Home / GeopoliticALL / Negocierile privind programul nuclear al Iranului continuă între impas și progres

Negocierile privind programul nuclear al Iranului continuă între impas și progres


458668020Un termen limită pentru o dispută mai veche de 12 ani privind programul nuclear iranian ar putea fi prelungit de luni (24/10/2014) pană în martie datorită neînțelegerilor dintre Teheran și P5+1 (S.U.A. , Rusia , Franța , Marea Britanie și Germania) , mărturisesc oficiali apropriați discuțiilor din Viena pentru agenția de știri Reuters.

În timp ce Secretarul de Stat al S.U.A. John Kerry zboară către Viena pentru a participa la  discuțiile, teoretic finale, cu Iranul, pentru fixarea unui acord , Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Yukiya Amano mărturisește că nu a putut procura o “garanție credibilă” că Teheranul nu ar avea material nuclear nedeclarat și activități nucleare. “Iran nu a dat nicio explicație care să permită agenției să clarifice măsurile practice excepționale” , a declarat Amano în fata celor 35 de guvernatori-naționali din cadrul agenției specializate O.N.U. care de asemenea se întâlnesc în capitala austriacă. Agenția prezidată de Amano nu este un participant direct la negocierile dintre Iran și P5+1 , dar  speră ca discuțiile vor avea un “rezultat pozitiv” .

Această tergiversare a discuțiilor, care au ca scop impunerea unor limite asupra programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancțiunilor economice care au afectat grav economia statului, continuă de un an [1]. Sincronizarea privind ridicarea sancțiunilor și viitorul scop  al proliferării de uraniu se dovedesc a fi impedimente grave în fructificarea discuțiilor. “Importante puncte de vedere diferite persistă” , a declarat Ministrul de Externe francez Laurent Fabius la o conferință de știri în Paris împreună cu Kerry .

“Un fel de acord interimar este probabil în acest moment, sau un cadru operațional de înțelegere ar reprezenta o soluție mai bune până luni, cadru care va trebui elaborat în următoarele săptămâni sau luni” , a declarat un diplomat occidental pentru Reuters, sub protecția anonimatului .

De asemenea , un oficial iranian are așteptări similare: “Avem nevoie de mai mult timp pentru a rezolva chestiunile tehnice și nu uitați problema cadrului temporal pentru ridicarea sancțiunilor reprezintă o dispută enormă” , adăugând că o prelungire până în martie este o opțiune , cu o rezumare a discuțiilor în ianuarie.

Majoritatea rebublicanilor americani, care vor controla ambele camere ale Congresului începând din ianuarie, insistă asupra unor sancțiuni mai dure asupra Iranului care îi va determina să ajungă la un compromis. Oficiali apropriați negocierilor, care au început în februarie 2014, susțin că Iranul dorește ca toate sancțiunile privind exportul petrolului și al sistemului bancar sa fie încheiate aproape imediat, nu doar suspendate cum propun oficialii S.U.A. și europeni.

Teheranul neagă acuzațiile occidentale care susțin că dorește să folosească proliferarea de uraniu în scopul creării armamentului nuclear, apărându-se că îl va folosi din punct de vedere energetic.

Problema principală o reprezintă cea a consensului între oficialii iranienii și cei occidentali, cei din urmă neacceptând un compromis parțial din partea Iranului. În schimb, oficialii iranieni îi acuză pe cei occidentali că au așteptări prea mari, Ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif susținând că va rezista presiunilor occidentale pentru a face concesii extreme.

Oficialii iranieni refuză sa facă compromisuri, în principal din cauza faptului că Liderul Suprem Ayatollahul Ali Khamenei, nu le-a acordat prerogativa de a negocia, în timp ce un diplomat senior din Vest subliniază că “principalul obiectiv este că deciziile trebuie luate de conducerea iraniană” .

[1] Vezi “Acordul Interim de la Geneva”

Despre Basil Mohjazi

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *