Material realizat de Valeria Bortă
TITLURILE ZILEI
1. Rebelii sirieni au spart asediul trupelor guvernului sirian din Aleppo, informează BBC. Facțiunile conduse de rebelii din Aleppo au anunțat că au reușit să spargă blocada trupelor guvernamentale, în timp ce Damascul neagă aceste declarații și asigură că rebelii au fost alungați de la o bază de artilerie. Activiștii de opoziție aflați în Marea Britanie declară că rebelii într-adevăr au reușit să-și contacteze camarazii din partea estică a orașului Aleppo. Cu toate acestea, rebelii au eșuat până acum să construiască o trecere sigură ce ar uni zona asediată și zona liberă a orașului. Coaliția rebelilor include și un grup afiliat al-Qaeda. În urmă cu o lună, forțele guvernamentale au încercuit zonele adiacente orașului Aleppo deținute de rebeli, astfel punând sub asediu aproximativ 250.000 oameni.
2. China a desfășuarat ”patrule de luptă” în jurul insulelor disputate din Marea Chinei de Sud, conform Reuters. Forțele aeriene chineze au trimis avioane de luptă în patrulare în apropiere de insulele disputate din Marea Chinei de Sud, iar un colonel chinez a declarat că această mișcare este o încercare de a normaliza situația din zona în cauză și de a răspunde la amenințările asupra securității din zonă. China a refuzat să recunoască decizia unei instanțe de arbitraj din Haga ce infirmă faptul că aceasta ar avea drepturi istorice asupra anumitor teritorii din Marea Chinei de Sud și nu a luat parte la procedurile inițiate de Filipine. China, Brunei, Malaiezia, Filipine, Taiwan și Vietnam au pretenții teritoriale asupra Marii Chinei de Sud.
3. Armata egipteană informează că a ucis un lider cheie al ISIS în peninsula Sinai, potrivit CNN. Declarația armatei stipulează că în atacul aerian asupra bazelor afiliaților ISIS a fost omorât capul mișcării Ansar Bait al-Maqdis, identificat ca Abu Duaa al-Ansari, și o parte din ajutoarele lui. Armata nu a explicat cum a reușit să confirme moartea lui Ansari, despre care nu prea există informație în arhivele media. Numele acestuia nu figurează în niciun articol precedent al CNN și nici nu a fost asociat de alte canale de știri cu mișcarea Ansar Bait al-Maqdis. Armata egipteană a declarat că în atacul aerian a reușit să distrugă o parte din armamentul grupării și explozibilul acesteia. Mai mult, armata pretinde că a ucis peste 45 insurgenți teroriști și a rănit zeci de membri ai acestora.
4. Turcia va oferi despăgubiri familiilor ce au suferit de pe urma tentativei eșuate de lovitură de stat de luna trecută, informează CNN. Turcia a anunțat că va oferi despăgubiri și pensie lunară familiilor celor care au fost uciși în timpul tentativei de lovitură de stat de luna trecută. Tentativa armatei de a comite o lovitură de stat și de a răsturna guvernarea președintelui Erdogan de la 15 iulie, s-a soldat cu 239 morți și 2.200 răniți, conform canalelor media de stat. Familiile celor decedați vor primi o singură dată o despăgubire în valoare de 240.000 lire turcești ($79.000), afirmă Ministrul Muncii și a Securității Sociale, Suleyman Soylu. De asemenea, aceste familii vor primi o pensie lunară în valoare de 3.200 lire turcești ($1.067) și locuri de muncă garantate pentru 2 membri ai familiei.
5. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a organizat un miting pentru a demonstra forța guvernării sale ca urmare a tentativei de lovitură de stat, informează Reuters. Președintele turc a declarat duminică unei mulțimi de peste 1 milion de oameni că lovitura de stat eșuată este un moment critic ce duce la construirea unei Turcii mai puternice, sfidând criticile vestice privind epurările în masă ale opozanților și jurând că îi va distruge pe cei din spatele puciului. Președintele Turciei a afirmat că ”De acum înainte, vom examina atent pe cine avem în jurul nostru. Vom vedea pe cine avem în armată, pe cine avem în sistemul nostru juridic și îi vom arunca pe ceilalți după ușă.” Parada a adunat mai mult de un milion de oameni și a fost difuzată în direct în toate cele 81 de provincii ale Turciei.
6. SUA a cucerit prima medalie de aur a ediției din acest an a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, relatează Reuters. Adolescenta americană Virginia Thrasher a câștigat prima medalie de aur pusă în joc la Jocurile Olimpice Rio 2016, concurând cu două olimpice din China în competiția de tir la 10 metri, categoria femei. Tânăra a concurat pentru prima dată la jocurile olimpice. Prima campioană a Jocurilor Olimpice de la Rio 2016, Thrasher a fost premiată de președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach. Întrebată despre probleme cu care SUA se confruntă din cauza uzului necontrolat al armelor, Thrasher a subliniat că aceasta nu este decât o ”problemă care doar ne distrage atenția de la sportul nostru, care este unul foarte diferit”.
7. Maljinda Kelmendi a câștigat prima medalie de aur din istorie pentru Kosovo la Jocurile Olimpice Rio 2016, relatează Reuters. Tânăra a luat medalia de aur la judo. Jocurile Olimpice de la Rio reprezintă prima Olimpiadă la care atleții participă sub steagul statului Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Până acum mulți atleți din mica țară balcanică au fost acceptați de Comitetul Internațional Olimpic să participe la Jocurile Olimpice sub steagul altor țări, inclusiv Kelmendi.
8. Militanții Statului Islamic pretind că au reținut armament american în Afganistan, conform Reuters. Militanți asociați cu Statul Islamic au pus în circulație poze ce pretind a reprezenta armament și echipament ce au aparținut unui soldat american și au fost reținute de grup în estul Afganistanului. Pozele, postate sâmbătă, prezintă un lansator de rachete american portabil, un radio, grenade și alte angrenaje ce nu sunt în mod normal folosite de trupele afgane, de asemenea și cartea de identitate a unui soldat american, Ryan Larson. Trupele americane din Kabul neagă zvonurilor potrivit cărora soldatul american ar fi capturat, declarând că acesta este in continuare pe poziție în unitatea sa. Website-ul care a publicat pozele speculează că echipamentul a fost lăsat în urmă în timpul unei lupte, dar purtătorul de cuvânt al armatei SUA, comandantul Ron Flesvig, a declarat că oficialii încă încearcă să determine când și în ce condiții acesta a fost pierdut.
9. Iranul a executat un om de știință din domeniul nuclear care ar fi fost suspectat că ar fi spion pentru SUA, informează Reuters. Shahram Amiri a fost reținut în 2010, la întoarcerea sa din SUA. Purtătorul de cuvânt al curții ce i-a dat sentința învățatului, Gholamhossein Mohseni Ejei, a declarat că ”prin conexiunea sa cu Statele Unite ale Americii, Amiri a dezvăluit informație vitală despre țara sa dușmanului.” Amiri, un cercetător universitar, ce lucra pentru Organizația Atomică a Iranului, a dispărut în timpul unui pelerinaj spre Arabia Saudită în 2009 și mai târziu a reapărut în SUA. Cu toate acestea, el s-a reîntors în Iran în 2010, unde a fost întâmpinat ca un erou înainte de a fi arestat din nou.
10. Statul Islamic a revendicat atacul unui bărbat înarmat cu o macetă din Belgia, în urma căruia două femei polițiste au rămas rănite, relatează Reuters. La scurt timp după declarația Statului Islamic, procurorii belgieni l-au identificat pe atacator ca fiind un algerian de 33 ani, ce a trăit în Belgia din 2012, afirmând că acesta ar fi putut fi inspirat de terorism. Atacatorul care a strigat “Allahu Akbar” în timpul asaltului de sâmbătă a fost împușcat de poliție și a murit în urma rănilor. Acesta avea în posesia sa un rucsac, dar nicio armă sau explozibil nu au fost găsite asupra sa.