Statele Unite ale Americii a promis că nu va mai achiziţiona sau produce mine terestre anti-personal şi nici nu va mai înlocui stocurile de arme care sunt expirate, în cadrul conferinţei din Mozambic a Convenţiei de la Ottawa, un tratat ONU privind interzicerea minelor, scrie BBC. Potrivit Casei Albe, în prezent se fac progrese însemnate pentru ca pactul să intre in vigoare cat mai curând.
Cu toate acestea, există şi critici care sustin ca SUA nu fac suficienţi paşi în aceasta direcţie, aceştia propunând interzicerea imediată a minelor terestre, să anunte o dată concretă la care vor semna acordul ONU şi să distrugă arsenalul existent. Pană acum, mai multe puteri mondiale, inclusiv Rusia şi China nu au semnat convenţia.
“La o conferinţă de revizuire în Maputo, Mozambic, Statele Unite ale Americii a declarat că nu va produce şi nici nu va cere mai multe mine în viitor, inclusiv pentru a înlocui stocurile existente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Securităţii Naţionale al Consiliului Caitlin Hayden. Ea a declarat că SUA “urmăreşte cu sârguinţă soluţii care … în cele din urmă să permită Statelor Unite să adere la Convenţia de la Ottawa”, dar nu a făcut clar când acest lucru s-ar putea întâmplă. SUA a oferit mai mult de $2,3 miliarde în 1993 în peste 90 de ţări pentru distrugerea armelor convenţionale, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Steve Goose, directorul departamentului privind armamentul al Human Rights Watch, a salutat decizia SUA de a “ieşi din umbră”. Acesta a mai declarat că: “Statele Unite ar trebui să stabilească o dată-ţintă pentru aderarea la Tratatul pentru Interzicerea Minelor, ar trebui să nu utilizeze armele până când adera şi să înceapă distrugerea tuturor stocurilor sale.” Rata accidentelor a scăzut cu 60% de la Convenţia de la Ottawa a intrat în vigoare în 1999.