China și Statele Unite au anunțat, în cadrul summitului G20 recent desfășurat, stabilirea unui acord pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, a precizat publicația The Guardian. China s-a angajat să își reducă emisiile și să își mărescă producția de energie regenerabilă până în 2030, în timp ce SUA a promis să reducă, până în 2025, emisiile cu până la 26-28% față de nivelul din 2005. Uniunea Europeana susține deja o limită obligatorie de scădere cu 40% a emisiilor de gaze până în 2030.
Președintele american Barack Obama a salutat miercuri ,,acordul istoric’’ dintre SUA și China, precizând că obiectivul “este totodată ambiţios şi realizabil”. ,,Acesta este un punct de cotitură pentru relațiile dintre China și SUA, iar asta arată că putem găsi soluții când lucrăm împreună împotriva unui obstacol global’’. Președintele Xi Jinping a declarat ca cele două state sunt hotărâte ca negocierile să ajungă la un acord până la Conferința de la Paris din 2015.
Herman Van Rompuy, președintele Consiuliului European, și Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, au încurajat celelalte state să voteze reducerea emisiilor. ,,Le cerem celorlalte state, în special membrilor G20, să își exprime deschis obiectivele în prima jumătate al anului 2015. Numai atunci vom putea estima dacă eforturile colective ne vor permite să menținem creșterea temperaturii globale sub 2*C.’’
Cu toate acestea, republicanii din Congresul american se vor opune cel mai probabil eforturilor de reducere a emisiilor de gaze. Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat, a catalogat planul ca fiind nerealist. Pe de alta pare, Frances Beinecke, președintele Consiuliului de Apărare a Resurselor Naturale, a numit inițiativa drept ,,o etapă necesară în lupta cu încălzirea globală’’.
Potrivit unui comunicat de la Casa Albă, ,,China și SUA însumează peste o treime din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global. Anunțul comun făcut joi a fost rezultatul unor luni de dialog bilateral care accetuează rolul critic pe care îl au cele două țări în abordarea problemelor schimbărilor climatice,’’. Angajementele celor două state va încuraja și alte țări să se implice și să ducă mai departe negocierile pentru un nou acord mondial.