Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 8 și 9 ianuarie în lume – Reprezentanții SUA și cei ai Federației Ruse participă la negocierile de la Geneva, autoritățile orașului chinez Tianjin au început testarea locuitorilor pentru a preveni izbucnirea unui nou focar de infecție, iar un incendiu a lăsat mii de refugiați fără adăpost în Bangladesh

Au fost 8 și 9 ianuarie în lume – Reprezentanții SUA și cei ai Federației Ruse participă la negocierile de la Geneva, autoritățile orașului chinez Tianjin au început testarea locuitorilor pentru a preveni izbucnirea unui nou focar de infecție, iar un incendiu a lăsat mii de refugiați fără adăpost în Bangladesh

Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă

Mii de protestatari au ieșit din nou pe străzile Bruxelles-ului duminică pentru a se opune restricțiilor impuse împotriva coronavirusului, relatează Politico. Mișcările de stradă au avut loc, în ciuda faptului că guvernul belgian a amânat impunerea unui nou set de măsuri săptămâna trecută și a emis avertizări în legătură cu creșterea inferctărilor. Protestatarii nu au purtat măști și au militat pentru libertate, printre cerințele lor aflându-se abolirea certificatului COVID pentru a avea acces în diverse locuri și solicitand Consiliului Științific consultativ să ia în considerare mai multe opțiuni în procesul de luare a deciziilor administrative. Organizatorii protestului au estimat participarea a circa 25 de mii de participanți, cifre ce contrastează cu raporturile oferite de poliție, care au semnalat prezența unui efectiv de aproximativ cinci mii de participanți. 

Reprezentanții Statelor Unite ale Americii i-au comunicat președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, că trebuie să aleagă între un dialog diplomatic eficient și o  confruntare militară, raportează The Guardian. Discuțiile referitoare la situația granițelor ucrainene vor începe în mod oficial luni, la Geneva. Diplomați seniori și ofițeri militari ai Federației Ruse și Statelor Unite au luat parte la o cină de lucru înaintea demarării negocierilor oficiale cu privire la cerințele înaintate de guvernul de la Kremlin. În cadrul cinei, șeful delegației americane a reiterat angajamentul Statelor Unite de a respecta principiile internaționale ale suveranității, integrității teritoriale și de libertate a națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe. Șeful delegației ruse a catalogat discuția ca fiind dificilă, însă practică, și întrucât discuțiile directe vor contribui eficacitatea dialogului în timpul negocierilor oficiale.

Autoritățile orașului potruar chinez Tianjin au început testarea locuitorilor pentru COVID, înaintea jocurilor olimpice de iarnă, îngrijorați de posibilitatea izbucnirii unui focar de infectare cu tulpina Omicron, relatează Politico. Testările au început după ce 20 de cazuri au fost depistate la copii și adulți, dintre care două cazuri de infectare cu varianta Omicron. Oficialii au declarat că virusul a intrat în circulația liberă și se așteaptă ca numărul de cazuri să crească. Primele două cazuri de Omicron din Tianjin au fost găsite în cazul unei fete de 10 ani și al unei femei de 29 de ani, în cadrul unui centru after-school. Testele ulterioare făcute persoanelor care au fost în contact cu cele 2 cazuri confirmate au semnalat alte 18 teste pozitile și 767 negative până duminică seara. 

Aproximativ 200 de persoane au murit în atacurile din nord-vestul Nigeriei, informează Reuters. Cele proximativ 200 de persoane au fost ucise în nord-vestul statului nigerian Zamfara, în timpul atacurilor aeriene militare care au avut loc în această săptămână. Reuters a raportat vineri că cel puțin 30 de persoane au fost ucise în zona administrației locale Anka din Zamfara, când peste 300 de criminali înarmați pe motociclete au luat cu asalt opt ​​sate și au început să tragă aleatoriu în populație. Armata a declarat că a efectuat o serie de intervenții aeriene în primele ore ale zilei de luni, asupra țintelor identificate în pădurea Gusami și în vestul satului Tsamre din statul Zamfara, ucigând peste 100 de infractori, inclusiv doi dintre liderii lor.

Un atac aerian în regiunea Tigray, din nordul Etiopiei, a ucis 56 de persoane și a rănit cel puțin alți 30 într-o tabără pentru refugiați, informează CNN. Guvernul a negat anterior că a vizat civilii în conflictul militar întins pe o durată de circa 14 luni, împotriva grupărilor de revoltă din Tigray. Atacul a afectat tabăra de refugiați situată în orașul Dedebit, în nord-vestul regiunii, amplasat la granița cu Eritreea. Trupele federale etiopiene au intrat în război cu forțele de rebeliune din Tigray în noiembrie 2020. Înainte ca cel mai recent atac să aibă loc, cel puțin 146 de persoane au fost ucise și 213 au fost rănite în atacurile aeriene din Tigray începând cu 18 octombrie.

Incendiul din tabăra de refugiați Rohingya din Bangladesh a lăsat mii de oameni fără adăpost, relatează Al Jazeera. Autoritățile au declarat că peste 5.000 de oameni și-au pierdut locuințele după ce incendiul a străbătut adăposturile de refugiați, confecționate materiale vulnerabile, precum bambusul. O comunitate de aproximativ 850.000 de oameni, aparținând minorității persecutate, în mare parte musulmană, au scăpat de represiunea militară din 2017 din Myanmar, despre care anchetatorii ONU au concluzionat că a fost executată cu intenția unui ,,genocid”. Refugiații au continuat să trăiască într-o rețea adăposturi pentru refugiați, situate în districtul de frontieră Cox’s Bazar din Bangladesh. 

Prințesa saudită Basmah Bint Saud Bin Abdulaziz și fiica ei au fost eliberate după o detenție de aproape 3 ani în Riadh, relateaza Euronews. În timpul detenției nu a fost adusă nici o acuzație. Prințesa a fost arestată în Martie 2019, înainte să plece de plecarea sa în Elveția pentru un tratament medical. Aceasta a fost reținută în închisoarea Al-Hair, cunoscută pentru numărul important de deținuți politici pe care îi găzduiește. Prințesa era cunoscută pentru poziția ei în favoarea reformelor și a denunțării abuzurilor din Arabia Saudită. 

Cel puțin o persoană a decedat în Khartoum, Sudan, după ce a fost  lovită de o canistră de gaz lacrimogen, în timpul protestelor împotriva conducerii militare, raportează Al Jazeera. Forțele de securitate sudaneze au folosit gaz lacrimogen pentru a dispersa protestatarii pro-democrație, care se îndreptau spre palatul prezidențial. De asemenea, mai multe drumuri și căi de acces au fost restricționate pentru a preveni adunarea protestatarior în fața palatului prezidențial și la sediul armatei, epicentrul loviturii de stat ce a instituit conducerea militară. Totodată, au avut loc proteste și în nordul Khartoum-ului și în orașul Omdurman.

Copilul pierdut în haosul provocat de transportului aerian din Kabul s-a reîntors sâmbătă la familia sa, anunță Deutsche Welle. Un băiat afgan care a dispărut în timpul evacuării conduse de SUA în Kabul, în luna august, a fost reunit cu familia sa. Părinții băiatului nu l-au putut găsi, în urma deciziei de moment de a-l încredința pe băiat unui soldat, sfârșind prin a părăsi statul fără acesta. Bebelușul, Sohail Ahmadi, avea doar două luni când a dispărut pe 19 august. Copilul a fost localizat în Kabul, unde un taximetrist de 29 de ani, pe nume Hamid Safi, îl găsise în aeroport și l-a dus acasă pentru a-l crește ca fiind al lui. După mai bine de șapte săptămâni de negocieri și cereri și, în cele din urmă, Safi a încredințat băiatul rudelor încă aflate în Kabul. Aceștia din urmă au declarat că vor face eforturile necesare pentru a-l reuni cu părinții și frații săi care au fost evacuați cu luni în urmă și au plecat în Statele Unite.

Zece persoane au murit după ce o parte a unei stânci s-a prăbușit pe mai multe ambarcațiuni de agrement, ancorate pe un lac brazilian, informează BBC.  Alte 32 de persoane au fost rănite în urma accidentului din sud-estul țării. Prăbușirea a avut loc la ora locală 11:00 (14:00 GMT) și a survenit în urma mai multor zile ploioase din statul brazilian Minas Gerais, fiind principala cauza care a determinat ca stâncile să își slăbească rezistența și să se prăbușească, conform oficialilor locali. Din cei 32 de răniți, nouă persoane se află în spital. Scafandrii și elicopterele caută în apă mai mulți supraviețuitori. Douăzeci de persoane au fost inițial date dispărute, însă majoritatea au fost identificate după verificarea listelor disponibile în spitale.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …