Material realizat de Mădălina Robu și Emilia Popescul
Aproximativ 190 de victime ale abuzului sexual asupra copiilor de către preoți sau alți reprezentanți ai bisericii au primit până acum despăgubiri financiare din partea Bisericii Catolice din Franța, relatează ABC News. Conform unui raport al Autorității Naționale Independente pentru Recunoaștere și Reparare (INIRR), alte 11 persoane au primit diferite tipuri de despăgubiri. Alte sute de cazuri încă așteaptă revizuirea. Peste 1.180 de victime ale preoților sau ale altor reprezentanți ai bisericii s-au prezentat pentru a cere despăgubiri de la înființarea corpului, a declarat Marie Derain de Vaucresson, șefa INIRR, în cadrul unei conferințe de presă. Aceasta a declarat că 32% erau femei și 68% bărbați. Dintre acestea, 404 primesc acum sprijin din partea INIRR, în timp ce majoritatea își așteaptă examinarea cazurilor. Majoritatea celor care au contactat INIRR au raportat infracțiuni „foarte grave”, iar 60% dintre persoanele care au primit compensații financiare au fost violate o dată sau de mai multe ori.
Cartelul mexican de droguri acuzat de răpirea a patru cetățeni americani ar fi trimis o scrisoare prin care condamna violența și anunța că membri responsabili s-au predat, informează ABC News. În scrisoare, fracțiunea Scorpions a cartelului din Golf și-a cerut scuze locuitorilor din Matamoros (locul în care americanii au fost răpiți), femeii mexicane care a murit în schimbul de focuri, celor patru americani și familiilor acestora. Uciderea americanilor a condus la mobilizarea trupelor Gărzii Naționale pentru a conduce patrule care „încing piața” în terminologia narco, a declarat analistul de securitate mexican David Saucedo. Un oficial al securității de stat a confirmat că cinci bărbați au fost găsiți legați în interiorul unuia dintre vehiculele pe care autoritățile le căutaseră, împreună cu respectiva scrisoare. Una dintre victime, Eric Williams, care a fost împușcat în piciorul stâng, este în viață, dar nu acceptă nici un fel de scuze de la cartelul acuzat pentru răpirea americanilor.
Guvernatorul taliban al provinciei Balkh din nordul Afganistanului a fost ucis într-un atac sinucigaș revendicat de gruparea Stat Islamic (IS), relatează BBC. Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis în biroul său din capitala provinciei, Mazar-e Sharif. El este cel mai înalt oficial taliban care a fost ucis de când militanții au revenit la putere în 2021. Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat pe Twitter că guvernatorul a fost „martirizat într-o explozie de către dușmanii islamului”. Muzammil a condus lupta împotriva IS din poziția sa anterioară ca guvernator al provinciei de est Nangarhar. A fost mutat la Balkh în octombrie anul trecut. Purtătorul de cuvânt al poliției din Balkh, Mohammed Asif Waziri, a declarat că explozia a avut loc la etajul doi al biroului guvernatorului. Mai târziu în aceeași zi, IS a declarat că unul dintre soldații săi a reușit să intre în clădire pentru a-și detona centura sinucigașă. Conform comunicatului, anumiți paznici au fost, de asemenea, uciși în explozie.
Trei persoane au fost rănite după ce un bărbat palestinian înarmat a deschis focul pe o stradă aglomerată din Tel Aviv înainte de a fi împușcat și ucis, informează Sky News. Una dintre persoanele rănite se află în stare critică în urma împușcăturilor de pe strada Dizengoff, o arteră populară plină de magazine și restaurante. Nu au existat detalii imediate despre circumstanțele împușcăturii, deși poliția israeliană a declarat că primele semne au condus către un atac terorist. Serviciul de salvare MADA a declarat că una dintre persoanele rănite se află în stare critică, în timp ce Zaka, un alt serviciu medical, a declarat că trăgătorul a fost ucis. În nordul Cisiordaniei, forțele de securitate israeliene au declarat că au efectuat un raid în satul Jaba pentru a aresta suspecții căutați pentru atacuri asupra soldaților israelieni din zonă. Suspecții au deschis focul asupra trupelor israeliene, care au împușcat înapoi și au ucis trei persoane, toate afiliate grupării militante Jihad Islamic Palestinian.
Aproximativ cincisprezece persoane au fost condamnate pentru acuzații variind de la apartenența la bande și deținerea de arme până la crimă, într-un proces pentru distrugerea bandelor, salutat de autoritățile jamaicane drept o lovitură majoră pentru una dintre cele mai mortale organizații criminale de pe insulă, relatează The Guardian. Alți doisprezece inculpați au fost achitați, iar cazurile împotriva altor cinci nu au fost urmărite, dar poliția și procurorii au descris verdictele din ca fiind istorice. Procesul maraton, care a durat un an și jumătate, este o victorie pentru guvernul premierului Andrew Holness, care a adoptat o serie de reforme judiciare menite să pună capăt violenței bandelor. Jamaica are în prezent o rată a crimelor de peste 40 la 100.000, una dintre cele mai ridicate la nivel global, iar bandele sunt responsabile pentru 70% din crime. Numărul crimelor din Jamaica a scăzut cu 20%, o consecință, declară poliția, a capacității de investigare sporite și a destabilizării bandelor legate de stările de urgență ocazionale.
Evenimentele organizate de Ziua femeii au evidențiat diferențele în ceea ce privește egalitatea de gen, relatează AP News. În timp ce unii activiști au sărbătorit progresele politice și juridice, alții au amintit de represiunea femeilor în țări precum Afganistan și Iran și de numărul mare de femei și fete care se confruntă cu agresiunea sexuală și violența domestică la nivel global. Organizația Națiunilor Unite a identificat Afganistanul ca fiind cea mai represivă țară din lume pentru femei și fete de la preluarea puterii de către talibani în 2021. Oficialii ONU au declarat că noii conducători ai Afganistanului „impun reguli care lasă majoritatea femeilor și fetelor captive în propriile case”. Activiștii pentru drepturile femeilor din Japonia au organizat un miting pentru a reînnoi cererea guvernului de a permite cuplurilor căsătorite să continue să folosească nume de familie diferite. În Filipine, sute de protestatari din diferite grupuri de femei s-au adunat în Manila pentru a cere salarii mai mari și locuri de muncă decente.
Oamenii de știință au estimat că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc în oceanele lumii, conform BBC. Plasticul ucide peștii și animalele marine și durează sute de ani pentru a se descompune în materiale mai puțin dăunătoare. Concentrația de materiale plastice din oceane a crescut din 2005 de la 16 trilioane de bucăți, sugerează datele, cercetătorii estimând, de asemenea, că acest număr s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri. Cea mai mare concentrație de plastic oceanic se află în prezent în Marea Atlanticului de Nord, cu unele mase mari plutitoare găsite în altă parte, inclusiv Marea Patch de gunoi din Pacific. Cercetătorii susțin că soluțiile trebuie să se concentreze pe reducerea cantității de plastic produse și utilizate, mai degrabă decât pe curățarea oceanelor și reciclarea materialelor plastice, deoarece acest lucru este mai puțin probabil să oprească fluxul de poluare.
A avut loc o încercare de jaf de 32 milioane de dolari în aeroportul din Chile, relatează Aljazeera. Atacul a avut loc la Aeroportul Internațional Arturo Merino Benitez din capitala Santiago, iar în urma acestuia, unul dintre tâlhari și un oficial de securitate al aeroportului și-au pierdut viața. Între 10 și 12 hoți au atacat în timp ce angajații aeroportului mutau 32,5 milioane de dolari dintr-un avion. Criminalitatea organizată a fost o problema în Chile în ultimii ani, iar aeroportul a fost vizat și în trecut. În 2017, un grup înarmat a furat aproximativ 18 milioane de dolari, iar trei ani mai târziu, un jaf similar a luat 15 milioane de dolari dintr-un camion blindat. După ce s-au confruntat cu oficialii de securitate, bărbații înarmați au fugit, incendiind două dintre vehiculele lor pe o autostradă din apropiere. Căutarea făptașilor este încă în desfășurare.
Poliția a încercat să oprească protestele de Ziua Internațională a femeii în Pakistan, informează NPR. Poliția s-a folosit de containere de transport pentru a închide drumurile care duc la punctul de întâlnire al demonstranților din Islamabad, apoi au creat un alt cordon mai mic în jurul câmpului unde protestatarii intenționau să se adune. Cu toate acestea, zeci de persoane au ajuns la demonstrație, cântând, aplaudând și scandând: „Femeile s-au trezit!”. Nu este prima dată când poliția încearcă să împiedice marșul, așadar participanții cunoșteau și alte moduri de a ajunge la punctul de întâlnire. De asemenea, la protest au participat femei care au fugit din Afganistan, „îndurerate pentru surorile lor de acasă”, care trăiesc sub conducerea talibanilor. Unul dintre protestatari a declarat: „Nu pot accepta această situație. Fetele noastre nu pot avea parte de educație, nu pot merge la universitate. Suntem femei și avem drepturi.”
Directorul Organizației Mondiale de Sănătate din Asia a fost concediat în urma acuzațiilor de rasism, informează AP News. OMS și-a concediat oficialul de top din Pacificul de Vest, după ce zeci de membri ai personalului l-au acuzat de comportament rasist, abuziv și lipsit de etică, care ar fi putut compromite răspunsul agenției de sănătate a ONU la pandemia de coronavirus. Într-un e-mail trimis angajaților, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că mandatul doctorului Takeshi Kasai a fost „încheiat” după ce o anchetă internă a avut ca rezultat „constatări de abatere”. Un rezumat al investigației interne a OMS, prezentat la o întâlnire a Consiliului executiv al agenției în această săptămână, la Geneva, a constatat că Kasai hărțuia în mod regulat lucrătorii din Asia și se angaja în „comunicare agresivă, umilire publică și comentarii rasiale”. Guvernul japonez, care a sprijinit nominalizarea lui Kasai pentru acest rol, a refuzat să comenteze.