului împotriva acestei boli, îşi face simţită prezenţa în fiecare an în sud-vestul Statelor Unite ale Americii, numărul cazurilor ajungând la circa 150.000, relatează Business Insider.
Numărul de cazuri raportate au crescut de zece ori între anii 1998 şi 2011, „iar în cazurile cele mai severe, nu există nici un remediu,” potrivit autoarei Dana Goodyear, într-un material publicat în The New Yorker. O boală foarte puţin investigată şi cunoscută, numită coccidioimicoza sau febra văii, boală ce se poate răspândi prin inhalarea unei ciuperci, Coccidioides immitis, găsite în praf şi mizerie, îi afectează pe americani. Două treimi dintre cazuri se întâlnesc în Arizona, unde „în 2012, febră văii a fost a doua cea mai declarată cauză de deces”.
Ciuperca infectează plămânii, dar se poate extinde la piele, ficat, creier, inimă şi la membranele care protejează creierul şi măduva spinării. 60% dintre persoanele afectate de această boală nu prezintă simptome, şi chiar în cazul în care acestea există, se aseamănă cu cele ale unei simple răceli şi se vindecă fără tratament. Dar în alte cazuri, în special când vorbim de persoane în cazul cărora ciuperca s-a răspândit dincolo de plămâni, situaţia este mult mai gravă.
De asemenea, Goodyear a mai subliniat : „O mică submulţime din pacienţi vor suferi probleme de sănătate pe termen îndelungat; în şi mai puţine cazuri, coccidioimicoza se va extinde de la plămâni la alte ţesuturi: piele, oase şi la meningele creierului, ceea ce de multe ori poate fi fatal. Pentru cei cu meningită cocci, tratamentul poate fi brutal. De trei ori pe săptămână, pacienţilor le este administrat un antifungic numit amfotericina B – numit de doctori amfoteribila – prin intermediul unui ac la baza craniului. Pentru a preveni durerile de cap, pacienţii uneori se odihnesc pentru câteva ore cu picioarele ridicate deasupra nivelului capului.
O pacientă, în vârstă de 26 de ani care s-a îmbolnăvit pentru prima oară în urmă cu 4 ani, spune să medicamentele îi provocau vomă nonstop. A fost paralizată temporar, a fost supusă la 3 operaţii pe creier şi a fost supusă la 22 de puncţii lombare. La scurt timp după diagnosticare, doctorii i-au spus mamei sale să se pregătească pentru înmormântare. Acum îi spun că va fi toată viaţa sub tratament cu antifungice, administrat printr-un sunt la nivelul creierului.
Activităţi precum construcţiile sau forajul pot ridica sporii de Coccidioides immitis in aer, făcându-i uşor de răspândit de vânturile fierbinţi şi uscate ale deşertului.”
Sporii pot călători în locuri îndepărtate prin containere şi chiar prin organe donate. Un bărbat din Michigan s-a îmbolnăvit după ce a cumpărat o maşină la mâna a doua din Phoenix.
Deşi febra văii poate uşor de contractat şi este extrem de serioasă – chiar fatală – există foarte puţine fonduri disponibile pentru cercetarea acestei boli a a cărui impact este limitat geografic. În afară de Arizona alte zone afectate sunt California, New Mexico, Nevada, texas şi părţi din America centrală şi de sud.
Lucrul cu spori într-un laborator reprezintă un risc major. Goodyear menţionează că „un grup de studenţi au contractat boala, deşi sala lor de studiu era cu două etaje mai sus de laboratorul cocci.” Un studiu clinic, care urmează să aibă loc în California, ar trebui să stabilească orientarea tratamentului pentru persoanele deja infectate. Din păcate, studiile orientate către găsirea unui vaccin nu prezintă progrese foarte mari până în prezent.