Material realizat de Doina Bulearcă și Ilinca Bîrcă
John Lee a fost numit noul lider al Hong Kong-ului, după un proces de vot închis în care a fost singurul candidat, anunță BBC. Cunoscut ca un susținător convins al Beijingului, Lee a supravegheat represiunile, uneori violența, împotriva protestatarilor pro-democrație în 2019. Lee îl înlocuiește pe directorul executiv în funcție, Carrie Lam, care a activat din 2017. Liderii din Hong Kong sunt selectați de un comitet în cerc închis de aproximativ 1.500 de membri, care sunt aproape toți loialiști ai guvernului de la Beijing – deși de data aceasta a existat un singur candidat pentru ca ei să aleagă. Numirea sa este văzută pe scară largă ca o mișcare a guvernului chinez de a întări controlul asupra orașului.
Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a făcut duminică o vizită neanunțată în vestul Ucrainei, având o întâlnire surpriză de Ziua Mamei cu prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, declară The Guardian. Jill Biden a călătorit în secret, devenind cel mai recent american de renume care a intrat în Ucraina în timpul războiului ce durează deja de 10 săptămâni. Președintele american Joe Biden nu a vizitat țara, deși și-a exprimat dorința atunci când a fost în Polonia în această primăvară, în urma invaziei Rusiei din februarie. Forțele ruse s-au retras de la Kiev în săptămânile după călătoria lui Biden în Polonia, iar revenirea unui nivel mai ridicat de securitate în capitală a determinat vizitele speaker-ului Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la câteva zile după secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, împreună cu alți lideri mondiali, inclusiv premierul britanic Boris Johnson. „Am considerat că este important să arătăm poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească, că este un război brutal și că poporul Statelor Unite este alături de poporul Ucrainei”, a declarat Prima Doamnă a SUA.
Liderii G7 au promis duminică eliminarea treptată și interzicerea importului de petrol provenit din Rusia, relatează Euronews Promisiunea survine în urma întâlnirii cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, liderii exprimând în acest fel susținerea și unitatea cu ocazia zilei Victoriei, când Germania nazistă a depus armele în 1945. Reprezentanții Germaniei, Franței, Italiei, Marii Britanii, Canadei și Statelor Unite ale Americii au declarat că eliminarea importurilor de petrol rusesc „vor afecta în mod substanțial artera principală a economiei președintelui Vladimir Putin și va nega profitul care îi este necesar pentru finanțarea acestui război”. Reprezentanții Statelor Unite au mai anunțat de asemenea un nou val de sancțiuni împotriva guvernului de la Moscova, ce include eliminarea publicității pentru cele mai importante trei posturi de televiziune ruse, interzicerea ca firmele de contabilitate și consultanță să ofere servicii cetățenilor ruși și nu în ultimul rând, impunerea de restricții adiționale asupra sectorului industrial rus, ce include oprirea accesului la produse din lemn, motoare industriale, boilere, buldozere.
Directorul CIA din Statele Unite, William Burns, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu crede că își permite sa piardă, relatează Reuters. Cu ocazia unui discurs în cadrul unui eveniment organizat de Financial Times, Burns a mai adăugat despre Putin că „este într-o stare mentală în care nu crede că își permite să piardă. Cred că este convins în acest moment că va înregistra un progres mai mare dacă își dublează eforturile” în legătură cu războiul din Ucraina.
Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a denunțat violența creștin-musulmană din Etiopia, informează Al jazeera. Oficialul ONU solicită autorităților să efectueze investigații independente asupra violenței religioase mortale. Bachelet a declarat sâmbătă că este „profund tulburată” de violența care a izbucnit la sfârșitul lunii trecute în nordul Etiopiei, ucigând cel puțin 30 de persoane și rănind alte peste 100. Consiliul pentru Afaceri Islamice din Amhara a declarat că înmormântarea unui bătrân musulman a fost întreruptă, descriind scena drept un „masacru” al unor ,,creștini extremiști” puternic înarmați. Cimitirul în care a avut loc atacul se învecinează cu o moschee și o biserică și a făcut obiectul unei dispute în curs între musulmani și creștinii ortodocși, care reprezintă grupul dominant în Etiopia. „Am înțeles că două moschei au fost arse și alte două parțial distruse în Gondar”, a spus Bachelet în declarația sa. „În aparentele atacuri de răzbunare care au urmat, doi bărbați creștini ortodocși au fost arși până la moarte, un alt bărbat a fost ciopârțit până la moarte și cinci biserici au fost incendiate” în sud-vestul țării, a declarat aceasta, adăugând că alte regiuni au văzut de atunci ciocniri.
Guvernul din Peru a amânat până marți întâlnirea cu protestatarii minei Las Bambas, informează Reuters. Guvernul peruan a amânat o întâlnire programată sâmbătă cu comunitățile indigene care protestează împotriva minei de cupru Las Bambas, din cauză că liderii protestului au luat prea mult timp să răspundă, a declarat prim-ministrul Anibal Torres într-un document semnat. Documentul a fost trimis liderilor comunităților Fuerabamba și Huancuire și include mențiunea că guvernul a avut și „dificultăți logistice” și dificultăți meteorologice în deplasarea în zona de conflict. Scrisoarea propunea ca ședința să aibă loc marți. Peru este al doilea cel mai mare producător de cupru din lume, iar Las Bambas, deținută de China, furnizează 2% din oferta mondială din acel metal. Mina este cheia economiei peruane, deoarece reprezintă cel puțin 1% din produsul intern brut al țării andine. Ambele comunități indigene au convenit vineri să se întâlnească cu reprezentanții guvernului și ai minei într-o comunitate mică din afara zonei de urgență actuale.
Forțele de securitate israeliene au declarat că au arestat doi suspecți în legătură cu un atac armat ce a avut loc joi în orașul Elad, relatează CNN. Cei doi suspecți sunt investigați după atacul de joi în care s-au folosit arme de foc și topoare în urma căruia trei victime au decedat. Acest atac face parte dintr-un nou val de violențe între israelieni și palestinieni ce a început din 22 martie. Primul ministru israelian Naftali Bennett a condamnat atacul și a prezentat condoleanțe familiilor afectate, declarând că „inamicii noștri au pornit o campanie criminală împotriva evreilor de pretutindeni. Scopul lor este de a ne demoraliza, dar vor eșua. Vom pune mâna pe teroriști și pe susținătorii lor și ne vom asigura că vor plăti.”
Cel puțin 26 de persoane au decedat și 60 au fost spitalizate în urma unei explozii din incinta hotelului Saratoga din Havana, relatează BBC. Suspiciunile inițiale indică explozia unei cisterne cu combustibil parcată în fața clădirii istorice, explozie care a distrus câteva etaje cu patru zile înaintea redeschiderii de după pandemie. Au fost lansate operațiuni de căutare și salvare pentru persoanele aflate sub dărâmături. Președinția cubaneză a declarat că printre victime se află o femeie însărcinată și un copil. Școala din spatele hotelului nu a fost afectată de explozie. Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a declarat că „nu a fost o bombă sau un atac, a fost doar un accident nefericit..”
Un caz rar de variolă a maimuței a fost diagnosticat la un pacient din Anglia, relatează CNN. Variola maimuță este o infecție virală rară, care nu se răspândește ușor între oameni,a anunțat într-un comunicat Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, calificând riscul general pentru publicul larg drept „foarte scăzut”. „Infecția se poate răspândi atunci când cineva este în contact strâns cu o persoană infectată; totuși, există un risc foarte scăzut de transmitere la populația generală”, se arată în comunicat. Se crede că pacientul a contactat infecția în Nigeria înainte de a călători recent în Marea Britanie. Pacientul primește tratament la Londra la unitatea de expertiză în boli infecțioase și izolare de la Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust. Conform Agenției, simptomele inițiale includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Agenția de Securitate a Sănătății a declarat că va contacta persoane „care ar fi fost în contact strâns cu persoana respectivă pentru a oferi informații și sfaturi de sănătate”, ca măsură de precauție.
Un bărbat palestinian a fost împușcat de soldații israelieni când a încercat să treacă de bariera de securitate din Cisiordania, relatează Al Jazeera. Conform declarației oficiale a armatei israeliene, un bărbat palestinian a fost împușcat mortal când încerca să treacă de bariera de securitate din Cisiordania către Israel, iar „soldații au tras conform procedurii. Suspectul a fost transportat pentru îngrijiri medicale”. Ministerul Sănătății palestinian a confirmat decesul bărbatului din cauza rănilor suferite și a fost identificat ca fiind Mahmud Eram. Acesta a încercat să intre în Israel pe la punctul militar de control Jabara.