China se pregătește să joace un rol din ce în ce mai important în viitorul Afganistanului, de teamă că apropiata retragere a trupelor NATO din regiune va lăsa în urmă un focar de militantism la granițele sale, informează Reuters.
Potrivit unor oficiali, China, care a contribuit cu 250 de milioane de dolari la reconstrucția Afganistanului de după înlăturarea regimului taliban, în 2001, se vrea a fi un actor strategic în zonă, având interese mai ales în chestiuni legate de securitate.
Una dintre cele mai mari îngrijorări ale Beijingului este aceea că militanții uiguri din regiunea vestică Xinjiang, care își doresc un stat de sine stătător, vor profita de slăbirea securității din zonă, odată cu retragerea trupelor NATO din Afganistan, pentru a-și intensifica lupta. ”Talibanii din Pakistan și Afganistan simpatizează cu uigurii. Deci trebuie să acordăm atenție acestui lucru într-un mod în care, probabil, nu am făcut-o înainte”, a explicat Hu Shisheng, expert în problemele Asiei de sud, citat de Reuters.
Unii oficiali cred că, având în vedere că prezența occidentală din zonă se reduce treptat, Beijingul se poate folosi de relațiile bune pe care le are atât cu Afganistanul, cât și cu Pakistanul pentru a îmbunătăți raporturile dintre cele două state. De altfel, ministrul adjunct de Externe afgan a declarat că există asigurări din partea Chinei că aceasta va încuraja Islamabadul să sprijine efortuile Kabulului de a face pace cu talibanii.
Aspirațiile legate de viitorul Afganistanului sunt văzute de unii diplomați drept o încercare de a Chinei de a demonstra că este un actor global responsabil, mai ales în contextul disputelor teritoriale pe care le are cu vecinii săi din sud-estul Asiei. Există însă și voci care susțin că aceste încercări ale Chinei au în spate doar dorința de a-și asigura securitatea. În același timp, un diplomat de la Beijing atrage atenția că o implicare a Chinei în problemele Afganistanului va aduce cu sine și alte dificultăți, de vreme ce liderii comuniști de la Beijing, atei în mod oficial, nu au foarte multă experiență în ceea ce privește relațiile cu țările musulmane. ”Afganistanul(…) nu este ca orice altă țară islamică. Pentru China va urma o perioadă dificilă”, a declarat sursa citată de Reuters.
În luna august, China va găzdui o conferință privind Afganistanul, întâlnire la care vor participa lideri ai țărilor din regiune, inclusiv din India și Pakistan.