Home / GeopoliticALL / Canada lansează o misiune de cartografiere a Oceanului Arctic pentru a-și justifica pretențiile teritoriale

Canada lansează o misiune de cartografiere a Oceanului Arctic pentru a-și justifica pretențiile teritoriale

_44032849_arctic_russia416Canada a lansat o misiune de a cartografia platoul marin din Oceanul Arctic pentru a sprijini cererea acesteia de a-și extinde teritoriul până la Polul Nord. Misiunea de 6 săptămâni a apărut în contextul pretențiilor altor state, printre care Rusia, Statele Unite sau Norvegia, scrie BBC.

Potrivit sursei citate, regiunea, care începe de lângă insula Ellesmere până la Polul Nord, conține rezerve mari de petrol și gaze.

În luna decembrie a anului trecut, Canada a completat o cerere către Națiunile Unite pentru a își extinde teritoriul maritim din zona Oceanului Arctic. Rusia și Danemarca au de asemenea pretenții la o zonă vastă din fundul Oceanului Arctic, în jurul Dorsalei Lomonosov.

Cele trei țări vor să dovadească științific că dorsala este o extindere subacvatică a platoului lor continental. Se pare că zona deține 13% din rezerveșe de petrol nedescoperite și peste 30% din rezervele de gaze naturale neexploatate la nivel mondial.

,,Guvernul nostru ne asigură suveranitatea, în timp ce ne extindem oportunitățile economice și științifice prin definirea ultimei frontiere a Canadei,” a declarat ministrul mediului, Leona Agglukkaq. ,,Acest lucru este important pentru canadieni, în special pentru cei din nord, deoarece se află în joc viitorul și prosperitatea lor”, a mai spus aceasta.

Potrivit Convenției Organizației Națiunilor Unite asupra dreptului mării, un stat de coastă poate să aibă pretenții asupra drepturilor economice la resursele naturale din fundul mării la o distanță de 200 mile nautice (370 km) dincolo de teritoriul său. Dar dacă platoul continental se extinde dincolo de distanța aceea, țara trebuie să arate evidența unei comisii de la Națiunile Unite, după care se vor face recomandări asupra stabilirii unei noi limite externe.

 

Despre Marina Cristescu

Vezi și

In Focus: Sistemul electoral prezidențial din Statele Unite ale Americii

Anul 2024 a fost un an electoral important, întrucât au avut loc o serie de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *