Administraţia Obama a discutat în ultime două săptămâni – uneori intenţionat, alterori nu – despre faptul că cel mai nedorit dintre scenariile posibile privind situaţia din Siria să se întâmple, precizează Reuters.
Negocierile pentru pace au stagnat, iar președintele sirian Bashar al-Assad nu a predat armamentul chimic. În acelasi timp, organizațiile extremiste radicale ce s-au confruntat în Siria, atacă acum Egiptul și doresc să atenteze asupra Statelor Unite, informație confirmată de directorul National Intelligence, James R. Clapper. Astfel, SUA iau în considerare posibile scenarii prin care Siria ar putea deveni o ameninţare la adresa securităţii sale.
Opinia directorului de securitate este susținută și de alti politicieni. În cadrul unei ședințe închise ținute între membrii Congresului de la Munich Security Conference săptămâna trecută, secretarul de stat John Kerry a declarat că „amenințările din partea al-Qaeda sunt reale și încep să iasă de sub control”.
Criticii cu privire la politica adoptată de administrația Obama în conflictele din Siria susțin că planurile de extindere a conflictului ar fi trebuit sa fie intuite deja de către guvern.
Întrebarea cea mai importantă este dacă Siria reprezintă într-adevăr o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite ale Americii. Shadi Hamid, reprezemtant al Brookings Institutions, afirmă că „cetățeni americani sunt intruiți de grupările siriene și se vor întoarce în țară. Nu mai putem pretinde contrariul”.
Poziția Washingtonului va rămâne însă neutră față de Siria. Experții pretind că o singură situație poate schimba strategia actuală, cea în care militanții sirieni ar ataca SUA, precizează aceeaşi sursă.