Președintele Braziliei, Dilma Rousseff, este la un pas de a fi demisă din funcție, ca urmare a votului a 367 de deputați ai camerei inferioare din Congresul brazilian, din totalul de 514 voturi exprimate, anunță BBC. Pentru a fi suspendată din funcție, Rousseff avea nevoie ca mai puțin de 342 de deputați să voteze pentru suspendarea sa, însă după numărătoarea voturilor, a devenit clar că aceasta a pierdut sprijinul actualei coaliții de guvernare. Procedura de suspendare a președintelui Braziliei va continua astfel, cu un vot în Senat, acolo unde dacă o majoritate simplă din cei 81 de membri o consideră vinovată de acte de corupție, Dilma Rousseff își va putea fi trimisă în judecată, iar mandatul îi va fi suspendat timp de 180 de zile.
Criza politică din Brazilia continuă și, cu doar câteva luni înainte de organizarea celui mai important eveniment sportiv de pe Glob, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, este posibil ca aceasta să continue și pe parcursul restului anului. Votul din camera inferioară a Congresului a fost însoțit de proteste de amploare în mai multe orașe din țară, în timp ce în fața sediului legislativului s-au adunat peste 25.000 de persoane care au protestat împotriva președintelui. Rezultatul votului a fost întâmpinat cu urale și manifestări de bucurie de rivalii președintelui, respectiv cu tristețe și dezamăgire printre suporterii acesteia.
Procurorul general al Braziliei a condamnat votul din camera inferioară a Congresului, descriindu-l drept ”o lovitură de stat”, așa cum a fost descrisă procedura de suspendare a Dilmei Rousseff de către aceasta și aliații săi. Jose Eduardo Cardozo a subliniat că votul deputaților brazilieni a fost unul ”pur politic”, aceștia neaducând acuzații concrete împotriva președintelui privind actele de corupție pentru care s-a luat în discuție suspendarea șefului statului. Cardozo a caracterizat votul acordat de camera inferioară a Congresului drept ”o lovitură împotriva democrației”.
Suspendarea din funcție a Dilmei Rousseff, prima femeie care deține funcția de președinte a Braziliei, a fost provocată de acuzațiile potrivit cărora aceasta ar fi manipulat performanțele economice ale țării, prin fraudarea unor date ale unor conturi guvernamentale, în vederea prezentării unor rezultate mult mai bune decât în realitate, înaintea votului de la alegerile prezidențiale în urma cărora aceasta a obținut cel de-al doilea mandat ca șef al statului.