Compania petrolieră anglo-olandeză Royal Dutch Shell a anunțat că va investi mai puțini bani în explorare și dezvoltare, de la 46 la 37 de miliarde de dolari, și că se va retrage din Alaska, informează The Guardian.
Reducerile de buget au fost prezentate de către noul director, Ben van Beurden, care a precizat că aceste tăieri sunt necesare pentru a compensa ceea ce el a numit „ocaziile pierdute” ale companiei. Van Beurden, care a preluat conducerea de la începutul anului, a confirmat că profiturile din cel de-al patrulea semestru sunt în scădere, iar veniturile anuale s-au injumătățit până la 16,7 miliarde de dolari.
Compania va grăbi ritmul în care sunt vândute activele, care se așteptă a fi de 15 miliarde în următorul exercițiu financiar. „Avem de luat decizii grele în scopul de a mări eficiența capitalului Shell”, a spus Van Beurden. „Ambiția noastră de a crește a condus în ultimii ani la o schimbare a portofoliului Shell, cu profit pe viitor, dar în acest timp am pierdut câteva ocazii.”
Decizia de a anula forările din Alaska îi va încânta pe ecologiști. Acest eșec este cel mai recent pas înapoi al gigantului petrolier din nordul îndepărtat. Shell se va retrage ca urmare a unei decizii judecătorești din Statele Unite ale Amercii care a hotărât că Ministerul de Interne nu a luat în considerare toate impacturile asupra mediului atunci când a acordat permisiunea companiei să facă exploatări în Marea Beaufort și Chukchi.
Activistul Greenpeace Arctic Charlie Kronick a declarat: „Compania a alocat mult timp și sume uriașe de bani pentru un proiect care nu a adus decât publictate proastă și o reputație de incompetență. Singura decizie înțeleaptă în acest moment pentru domnul Van Beurden este să taie din cheltuielile companiei și să nu mai ia în vedere nicio forare în Oceanul Arctic. Eșecul Shell din Arctic trebuie privit cu atenție de alte companii care trebuie să recunoască faptul că regiunea este mult prea îndepărtată și ostilă pentru a merita.”
Van Beurden are de dat mai multe explicații atunci când se va întâlni cu investitorii. Problemele financiare s-au descoperit în urmă cu două săptămâni, când compania a înregistrat un profit alarmant de mic. Compania nu se află la primul scandal. În urmă cu aproape 10 ani, Shell a fost acuzată că a falsificat unele date. Până acum Shell a vândut acțiuni de 1 miliard de dolari către Wheatstone LNG din Australia, își revizuie acțiunile deținute pentru gazele de șist din America și se confruntă cu probleme în Nigeria.