Home / Politica si... / Conflict / Criza gazelor: Ucraina rămâne rece la amenințările Rusiei

Criza gazelor: Ucraina rămâne rece la amenințările Rusiei

 

C
onflictul dintre Rusia și Ucraina este adus din nou în prim-plan, Rusia amenințând să întrerupă livrările de gaz către Ucraina dacă aceasta nu va plăti facturile în termen de câteva zile, informează Reuters.

După o perioadă de aparentă acalmie, timp în care tranzacțiile dintre Kiev și Moscova s-au desfășurat corespunzător, intermediate de Uniunea Europeană, compania rusă Gazprom a anunțat printr-un comunicat că neplata livrărilor pentru luna martie și încălcarea contractului de către Ucraina vor periclita aprovizionarea Europei. Această situație a generat, de asemenea, reacții din partea președintelui rus, Vladimir Putin, care susține că lipsa “disciplinei financiare” a Ucrainei va cauza într-un final un colaps energetic pe întreg continentul european, iar întreruperea distribuirii de gaz în regiunile separatise pro-ruse aduce cu sine un “iz de genocid”.

Situația nu este, însă, lipsită de precedent: în ultimii 10 ani, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaz de 3 ori, cel mai recent anul trecut. Întreruperi seminifcative au fost înregistrate și în anul 2006, moment în care oprirea gazului a cauzat deficite în Franța, Germania, Polonia și Italia, dar și în anul 2009, Rusia justificându-și acțiunile prin neachitarea datoriilor contractuale de către Ucraina.

Kievul nu a rămas însă mut la acuzațiile Rusiei, afirmând că aceasta nu a respectat întrutotul obligațiile stipulate în contract, livrând cantități reduse de gaz și în zonele rebele din est, cantități achitate în prealabil de Ucraina.

Prin prisma evenimentelor recente se poate afirma că întreruperea livrărilor de gaz nu va avea o amploare comparativă cu cea anterioară. Gazul furnizat de ruși și-a pierdut caracterul de element care “îmbină sau dezbină”, ucrainienii găsindu-se în situația de a-și procura resursele necesare din Europa. Legalitatea acestui act de redistribuire a gazului către Ucraina de către țări europene precum Slovacia, Polonia sau Ungaria este, însă, indoilenică, încălcând contractul cu Gazprom conform căruia reimportarea este strict interzisă.

Oficialii ucrainieni sunt optimiști în legătură cu evoluția situației. În primul rând, fostul purtător de cuvânt al companiei de gaz ucrainiene Naftogaz, Valentyn Zemlyansky, susține că “situația s-a schimbat radical comparativ cu toamna anului trecut”, ucrainienii nemaiavând, cel puțin momentan, nevoie de gazul rusesc. “Am trecut bine peste sezonul rece – vremea moderată chiar ne-a ajutat, precum și consumul redus al industriei.” Naftogaz estimează un consum de 26 de milioane de metri cubi de gaz zilnic dintr-un total de 2.39 miliarde cumpărați per total pentru cele 3 luni de iarnă, cheltuind aproximativ 830 de milioane de dolari.

În al doilea rând, Zemlyansky afirmă că “aceste declarați recente ale lui Alexei Miller, patronul Gazprom, și ale lui Vladmir Putin sunt doar un preludiu al discuțiilor dintre Rusia și Ucraina referitoare la reînoirea contractual pentru perioada verii.”

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *