Home / CulturALL / A doua ediție a Festivalului ”Strada Armenească”, între 1 și 3 august, la București

A doua ediție a Festivalului ”Strada Armenească”, între 1 și 3 august, la București

În primul weekeend al lunii august, Uniunea Armenilor din România, în parteneriat cu ARCUB și Primăria Municipiului București, îi invită pe bucureșteni și nu numai la cea de-a doua ediție a Festivalului Strada Armenească, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Evenimentele, care se vor concentra în cadrul complexului armenesc – curtea interioară a Bisericii Armenești, sediul Uniunii Armenilor din România, Centrul Cultural Armean și strada Armenească – vor începe vineri, 1 august, de la ora 16:00. Acestea vor continua în următoarele două zile, începând cu ora 10:00, desfășurarea activităților urmând să se încheie în fiecare dintre cele 3 zile în jurul orei 22:00.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Strada Armenească reprezintă un proiect prin care se dorește prezentarea culturii armenești într-un mod interactiv şi plăcut, acesta adresându-se tuturor bucureştenilor care îşi doresc să vadă Strada Armenească prinzând viaţă. În cadrul festivalului vor avea loc concerte de muzică tradiţională şi modernă, spectacole de dansuri tradiţionale, ateliere de caligrafie, dans şi creaţie. Publicul bucureştean va putea vizita Catedrala Armeană din Bucureşti dar și expozițiile de fotografie.

Vizitatorii vor putea gusta bucate armeneşti în cadrul restaurantelor cu specific şi se vor putea bucura de cafea la nisip și delicatese orientale în cadrul cafenelei amplasate pe Strada Armenească. De asemenea participanţii vor putea descoperi o mică parte din Armenia în cadrul bazarului organizat pe Strada Armenească, de unde îşi vor putea achiziţiona bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.

Cei mici sunt invitaţi să participe la atelierele organizate de Mark Twain International School şi vor avea parte de multe surprize pe parcursul celor 3 zile de festival.

Festivalul se va desfășura vineri 1 august între orele 16:00 – 22:00, sâmbătă 2 august între 10:00 – 22:00 și duminică 3 august între 10:00 – 22:00, iar accesul este gratuit.

Uniunea Armenilor din Romania este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, membră a Consiliului Minorităților Naționale. Aceasta își propune menținerea identității, precum și promovarea culturii și tradițiilor armenești. U.A.R. realizează activități culturale cu scopul de a păstra moștenirea culturală și spirituală armenești, dar și pentru a introduce publicul românesc în lumea armenilor din România.

Uniunea Armenilor din Romania s-a înființat în 1919 cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România dupa Genocidul din 1915 de pe teritoriul fostului Imperiu Otoman. În 1990, comunitatea armenilor a reînființat Uniunea, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri.

Printre proiectele UAR se numără și ”Comemorarea Genocidului Armean”, care are loc în fiecare an pe data de 24 aprilie, și are ca scop reamintirea tuturor despre întâmplările petrecute în 1915 și de a familiariza publicul românesc cu acestea. Genocidul Armean, o tragedie națională care a fost umbrită de atrocitățile din Primul Război Mondial rămâne o problemă sensibilă a comunității internaționale, puține țări făcând parte dintr-un grup de state care recunosc genocidul. Printre acestea se numără Argentina, Franța, Germania, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Rusia, Slovacia, Suedia, Vatican sau Elveția. România nu face parte dintre țările care au recunoscut evenimentele în urma cărora circa 1-1,5 milioane de armeni și-au pierdut viața.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *