Unchiul liderului nord-corean Kim Jong-un, Chang Song-thaek, considerat mentorul acestuia în procesul de tranziţie a preluării puterii în decembrie 2011, a fost executat, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA.
Chang Song-thaek, care fusese ridicat în timpul unei reuniuni a Partidului Comunist de către mai mulţi soldaţi, a fost condamnat la moarte, după ce a fost acuzat de acte de corupţie. Potrivit KCNA, acesta a recunoscut în faţa unui tribunal militar că a încercat să răstoarne regimul condus de Kim Jong-un, fiind catalogat drept „mai rău ca un câine”.
Executarea lui Chang reprezintă cel mai important eveniment de la preluarea puterii de către Kim Jong-un, după moartea tatălui său aflat la putere, Kim Jong-il, în decembrie 2011. Chang Song-thaek era soţul unei surori mai mari a lui Kim Jong-il şi unchiul actualului lider de la Phenian, fiind considerat mentorul său în privinţa leadershipului statului şi numărul doi al regimului. Acesta deţinea mai multe funcţii, printre care cel de conducere al Comisiei Naţionale de Apărare, precum şi grade militare înalte. De la preluarea puterii de către Kim Jong-un, aceştia apăreau deseori împreună, iar experţii politici l-au identificat pe Chang drept adevăratul conducător din spatele „tronului”.
Reprezentanţi ai Statelor Unite au precizat că nu pot verifica independent veştile privind execuţia, însă „nu au motive să se îndoiască de acest fapt”. „Daca se va confirma, acesta este încă un exemplu al brutalităţii regimului nord-corean. Urmărim cu atenţie dezvoltarea evenimentelor din Coreea de Nord şi ne consultăm permanent cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, se arată într-o declaraţie transmisă de Casa Albă, citată de BBC.
Anunţul agenţiei KCNA are toate motivele să fie veridic, atâta vreme cât în urmă cu câteva zile au fost transmise imagini în care Chang Song-thaek este escortat de mai multe gărzi ale armatei în timpul unei sesiuni a Partidului Comunist. Mai mult, după anunţul destituirii sale din funcţie, doi dintre apropiaţii săi au fost executaţi.
Potrivit analiştilor, decăderea lui Chang reprezintă ultimul episod dintr-o serie de acţiuni atent calibrate menite să demonstreze autoritatea lui Kim Jong-un şi afirmarea independenţei sale. Chiar dacă nu poate fi cunoscut exact motivul pentru care acesta a fost executat, unele teorii indică faptul că activitatea pe care acesta a întreprins-o de-a lungul timpului în China l-ar fi determinat să devină un admirator al reformelor economice ale Beijingului, aspect neagreat de unii lideri de la Phenian. Pe de altă parte, se menţionează că acesta ar fi putut reprezenta o ameninţare permanentă asupra autorităţii nepotului său, care a hotărât să se descotorosească de el la momentul potrivit.
Chank Song-thaek a mai căzut o dată în dizgraţie, în 2004, dispărând din viaţa publică pentru o perioadă, însă acum a devenit clar că liderii Coreei de Nord au dorit să-l umilească public şi să nu mai facă posibilă o eventuală întoarcere a sa în sferele de putere, precizează BBC. Între timp, preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, a subliniat încă de la anunţul înlăturării fostului număr doi de la Phenian că vecinul din Nord „menţine o conducere a terorii pentru a întări poziţia lui Kim Jong-un”. Lidera de la Seoul a mai subliniat că relaţiile volatile dintre cele două state tind să devină „mult mai instabile” ca urmare a acestor evenimente.