Home / CulturALL / Evenimente / Conferința ”Storytelling – power to the people in international development”, evenimentul de inaugurare a Anului European pentru Dezvoltare în România

Conferința ”Storytelling – power to the people in international development”, evenimentul de inaugurare a Anului European pentru Dezvoltare în România


banner_lansare_simpluLansarea oficială a Anului European pentru Dezvoltare în România va avea loc marți, 17 februarie, cu ocazia acestui moment fiind organizată conferința ”Storytelling – power to the people in international development”, de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare – Biroul de țară România și RoAid, programul României de cooperare pentru dezvoltare.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, precum și șefa Reprezentanței Comisiei Europene din România, se numără printre invitații care vor lua cuvântul cu ocazia evenimentului, alături de câteva personalități care vor povesti cum au reușit, prin forțe proprii și determinare, să contribuie la promovarea importanței valorilor democratice și a dezvoltării în părți ale lumii care au trecut sau încă trec prin șocul unor crize. Totodată, cu ocazia conferinței va avea loc și o expoziție a fotojurnalistei Ioana Moldovan, unul dintre speakerii evenimentului, care a documentat impactul fondurilor acordate de Comisia Europeană în Etiopia.

Potrivit organizatorilor, Anul European pentru Dezvoltare va fi anul poveștilor. Strategia de comunicare a AED2015, care are ca punct de plecare poveștile oamenilor, își propune creşterea conştientizării la nivelul opiniei publice europene cu privire la politicile de cooperare pentru dezvoltare ale Uniunii Europene şi stimularea participării active la dezvoltarea internaţională. Din acest motiv, motto-ul AED2015 este ”lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”. Accesul la conferință este liber și se face pe baza completării formularului:http://goo.gl/forms/TSGCx7bX2f. 

Obiectivul general al Anului European pentru Dezvoltare (AED 2015) al României este de a informa şi a creşte conştientizarea la nivelul opiniei publice româneşti cu privire la politicile de cooperare pentru dezvoltare ale României şi UE şi de a stimula participarea activă în dezvoltarea internaţională.

Comunicarea rezultatelor proiectelor de dezvoltare s-a dovenit a fi o provocare. Studiile arată (studiul realizat de Weber-­‐Shandwisk pentru Fundația Bill & Melinda Gates) că percepția publicului larg la adresa asistenței și cooperării pentru dezvoltare este mixtă. Mesajele despre dezvoltare sunt adesea percepute ca fiind confuze și lipsite de coerență. Este necesară o nouă abordare a comunicării în acest domeniu, pentru a putea promova mesaje universale despre dezvoltare și cooperare internațională. Storytelling-­‐ transformarea mesajelor în imagini și cuvinte s‐a dovedit a fi metoda de comunicare cea mai eficientă de a transpune mesaje către audiențe variate. Donatori de amploare precum USAID, agenții ONU și instituții UE, dar și oameni obișnuiți, folosesc storytelling ca o metoda de a comunica rezultatele dezvoltării globale și pentru apromova valorile democratice ( de exemplu PrimăvaraArabă sau protestele de pe Euromaidan).

Conferința ”Storytelling – power to the people in international development” se va desfășura marți, 17 februarie, la Biblioteca Națională, începând cu ora 09:00.

PARTEA I: High-level Speakers

(Grupurile țintă ale acestei sesiuni: reprezentanți media și academici, societatea civilă, alți actiori relevanți cu o înțelegere minimă a conceptelor de dezvoltare internațioanlă)

I. Cuvânt de deschidere (timp alocat fiecărui speaker: 7 min)
• Bogdan Aurescu- Ministrul Afacerilor Externe,
• Angela Filote- Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România
•  Olivia Baciu- Preşedinte FOND.

II. Prezentarea ”Ambasadorilor Solidarității Internaționale”
• Ionuţ Sibian- Director executiv Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile

III. Coffee break pentru participanți.

PARTEA a II-a: The power of storytelling in international development

(Sesiunea va va desfășura în jurul ideii de Storytelling și crowdsourcing și de puterea acestora în a inspira schimbări transformaţionale, format: speech-uri scurte, inspiraționale, Principalele grupuri țintă sunt: tinerii, studenții, media).

Silvia Cambiei) Introducere: “The power of storytelling in international development; or how the new media inspires transformational change in development” – Silvia Cambie

Silvia Cambie este expert internaţional în social media şi comunicare strategică, premiată pentru diverse campanii de social media create şi implementate pentru agenţii ale UE, UNDP, etc.) – http://www.silviacambie.com

 

 

ii) Story tellers:
Lina Ben Mhenni• “Tunisian Girl” – Lina Ben Mhenni: Primăvarea Arabă și revoluția new media

Lina Ben Mhenni este blogger şi activist pentru libertate si democraţie, nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la revoluţia tunisiană. În ianuarie 2011, Lina a fost singurul blogger care a acoperit oraşele Kasserine și Regueb din Tunisia, orașe în care forţele guvernamentale au masacrat protestatarii împotriva regimului Ben Ali. Posturile ei necenzurate au fost preluate și de alţi activişti tunisieni şi de media internaţională. http://atunisiangirl.blogspot.ro/

 

Libby Powell• Libby Powell –” New media” sau ”voicing the voiceless”

Libby Powell este creatoarea organizaţiei “On our radar” – “From the margins to the front page” care luptă pentru dreptul tuturor de a comunica, având o echipa formată din jurnalişti şi profesionişti în dezvoltare internaţională. Această organizaţie susţine şi formează oamenii simpli să devină reporteri ai comunităţilor marginalizate și ai zonelor celor mai izolate din lume, împuternicindu-i pe aceştia să-și aducă propriile ştiri și propria perspectivă în dialogul public. Fac acest lucru prin utilizarea unui instrument simplu de comunicare – telefonul mobil. Credinţa lor de bază este aceea că cele mai bune povești sunt cele venite direct de la sursă –http://www.onourradar.org/;

• Laurențiu Diaconu-Colintineanu & Ioana Moldovan – Photojurnalism în dezvoltare: cum să spui povești despre dezvoltare

Laurentiu ColintineanuLaurențiu este jurnalist multimedia român. După obținerea diplomei de master în Economie Internațională, și-a început cariera de jurnalist radio, cu specializare în analiza politicii externe. Printre angajatorii lui Laurențiu se numără: Deutsche Well (Germania) și Radio France Internationale. Laurențiu scrie cu regularitate în presa scrisă și online din România și a colaborat cu Reporteri fără Frontiere, Dilema Veche, Revista 22. Laurențiu a câștigat cel mai important premiu dedicat jurnaliștilor din România, Premiul Superscrieri în 2012, și este alumni al programului de leadership al Departamentului de Stat al SUA- http://colintineanu.ro.

 

Ioana MoldovanIoana este fotojurnalist independent. A colaborat cu Al Jazeera, Vice, Radio France Internationale și revista The Art of Living. Ioana a lucrat în proiecte multimedia finanțate de Comisia Europeană și Fundația Friedrich-Ebert-Shiftung. Recent, Ioana s-a specializat în documentarea protestelor și a zonelor de conflict. Fotografiile Ioanei au fost selectate printre cele mai bune fotografii ale tuturor timpurilor. Ioana și Laurențiu au documentat împreună protestele din piața Taksim, din Euromaidan, au realizat un documentar despre cea mai mare tabără de refugiați din lume, iar recent au documentat impactul fondurilor acordate de Comisia Europeană în Etiopia- http://ioanamoldovan.com.

• Dl. Roland Hermann: Doctori fără frontiere

Roland este medic stomatolog român. A ales să își practice meseria în țări precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad, unde comunitățile au nevoie de experiența sa. După ce a absolvit facultatea, a strâns suficienți bani pentru medicamente și instrumente și a decis să plece în expediții în aceste țări. Pentru a economisi bani, pe care ulterior i-ar putea folosi pentru medicamente și pentru a putea traversa mai repede distanțele dintre sate din țările în curs de dezvoltare, și-a luat și licența de pilot –http://misiunemedicala.blogspot.ro.
PARTEA a III-a: EVENIMENT CONEX

Expoziţie Ioana Moldovan (fotografii din Etiopia)

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *