Cheltuielile militare la nivel mondial sunt în creștere pentru prima dată în ultimii cinci ani, după ce China și Rusia și-au mărit bugetele destinate apărării, informează The Telegraph.
Potrivit celor mai noi estimări, cheltuielile globale în materie de apărare vor crește în acest an până la 945 de miliarde de lire sterline, după patru ani consecutivi de scădere. Astfel, bugetele pe care unele țări din Asia și Orientul Mijlociu le alocă acestui domeniu sunt în creștere față de cele din Europa sau SUA, unde în ultimii ani au fost impuse numeroase măsuri de austeritate.
Un exemplu în acest sens este Rusia, al cărei buget militar va crește cu peste 44% în următorii trei ani. O situație asemănătoare există și în China, unde chieltuielile planificate pentru forțele armate vor ajunge până în 2015 să depășească suma bugetelor Franței, Marii Britanii și Germaniei pentru același sector. Beijingul a alocat anul acesta 90 de miliarde de lire sterline pentru armată, cu 6% mai mult decât în 2013. Acești bani vor fi folosiți pentru modernizarea forțelor armate chineze și înlocuirea multora dintre echipamentele militare, investiții făcute într-o perioadă în care China este implicată în dispute teritoriale aprinse cu vecinii săi. Totuși, faptul că aceste bugete au crescut este în conformitate cu creșterea puterii economice și geopolitice a Beijingului și nu ar trebui interpretată ca o amenințare, susține Craig Caffrey, analist în cadrul companiei de consultanță pe probleme de apărare IHS Jane’s, citat de The Telegraph.
În ciuda unei scăderi cu 1,3% a bugetului destinat apărării pe 2014, Statele Unite înregistrază în continuare cele mai mari cheltuieli din lume în ceea ce privește acest sector, fiind urmate de China, Rusia și Marea Britanie, regatul insular reducând, de asemenea, sumele alocate în acest an apărării cu 3,6%.
În opinia lui Barry Pavel, un fost oficial din domeniul apărării de la Casa Albă, citat de The Telegraph, creșterea cheltuielilor făcute de Rusia poate fi interpretată ca un ”fenomen temporar” care are legătură cu prețul petrolului. În cazul Chinei însă, poate fi vorba despre o creștere susținută, pe temen lung care va avea urmări ce trebuie analizate cu atenție.
În acest context, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, cel care a dezvăluit cifrele analizate, avertizează asupra pericolului ca Occidentul să-și piardă influența pe plan mondial din cauza reducerii cheltuielilor militare. ”Atunci când guvernele sunt obligate să scadă deficitele și să facă reduceri drastice este dificil să argumentezi că apărarea ar trebui să fie scutită (de astfel de măsuri).(…) alte puteri investesc din ce în ce mai mult în apărare și în cele din urmă asta înseamnă că vom avea mai puțină influență pe scena internațională, golul va fi umplut de alte puteri care nu împărtășesc neapărat interesele și valorile noastre”, a explicat Rasmussen pentru BBC.