Home / A fost azi în lume / 2024 / Au fost 7 și 8 septembrie în lume – Președintele Algeriei a fost declarat câștigător cu 95% din voturi în noile alegeri prezidențiale, Volodimir Zelenski a efectuat o remaniere guvernamentală semnificativă, Liderul opoziției din Venezuela, Edmundo Gonzalez, a primit azil politic în Spania
Sursă foto: Ludovic MARIN/AFP via L'Express

Au fost 7 și 8 septembrie în lume – Președintele Algeriei a fost declarat câștigător cu 95% din voturi în noile alegeri prezidențiale, Volodimir Zelenski a efectuat o remaniere guvernamentală semnificativă, Liderul opoziției din Venezuela, Edmundo Gonzalez, a primit azil politic în Spania

Material realizat de Andrei Rus

Președintele Algeriei, Abdulmadjid Tebboune, a fost declarat câștigător cu 95% din voturi în noile alegeri prezidențiale, conform Reuters. Cu toate acestea, prezența la vot a fost scăzută, fiind de doar 48%, iar principalul său rival, Abdelaali Hassani Cherif, a acuzat nereguli grave. El a susținut că oficialii din secțiile de votare au fost supuși presiunilor pentru a umfla rezultatele. Abdulmadkid Tebboune, susținut de armată, a concurat împotriva unei opoziții modeste, iar victoria sa sugerează o continuare a politicilor actuale, inclusiv creșterea cheltuielilor sociale, a pensiilor și a subvențiilor. Cu toate acestea, rata mare a șomajului și inflația afectează în continuare populația. Deși acesta a fost ales inițial în timpul protestelor din 2019 care au dus la înlăturarea lui Abdulaziz Bouteflika, care a fost la putere 20 de ani, mulți cetățeni rămân deziluzionați de actualul guvern, considerând că politicienii nu sunt de încredere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o remaniere guvernamentală semnificativă, relatează The Kyiv Independent. Volodimir Zelenski l-a numit pe Dmytro Lytvyn, fostul său scriitor de discursuri, și pe Alexander Kamyshin, fostul ministru al Industriilor Strategice, în poziții de consilieri. De asemenea, Iryna Vereshchuk, fost ministru al Reintegrării, și Viktor Mykyta, fost șef al administrației militare din Zakarpattia, au fost numiți adjuncți ai lui Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale. Alexander Kamyshin a demisionat recent, după ce a deținut funcția din martie 2023, perioadă în care a fost responsabil de creșterea producției de armament intern. Schimbările reflectă dorința guvernului de a reforma instituțiile și de a optimiza răspunsul Ucrainei la război, în special în ceea ce privește reintegrarea teritoriilor ocupate și dezvoltarea industriei militare.

Oficialii din India și Emiratele Arabe Unite au decis să revizuiască Acordul de Parteneriat Economic Cuprinzător (CEPA) semnat în 2022, conform Reuters. Revizuirea acordului se datorează plângerilor din partea industriei indiene privind creșterea importurilor de metale prețioase din Emiratele Arabe Unite. Acordul, care a fost negociat în doar 88 de zile, a servit drept model pentru alte înțelegeri comerciale încheiate de Emirate. Vizita unei delegații emirate conduse de prințul moștenitor al Abu Dhabi-ului, Khaled bin Mohamed Al Nahyan, în India, va include discuții despre aceste îngrijorări.

Liderul opoziției din Venezuela, Edmundo Gonzalez, a primit azil politic în Spania după o lună de ascundere în statul din America Latină, relatează Al Jazeera. Edmundo Gonzalez a contestat realegerea lui Nicolas Maduro din iulie, afirmând că el este adevăratul câștigător, și a ignorat mai multe citații de la procuratură, de teama arestării. După ce s-a refugiat în ambasada spaniolă din Caracas, autoritățile venezuelene i-au oferit trecere liberă pentru a călători în Spania. Situația din Venezuela este în continuare tensionată, cu zeci de morți și mii de arestări în urma protestelor post-electorale. În contextul economic dificil, țara se confruntă cu sancțiuni internaționale și o criză umanitară, care a dus la emigrarea a peste 7 milioane de cetățeni. Reacțiile internaționale, inclusiv cereri din partea oficialilor Braziliei și ai Mexicului pentru publicarea rezultatelor complete ale alegerilor, au amplificat presiunea asupra guvernului din Caracas.

O dronă militară rusească s-a prăbușit în Letonia, după ce a intrat în spațiul aerian al țării dinspre Belarus, conform The Moscow Times. Președintele leton, Edgars Rinkevics, a declarat că incidentul subliniază creșterea frecvenței încălcărilor spațiului aerian de-a lungul flancului estic al NATO, ceea ce a determinat autoritățile letone să ceară măsuri colective din partea alianței pentru a răspunde acestor provocări. Ministerul Apărării din Letonia a subliniat importanța dezvoltării capacităților de apărare aeriană și război electronic pentru a contracara activitățile dronelor militare. În același timp, Ministrul Apărării Naționale al României a declarat că o dronă rusească a intrat pe timp de noapte în spațiul aerian în județul Tulcea.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …