În martie 2017 Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediția cu numărul 10. 2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât și în afara granițelor – cu frigul în oase și cu frica pe umăr. One World Romania vorbește prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.
Am numit prima secțiune a festivalului de anul acesta „Animale politice” și am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul „Difficult Choice” ne duce în mijlocul campaniei prezidențiale din Slovacia din 2014, iar „Weiner” ne arată cum poate trece o campanie pentru poziția de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente. În „American Anarchist” îl cunoaștem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viața un manifest anarhist publicat la 19 ani și vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul „A German Life” ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa și dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranță pe spectatori să își pună întrebări esențiale despre moralitate și umanitate. Întreaga secțiune reunește 8 filme – portrete de câștigători și perdanți.
A doua secțiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediție îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secțiunea „Împotriva curentului” arată indivizi sau comunități restrânse, organizații mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează granițe și ridică ziduri. Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China Ye Haiyan, protagonista documentarului „Hooligan Sparrow” sau ale unor DJ iranieni în filmul „Raving Iran”.
„Ministerul groazei” este numele altei secțiuni de la One World Romania 10, o secțiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstrații făcute cu răbdare și lecții de luciditate civică. „Everything Is Under Control” este un documentar comic, ușor melancolic despre supraveghere și modalitățile prin care este urmărit întregul mapamond. „Shadow World” dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm și felul în care comerțul cu arme la nivel înalt alimentează acest război. Documentarul „All Governments Lie” încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigație din Statele Unite ale Americii și reunește personalități ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald și mulți alții.
Încă 5 alte secțiuni completează selecția celei de-a zecea ediții a Festivalului One World Romania, dar asupra lor și a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puțin secretul. Nu uitați că între 13 și 19 martie, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco și Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Țăranului, ne înfruntăm împreună fricile!