Home / Politica si... / Afaceri / Discuţiile pentru Parteneriatul Trans-Atlantic dintre SUA şi UE fac progrese, susţin negociatorii

Discuţiile pentru Parteneriatul Trans-Atlantic dintre SUA şi UE fac progrese, susţin negociatorii

Statele Unite şi Uniunea Europeană au făcut “progrese constante “, în cadrul unui acord comercial de comerţ şi investiţii, potrivit negociatorul-şef din partea SUA, citat de BBC. Omologul său european declarat că cele două echipe au continuat să-şi desfăşoare activitatea în relaţi foarte bune în vederea încheierii unui acord ambiţios, scrie BBC.

SUA şi UE negociază de aproape un acord comercial care să stimuleze diversitatea comerţului dintre cele două economii, cunoscut şi sub numele Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP).

Scopul acordului final este de a reduce sau chiar de a elimina tarifele şi impozitele pe bunurile importate. De asemenea, negociatorii doresc să reducă barierele din calea comerţului care rezultă din diferenţele de reglementare, însă se insistă asupra faptului că nu va fi nici o reducere acordată protecţiei consumatorilor, sănătăţii sau mediului. De asemenea, se doreşte crearea unei căi mai uşoare pentru ca întreprinderile dintr-una din cele două economii să poată licita contracte guvernamentale în cealaltă.

Discuţiile care au loc în Arlington Virginia sunt la cincea rundă în acest proces, iar Dan Mullaney, negociatorul şef din SUA, a declarat că a fost o “săptămâna bună “. Acesta a adăugat că discuţiile care s-au purtat au cuprins aproape toate domeniile. De cealaltă parte, reprezentantul Europei, Ignacio Garcia Bercero a declarat că lucrările la baza de date au început să fie dezvoltate, acestea în încercarea de a vedea modul în care se pot aduce laolaltă propunerile europene şi cele americane.

Mullaney a recunoscut, totuşi, că negocierile privind reglementarea se dovedesc a fi “o provocare”, în condiţiil în care Parteneriatul Trans-Atlantic este un subiect este foarte controversat atât în Europa, cât şi în Statele Unite ale Americii. Activiştii europeni se tem că acesta ar putea reduce standardele de mediu şi de sănătate, în ciuda asigurării făcute de către negociatori. Una dintre principalele nemulţumiri ale acestora se leagă de acordul privind plângerea statului investitor – aceasta reprezintă o clauză care ar putea să-i permită unui investitor străin să ceară despăgubiri statului în care activează prin intermediul unei curţi de arbitraj în anumite condiţii – însă care vor fi acestea din urmă reprezintă cele mai multe motive de controversă şi incertitudine.

Despre PoliticALL

Vezi și

De la visul european la Visul Georgian

Material realizat de Andrei Rus Context istoric Georgia este un stat situat în Munții Caucaz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *