Atacul cu arme chimice din Siria este ”doar una dintre ororile unui război civil în care s-au comis nenumărate crime împotriva umanității”. Aceasta este una dintre problemele evidențiate de un raport privind drepturile omului, publicat de Departamentul de Stat american, studiu care atrage atenția și asupra violențelor la care au fost supuși protestatari sau grupuri aparținând societății civile în țări ca Ucraina, Venezuela sau Turcia, arată BBC News.
Raportul anual, denumit Country Reports on Human Rights Practices, conține critici dure la adresa Guvernului din Siria, țară unde peste 100.000 de persoane au fost ucise și câteva milioane au fugit din calea confruntărilor violente izbucnite în urmă cu aproape trei ani. Studiul amintește și de atacul cu arme chimice de la periferia Damascului, de pe 21 august 2013, care este ”una dintre multele orori ale unui război civil în care s-au comis nenumărate crime împotriva umanității, de la torturarea și uciderea prizonierilor, la atacuri cu bombă și rachete Scud asupra civililor.”
Autorii studiului aduc în discuție și criza din Ucraina criticând intervenția violentă a forțelor de securitate asupra protestatarilor și administrația Viktor Ianukovici pentru organizarea de alegeri parlamentare care nu au respectat standardele internaționale privind corectitudinea și transparența și pentru represiunea asupra presei din țară.
De altfel, după publicarea raportului, Secretarul de Stat american, John Kerry, a ținut să condamne fostul Guvern de la Kiev pentru recentele violențe împotriva protestatarilor. ”În Ucraina, așa cum am văzut cu toții în timp real în ultimele zile, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă…demonstrând că oamenii au puterea să ceară o guvernare mai democratică și mai responsabilă”, a declarat șeful diplomației americane adăugând că Ucraina este un exemplu de națiune în care reacția publică împotriva corupției a fost inflamată de violența din partea autorităților.
Raportul Departamentului de Stat american atrage atenția și asupra încălcării drepturilor omului în cazul reprimării protestelor anti-guvernamentale din Venezuela, întemnițării a 73 de jurnaliști în Turcia, persecuțiilor la care sunt supuși în Rusia cei care critică Guvernul, precum și cei care aparțin unor minorități religioase și membrii comunității LGBT sau măsurile dure luate de autoritățile din China împotriva disidenților politici.