Home / GeopoliticALL / Europa / Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acuză Polonia de complicitate la tortură prin găzduirea de ”închisori secrete” ale CIA

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acuză Polonia de complicitate la tortură prin găzduirea de ”închisori secrete” ale CIA

Poland-secret-CIA-jail-01Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat oficial, joi, că CIA deține o închisoare secretă pe teritoriul Poloniei, unul dintre cei mai apropiați ai Washingtonului, făcând presiuni asupra polonezilor pentru ca aceștia să rupă tăcerea în legătură cu programul global de reținere a suspecților al-Qaida, informează Reuters.

CIA a utilizat o clădire situată într-una din pădurile din nordul Poloniei, cu numele de cod “Quartz”, ca și centru al rețelei  de operațiuni de interogare a suspecților al-Qaeda, operațiune derulată dupa atacurile din 11 septembrie 2001. 

Polonia a negat întotdeauna posibilitatea existenței unei închisori CIA pe teritoriul său, chiar și atunci când au avut loc dezvăluiri din partea foștilor oficiali ai serviciilor secrete americane dar și investigații din partea Senatului american. Decizia oficială a Curții Europene susține că CIA a operat într-una din închisorile secrete din Europa, penitenciare numite adesea “locurile întunecate ale continentului”

Amrit Singh, unul dintre avocații membri ai Inițiativei pentru o Societate și Justiție Deschise, unul dintre personajele ce au adus acest caz în atenția justiției, a declarat că este timpul ca SUA și Polonia să ia în considerare această decizie istorică a Curții: “Este timpul ca cei doi aliați să recunoască adevărul”. Cazul a fost adus în fața Curții Europene de către două persoane de naționalitate saudită, Abu Zubaydah și Abd al-Rahim al-Nashiri, ambii deținuți, în prezent, ai închisorii militare americane  din Cuba, Guantanamo Bay.

Aceștia au mărturisit că au zburat în secret către un câmp de aterizare izolat din Polonia, după care au fost transferați la un centru CIA din apropierea satului Stare Kiejkuty, loc unde au fost supuși unui tratament catalogat drept tortură. Avocații lui Nashiri au susținut ca acesta a fost forțat să stea dezbrăcat și cu capul acoperit în celula sa în timp ce interogatorul său folosea o bormașină, facându-l pe deținut să creadă ca va fi rănit. Într-un alt incident, unul dintre interogatori a activat un pistol chiar lângă capul lui Nashiri.

Curtea a decis că în ciuda secretelor din jurul “interpretării extraordinare” a programului  american, există dovezi clare care demonstrează că cei doi bărbați au fost ținuți la centrul CIA din Polonia. Se pare că Polonia a știut de această detenție și de riscul unui tratament incorect aplicat celor doi deținuți.

Polonia a încălcat astfel obligațiile impuse de “Convenția Europeană pentru Drepturile Omului”, și anume: prevenirea torturii, asigurarea dreptului la libertate și investigarea corespunzătoare a acuzațiilor cu privire la crime ce au fost comise pe teritoriul său. Curtea Europeană a stabilit ca Polonia să plătească despăgubiri în valoare de 100 000 euro lui al-Nashiri, respectiv 130 000 euro lui Zubaydah. “Decizia tribunalului de la Strasbourg cu privire la închisorile CIA este rușinoasă pentru Polonia fiind o povară atât pentru imaginea țării cât și pentru finanțele acesteia“, a declarat Joanna Trzaska-Wieczorek, purtător de cuvânt al președintelui polonez.

Purtătorul de cuvânt al ministrului polonez de externe a declarat că: “Decizia Curții este pripită deoarece procurorii din Polonia încă investighează acuzațiile cu priviire la închisorile CIA“. Investigațiile se derulează încă din martie 2008. Programul de investigare al suspecților al-Qaeda a început în timpul administrației lui George W. Bush. Președintele Obama a semnat un ordin de încetare a utilizării acestor închisori de pe teritoriu străin în 2009.

Cu toate acestea, administrația Obama a refuzat să lanseze o investigație în acest sens și niciunul dintre oficialii americani implicați în acest program nu au au fost cercetați. Decizia de la Strasbourg ar putea avea implicații și asupra altor state europene precum Romania și Lituania, acuzate că ar fi găzduit închisori ale serviciilor secrete americane.

Despre Marilena Veronica Ene

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *