Home / GeopoliticALL / Asia-Pacific / Cheltuielile pentru apărare ale Chinei, estimate de Pentagon cu 21% peste cifra anunţată de Beijing

Cheltuielile pentru apărare ale Chinei, estimate de Pentagon cu 21% peste cifra anunţată de Beijing

China a lansat anul trecut un program de modernizare a arsenalului militar, cheltuielile Beijingului atingând suma de 145 de miliarde de dolari, aceasta fiind folosită inclusiv într-un program de modernizare a dronelor, navelor de război aeronavelor, rachetelor şi armelor cibernetice. Estimarea Pentagonului, care a folosit preţurile şi ratele de schimb din 2013, a fost cu 21% mai mare decât cifra anunţată de China, de 119.5 miliarde dolari. Raportul a fost prezentat Congresului în cadrul unui raport anual în care a fost subliniat progresul constant în privinţa capacităţilor defensive ale Chinei potrivit Reuters.

Totodată, datele raportului arată că estimarea cheltuielilor chineze poate fi diferită, în mare parte din cauza “transparenţei sărace a contabilităţii şi tranziţiei incomplete la o economie de comandă.” Ministerul Apărării din China a declarat pe site-ul oficial că raportului Pentagonului nu este tocmai unul corect. “An după an, Statele Unite emit acest aşa-numit raport privind evoluţiile militare şi de securitate din China, însă ceea ce ne-a deranjat au fost criticile absurde privind zona de apărare Chinei şi de construcţie militară.”

Exagerarea care i-a nemulţumit pe liderii chinezi a fost declaraţia conform căreia toate aceste cheltuieli sunt făcute pentru că “China pregăteşte o ameninţarea militară”, ceea ce este total greşit”. În ceea ce priveşte conţinutul detaliat al raportului din acest an din SUA, încă ne aflăm în procesul de evaluare și studiere a acestuia şi vom reacţiona în continuare, în funcţie de situaţie”, se mai arată în declaraţia ministerului Apărării din China.

Raportul a venit la doar câteva zile după ce Secretarul Apărării, Chuck Hagel, a folosit un limbaj neobişnuit, acuzând Beijing-ul că încearcă să destabilizeze regiunea datorită pretenţiilor teritoriale pe care le urmăresc. China susţine că i se cuvine aproape întreagă rezervă de petrol şi gaze din Marea Chinei de Sud şi respinge cererile concurenței din Taiwan, Brunei, Vietnam, Filipine şi Malaezia. Japonia are, de asemenea, o dispută teritorială cu China asupra insulelor din Marea Chinei de Est.

Raportul de 96 de pagini susţine că statul chinez a pus foarte mare accent pe pregătirea militară pentru eventualele situaţii neprevăzute din Europa de Sud şi din Estul Mării Chinei. Se pare că un exerciţiu, numit Manevră 5 în Marea Filipinelor, a fost observat în luna octombrie. “Investiţiile militare ale Chinei îi pun la dispoziţie o capacitate tot mai mare de a-şi proiecta puterea în game din ce în ce mai mari”, se precizează în raport.

Statele Unite a acuzat luna trecută cinci ofiţeri militari chinezi că ar fi spart sistemul cibernetic de securitate al companiilor din domeniul nuclear, metalurgic şi al energiei solare, pentru a descoperi secrete comerciale. Episodul a creat tensiuni între cele două puteri mondiale în domeniu spionajului cibernetic.

Raportul Pentagonului a reînnoit avertismentele după aceste intruziuni cibernetice. Astfel, în raport se precizează: “China îşi foloseşte capacitatea de a sprijini colectarea de informaţii împotriva sectoarelor diplomatice, economice, de apărare şi industriale de baza care susţin programul naţional de apărare din SUA”.

Pentagonul a citat, de asemenea, progresele în tehnologia de drone chineză. Acesta a indicat către Cosiliul Ştiinţei de Apărare un raport în care se arată că Beijingul “combină resurse nelimitate cu conştientizarea tehnologică care ar putea permite Chinei să fie egală sau chiar să depășească cheltuielile pe care le are SUA.” Aceasta a observat că, în septembrie 2013, o “posibilă” dronă chineză a fost observată pentru prima dată peste Marea Chinei de Est. China a lansat, de asemenea, detalii cu privire la patru drone în curs de dezvoltare în 2013, inclusiv Lijian, prima dronă nedetectabilă pe radar din China.

Despre PoliticALL

Vezi și

Legea marțială în Coreea de Sud: o măsură de protecție sau un atentat la democrație?  

Material realizat de Radu-Ioan Mocanu.    În data de 3 decembrie, președintele Coreei de Sud …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *