Home / GeopoliticALL / America Latina / Rolul ”prietenului american al Cubei” și provocările diplomatice în noua etapă a relațiilor dintre Statele Unite și Cuba
Momentul istoric al redeschiderii ambasadelor Cubei și Statelor Unite la Washington, respectiv Havana, este nevoie să fie exploatat prin eforturile unor diplomați cu expertiză în relațiile dintre cele două state care să poată duce la îndeplinire obiectivele politice trasate de Barack Obama și Raul Castro

Rolul ”prietenului american al Cubei” și provocările diplomatice în noua etapă a relațiilor dintre Statele Unite și Cuba

Statele Unite ale Americii și Cuba au intrat, începând din 20 iulie, într-un nou capitol al relațiilor bilaterale odată cu restabilirea legăturilor diplomatice la nivel de ambasadă, în capitalele celor două state. Ministrul de Externe al Cubei, Bruno Rodriguez, a prezidat ceremonia de arborare a drapelului țării sale la sediul ambasadei din Washington, aceasta fiind prima vizită a unui ministru de externe cubanez în Statele Unite după întreruperea relațiilor din urmă cu mai bine de cinci decenii, scrie Reuters.

Rodriguez s-a întâlnit ulterior cu Secretarul de Stat american John Kerry, care va fi prezent de asemenea, în luna august, la ceremonia de arborare a drapelului american de la sediul ambasadei din Havana. Până atunci, însă, ambasada SUA din Cuba funcționează începând tot din 20 iulie, în aceeași clădire în care a existat și până la întreruperea relațiilor diplomatice după revoluția din 1959 care a condus la instaurarea regimului condus de Fidel Castro.

Americanul pe care cubanezii îl consideră prieten

Dar îmbunătățirea relațiilor americano-cubaneze, al cărui semnal oficial a fost declanșat de președintele Barack Obama, nu ar fi fost posibilă fără implicarea unor reprezentanți ai diplomației însărcinați cu o serie de misiuni privind acest aspect în ultimele decenii. Una dintre aceste figuri o reprezintă americanul Jeffrey DeLaurentis, șeful misiunii afacerilor americane la Havana, numit în funcție în august 2014.

Caracterizat drept un personaj rezervat, calculat, dedicat, inteligent și plin de umor, DeLaurentis se află la a treia misiune diplomatică în Cuba, după ce în 1991-1992 a activat ca ofițer consular, iar între 1999 și 2002 a condus departamentul politico-economic. ”Cunoaște Cuba, poate prezenta o viziune înțeleaptă departamentului de stat și președintelui deoarece și-a construit o relație solidă cu cubanezii”, susține Vicki Huddleston, ea însăși șefa misiunii diplomatice americane din Cuba în perioada 1999-2002.

JeffreyDeLaurentis este considerat un diplomat experimentat, în special în privința Americii Latine. Acesta a lucrat în trecut la Ambasada SUA din capitala Columbiei, Bogota, la sediul Națiunilor Unite din Geneva și în cadrului Biroului pentru Afaceri în Emisfera Vestică, respectiv în cadrul Consiliului Național pentru Securitate din Washington.

jeffrey_delaurentis
Jeffrey DeLaurentis, prietenul american al Cubei

Un punct forte al imaginii diplomatului american îl constituie însă relația sa specială cu autoritățile cubaneze și nivelul de încredere pe care a reușit să-l cultive timp de mai bine de 20 de ani, acesta reușind totodată să ofere colaboratorilor săi informații valoroase despre realitatea de la Havana. ”În Cuba, îl privim ca pe un prieten, ca pe cineva care nu a venit aici să strice relațiile dintre noi”, afirmă fostul diplomat cubanez Carlos Alzugaray, potrivit aceleiași surse. ”Cred că Jeff este conștient de ce se întâmplă în Cuba, este receptiv la ceea ce i-ar putea enerva pe cubanezi cu privire la politica externă a SUA. El chiar poate să ne înțeleagă și noi simțim asta”, a mai afirmat Alzugaray.

Drumul lung al reconcilierii depline

Momentan, un embargo economic impus de SUA Havanei rămâne în vigoare, doar Congresul dominat de rivalii republicani ai președintelui Obama fiind capabil să îl ridice. Iar dacă aceasta este o temă electorală ce poate fi tranșată la viitoarele alegeri din 2016 în America, problematica respectării drepturilor omului și a libertății de exprimare din Cuba, precum și controlul strict al Havanei asupra sectorului economic vor reprezenta oportunități pentru testarea determinării cu care cele două tabere își doresc cu adevărat să depășească perioada conflictuală.

Deocamdată, ambele tabere au dat semnale concrete că vor să lase în urmă o istorie de peste 50 de ani de relații tensionate și că nu se mai dorește revenirea la o atitudine combativă. Iar petnru ca SUA și Cuba să reușească normalizarea deplină a relațiilor, este nevoie de răbdare și de figuri precum cea a lui DeLaurentis care să militeze pentru realizarea obiectivului.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

Retrospectiva 2024: Diplomația sub presiune. Declarații și Inițiative Marcante

Redactor: Irina Dudu Anul 2024 a fost considerat “cel mai mare an electoral din istoria …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *