În luna decembrie a acestui an investitorii chinezi împreună cu guvernul Nicaraguei plănuiesc să înceapă construcția unui canal ce va lega Oceanul Atlantic de Oceanul Pacific. Proiectul de infrastructură se va întinde de la Punta Guorda, prin lacul Nicaragua până la gura de vărsare a râului Brito în Pacific, iar lucrările vor dura aproximativ cinci ani, relatează BBC. Canalul va avea 278 de km, cu circa 200 mai mult decât canalul Panama, care măsoară 77 de km și care asigură singura legătură maritimă dintre cele două oceane.
Americanii plănuiau din secolul XIX construcția unui astfel de canal, însă chinezii se pare că vor concretiza ideea americană. Firma chineză care se ocupă de această investiție este H.K. Nicaragua Canal Development Investement și este condusă de avocatul Wang Jing. Compania chineză Xinwei Telecom Enterprise Group se află de asemenea sub conducerea aceleiași persoane. Potrivit liderului HKND, Wang Jing, construcția noului canal maritim reprezintă ”cel mai mare proiect de construcție din istoria omenirii”.
China își continuă astfel politica de influență în afara granițelor, ajungând să își extindă investițiile pe toate continentele. Autoritățile din Nicaragua, un stat cu un PIB de 29,97 miliarde $ în 2013, au anunțat că sunt pregătite să accepte investiția de 40 de miliarde $ a Chinei în proiectul noului canal maritim. Potrivit surselor BBC, acesta va avea o lățime cuprinsă între 230 și 520 de metri și o adâncime de circa 27,6 metri.
Desigur, există și opozanți ai acestui proiect, susținătorii mediului își fac griji în legătură cu Lacul Nicaragua, cel mai mare lac din America Centrală. “Există alternative pentru conectarea unui ocean la altul, dar nu există alternative pentru curățarea unui lac dacă are loc un dezastru. Nu avem un alt lac Nicaragua”, a declarat pentru ziarul Confidencial, Jaime Incer, consilier ecologist prezidențial.
Conform sursei BBC, Guvernul din Nicaragua a anunțat că ruta va ocoli zonele ce conțin biodiversitate specială, cât și zonele protejate de lege.
Mai mult, unele persoane pun problema suveranității naționale, simțindu-se “invadați” de compania chineză.
Cu toate acestea, autoritățile sunt încrezătoare și plănuiesc ca până în 2018, locurile de muncă din Nicaragua să se dubleze.