Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 7, 8 și 9 august în lume – Retorica SUA-Coreea de Nord devine tot mai virulentă, situația din Venezuela se apropie de cea a unui ”război civil”, în timp ce lumea medicală salută o nouă tehnologie ce poate regenera organele sau țesuturile prin ”reprogramarea” celulelor pielii

Au fost 7, 8 și 9 august în lume – Retorica SUA-Coreea de Nord devine tot mai virulentă, situația din Venezuela se apropie de cea a unui ”război civil”, în timp ce lumea medicală salută o nouă tehnologie ce poate regenera organele sau țesuturile prin ”reprogramarea” celulelor pielii

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a amenințat că va întâmpina cu ”foc și furie” orice tentativă a Coreei de Nord de a ataca teritoriile americane, inclusiv bazele militare localizate în afara granițelor, precum cea din Guam, pe care Phenianul a amenințat că o poate lovi cu o rachetă balistică ”în orice moment”, relatează Reuters. Mai mult, Trump a precizat că primul său ordin prezidențial a fost legat de renovarea și modernizarea arsenalului nuclear al SUA, subliniind totuși că speră ca acesta să nu ajungă să fie folosit vreodată împotriva cuiva. ”Nu va exista niciun moment în care nu suntem cea mai puternică națiune din lume”, a precizat președintele american într-o postare pe Twitter. Declarațiile lui Trump au venit după ce Phenianul a declarat că este pregătit să ofere SUA ”o lecție severă” dacă Washington-ul va acționa din punct de vedere militar împotriva sa. Coreea de Nord a anunțat că ”sub nicio formă” nu-și va oferi pe masa negocierilor programul său nuclear sau balistic, relatează Al Jazeera. Pe de altă parte, secretarul de stat american Rex Tillerson a păstrat deschisă oportunitatea dialogului cu regimul nord-coreean, precizând că Washington-ul este dispus să discute cu Phenianul dacă acesta din urmă va pune capăt unor teste balistice începute recent.

Venezuela se îndreaptă încet, dar sigur, spre o instabilitate mult mai volatilă provocată de protestele antiguvernamentale, existând riscul tot mai crescut al unor confruntări deschise între forțele guvernamentale și protestatarii care contestă regimul condus de președintele Nicolas Maduro, relatează Reuters. Temerile s-au accentuat după ce o bază militară a fost jefuită de armament de opozanți, iar frustrarea în rândul acestora crește tot mai mult din cauza celor care consideră că opoziția de până acum a fost una ineficientă. Jaful bazei militare a survenit în contextul instaurării unui nou corp legislativ, Adunarea Constituantă, după un scrutin vehement contestat de opozanți și care odată ce și-a început mandatul, a fost văzută drept un instrument de putere al președintelui Maduro și un simbol al dispariției oricăror mijloace democratice de a mai lupta împotriva regimului său. În acest context, notează sursa citată, temerile alimentate de informații precum jaful bazei militare conduc către riscul tot mai mare ca Venezuela să se confrunte cu o posibilă lovitură de stat sau cu izbucnirea unui război civil.

Ateii sunt mult mai ușor suspectați de fapte rele în comparație cu creștinii, musulmanii, hindușii sau budiștii, chiar și de către alți atei, potrivit unui studiu internațional publicat în ”Nature Human Behaviour”, citat de The Guardian. Potrivit concluziilor studiului, deși gradul de secularism la nivel internațional este unul tot mai mare, majoritatea oamenilor, inclusiv mulți atei, continuă să dezvolte un comportament influențat de cutumele religioase din societate. Rezultatul studiului ”arată că peste tot în lume, credințele religioase sunt văzute intuitiv drept o protecție împotriva tentațiilor unui comportament puternic imoral”, se arată în studiu. Acesta mai subliniază și faptul că ”ateii sunt considerați drept persoanele cele mai periculoase și depravate”. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 3000 de persoane, din 13 țări și 5 continente, variind de la state ”puternic seculare”, precum China și Olanda, până la state cu un număr mare de practicanți religioși, ca Emiratele Arabe Unite, SUA și India. Cu excepția Finlandei și Noii Zeelande, două state puternic seculare, atitudinea rezultată față de persoanele atee a fost una negativă, chiar și din partea celor care s-au identificat drept atei.

Cantități neînregistrate de gaze cu efect de seră emise în atmosferă nu sunt înregistrate în monitorizările oficiale, potrivit unei investigații realizate de BBC. Sursa citată menționează că monitori ai aerului din Elveția au detectat mari cantități de gaze, printre care unele emise din Italia, în condițiile în care raportările italiene către ONU cu privire la aceste emisii sunt mult mai mici. Totodată, nivelurile raportate de state precum India și China sunt atât de nesigure încât experții nu se pot pronunța dacă înregistrările raportate de aceste state sunt de folos în cercetarea asupra impactului mediului înconjurător. Recenta descoperire riscă să compromită și mai puternic respectarea Acordului de la Paris privind reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, care prevede ca fiecare stat semnatar să înainteze un raport realizat o dată la doi ani cu privire la emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Acordul de la Paris, semnat de 195 de state, a fost denunțat recent de președintele SUA, Donald Trump, punând în pericol capacitatea de implementare a acestuia, în condițiile în care Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari poluatori la nivel global, dar care totodată se angaja prin semnarea acordului să sprijine financiar substanțial implementarea înțelegerii.

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a abandonat temporar atitudinea ostilă față de Statele Unite ale Americii și s-a declarat ”umilul prieten” al SUA, luni, în cadrul unei recepții călduroase oferită secretarului de stat american, Rex Tillerson, informează Reuters. Duterte s-a declarat fericit să-l întâlnească pe Tillerson, care s-a aflat la Manila pentru a participa la o reuniune de securitate concentrată în principal pe temerile provocate de ambițiile militare recente ale Coreei de Nord. ”Sunt bucuros să vă întâlnesc…ați sosit într-un moment în care lucrurile nu stau chiar așa de bine, în special în peninsula coreeană și, bineînțeles, în privința situației din Marea Chinei de Sud” , a afirmat Duterte, referindu-se totodată și la situația tensionată provocată de China în regiune. ”Știu că sunteți îngrijorat, și că mai aveți de rezolvat și probleme interne…suntem prieteni însă. Suntem aliați. Sunt umilul vostru prieten din sud-estul Asiei”, a declarat Duterte, care în ultimul an nu a ezitat să aibă o retorică acidă la adresa SUA, acesta fiind aproape de a declanșa un scandal diplomatic după ce a afirmat anul trecut despre președintele Barack Obama că este ”un fiu de cățea”.

Autoritățile italiene au arestat 15 pompieri voluntari din Sicilia, suspectați că au provocat mai multe incendii de vegetație sau că au raportat incendii inexistente, pentru a câștiga suma de 10 euro pe oră oferită pentru misiunile în care erau trimiși, relatează The Guardian. Poliția din provincia Ragusa a investigat situația după ce departamentul de pompieri a suspectat o fraudă în momentul în care a descoperit că brigada auxiliară a răspuns la 120 de incidente, în timp ce alte echipe de voluntari au intervenit la doar 40 de incidente. Comandantul brigadei implicate în acest caz a fost arestat la domiciliu, acesta fiind acuzat că a coordonat provocarea unor incendii care au afectat grav Sicilia în ultimele săptămâni.

O nouă tehnologie capabilă să regenereze organele grav afectate sau să vindece rănile serioase prin aplicarea unui nanocip a fost salutată cu entuziasm de lumea medicală, relatează The Telegraph. Cu ajutorul tehnologiei și printr-o procedură non-invazivă, celulele epidermei pot fi reconvertite în elemente ale altor organe, printr-o tehnică nouă, denumită ”nanotransfecție a țesutului” (TNT), prin care peste zona afectată sunt plasate nanocipuri cu aceste celule. Un curent electric de mici proporții transmite apoi material ADN către celulele epidermice, convertindu-le astfel în orice alte blocuri de celule ale corpului, precum arterele vasculare sau chiar organe. Această tehnică poate rezolva mult mai rapid nevoile pacienților care trebuie să suporte intervenții chirurgicale de reconstrucție, la fel ca și cei care se confruntă cu îmbătrânirea prematură a organelor. ”Prin această tehnologie, putem să convertim celulele pielii în orice alt organ cu o singură atingere”, a declarat doctorul Chandan Sen, de la Universitatea de Stat din Ohio. Cercetătorii americani consideră ca acest tratament poate ajuta inclusiv împotriva unor afecțiuni neurologice, precum maladia Alzheimer sau Parkinson.

Alegerile prezidențiale din Kenya s-au desfășurat într-o atmosferă tensionată, dar pașnică, însă după anunțarea rezultatelor de către comisia electorală, au izbucnit și primele ciocniri violente care s-au soldat cu cel puțin trei decese, transmite mass-media internațională. Președintele în funcție, Uhuru Kenyatta, un afacerist de succes în vârstă de 55 de ani și fiul președintelui fondator al țării, a revendicat victoria după anunțul rezultatelor din peste două treimi din secțiile de votare din țară, potrivit Reuters. Comisia electorală a publicat rezultatele preliminare pe site-ul oficial, anunțând că actualul președinte a obținut 55% din voturi, iar contracandidatul său, Raila Odinga, în vârstă de 72 de ani, a primit sprijinul a 44% dintre alegători. După aflarea rezultatelor, opoziția a acuzat actualul regim că a inflențat rezultatul final și că rezultatele anunțate sunt false, denunțând ”o fraudă masivă” efectuată cu ajutorul sistemului electronic de monitorizare a alegerilor, anunță Al Jazeera. Imediat, mai multe proteste au izbucnit în capitala Nairobi și în orașul Kisumu, aflat în vestul țării. Violențele din Kenya aduc aminte confruntările grave care au avut loc în urma alegerilor din 2007, când statul a fost aproape de a fi cuprins de un război civil, după ce Mwai Kibaki a obținut cel de-al doilea mandat la conducerea Kenyei.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,0 grade pe scara Richter a provocat moartea a cel puțin 19 persoane și rănirea altor aproape 250, în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, informează BBC. Un alt seism de 6,6 grade pe scara Richter a avut loc în zona XinJian, rănind 32 de persoane. Printre cei decedați se numără și șase turiști, potrivit sursei citate. Cutremurul din Sichuan a amintit de dezastrul provocat de un seism din 2008, în urma căruia circa 87.000 de oameni și-au pierdut viața. Autoritățile din China au fost atunci aspru criticate din cauza răspunsului inadecvat la criza declanșată de dezastrul provocat de cutremur, echipele de intervenție fiind luate pe nepregătite, iar bilanțul total al victimelor a fost inițial diminuat.

Președintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a reușit să depășească un moment delicat după ce a trecut cu bine de un vot de încredere în Parlament, în ciuda faptului că votul a fost secret, informează BBC. Membrii opoziției au sperat că secretizarea votului ar putea să-i determine pe unii dintre parlamentarii ANC, formațiunea aflată la putere, să voteze împotriva președintelui Zuma. Cu toate acestea, moțiunea a fost respinsă cu scorul de 198 la 177. Moțiunea împotriva președintelui a fost declanșată de mai multe acuzații de corupție la adresa lui Zuma, acesta fiind acuzat că a devenit foarte apropiat de familia Gupta, ai cărei membri dețin o avere impresionantă și despre care se consideră că încearcă în acest fel să influențeze deciziile politice în favoarea lor. Totodată, Zuma a fost acuzat că a folosit banii din taxele statului pentru a-și renova una dintre reședințele sale private, toate aceste acuzații fiind însă respinse de liderul sud-african.

Compania aeriană Qatar Airways a primit permisiunea de a folosi o nouă rută deasupra apelor internaționale din zona Golfului Persic, care sunt controlate de Emiratele Arabe Unite și Bahrain, potrivit agenției internaționale de reglementare în aviație, relatează Al Jazeera. Organizația Internațională pentru Aviație Civilă (ICAO) a discutat cu mai multe state din Orientul Mijlociu pentru a asigura accesul echitabil pentru aeronavele înregistrate în Qatar, după ce acest stat a fost supus unor sancțiuni diplomatice și comerciale începând cu data de 5 iunie, a precizat purtătorul de cuvânt al ICAO, Anthony Philbin. ”Disponiblitatea unor rute deja existente a fost asigurată, iar alte rute temporare sau de contingență au fost dezvoltate”, oferind tranzit aeronavelor qatariote inclusiv prin spațiul aerian al Bahrainului și al Emiratelor Arabe Unite. Decizia ICAO a survenit după ce autoritățile din Qatar au cerut medierea situației în urma deciziei Arabiei Saudite, EAU, Bahrainului și Egiptului de a interzice tranzitul avioanelor din acest stat prin spațiul aerian al acestora, provocând devierea majorității curselor din și înspre Doha, în condițiile în care din totalul populației de 2,4 milioane ai țării, 90% sunt și cetățeni ai altor state, care călătoresc frecvent.

Agenții FBI au confiscat documente și alte materiale în urma unei percheziții desfășurate luna trecută la reședința din Virgina a lui Paul Manafort, fostul manager de campanie al președintelui Donald Trump, în cadrul anchetei lansată de investigatorul special angajat în cazul implicării Rusiei în campania electorală a alegerilor din 2016 din Statele Unite ale Americii, relatează Reuters. O percheziție preliminară a avut loc la locuința lui Manafort dintr-o suburbie din Washington, fără un anunț prealabil, în data de 26 iulie, la o zi după ce Manafort s-a întâlnit cu membri ai Comisiei Senatoriale de Supraveghere, potrivit unor surse citate de Washinton Post. Conform surselor citate, agenții FBI au plecat cu mai multe documente de la reședința lui Manafort, aceștia căutând documente fiscale și extrase ale unor conturi bancare.

Oficialii Comisiei Europene, inclusiv președintele instituției, Jean-Claude Juncker, sunt criticați pentru cheltuirea a zeci de mii de euro pentru folosirea unor zbouri de tip charter, potrivit unor documente privind cheltuielile cu transportul ale CE, informează The Guardian. Infomațiile au fost publicate la capătul a trei ani de acțiuni de promovare a transparenței de către activiști din domeniu, iar corpul executiv al Uniunii Europene a publicat lista cheltuielilor de transport pentru două luni ale anului 2016, relevând folosirea avioanelor charter pentru transportul celor 28 de comisari europeni. Cele mai mari sume dezvăluite de documentele publicate o vizează pe Federica Mogherini, comisarul UE pentru afaceri externe, care a cheltuit suma de 77.118€ pentru ea și echipa sa pentru a participa la o serie de reuniuni în Azerbaidjan și Armenia între 29 februarie și 2 martie 2016. De asemenea, o vizită de două zile a președintelui CE, Jean-Claude Juncker și a unei delegații de 8 membri, în Italia, pentru a se întâlni cu lideri politici locali la Roma, în februarie 2016, a costat 27.000€, din nou din cauza închirierii unor avioane private. Potrivit unui regulament al Comisiei Europene, zborurile charter pentru oficiali sunt permise atunci când cele comerciale nu sunt disponibile, sau atunci când planul de călătorie al oficialilor nu corespunde cu orarul de zbor al companiilor de transport aerian, iar în plus zborurile charter pot fi invocate și ca soluție pentru un grad mai mare de securitate oferit oficialilor europeni.

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a încercat să ofere o atitudine mai calmă ca alternativă la retorica agresivă dintre președintele Donald Trump și regimul nord-coreean, insistând că nu există ”o amenințare iminentă de război” și că americanii ”pot dormi liniștiți noaptea”, informează The Guardian. Afirmațiile oficialului american au fost făcute la sfârșitul unui turneu efectat în Asia, care a cuprins printre altele și un summit de securitate organizat în Filipine. Tillerson a vorbit în contextul afirmațiilor lui Trump care a amenințat Coreea de Nord cu ”foc și furie” dacă va lansa un atac împotriva SUA, în timp ce Phenianul a replicat că are în vizor lovirea bazei militare americane din Guam, aflată la 3.400 de kilometri de peninsula coreeană. Tillerson a apărat limbajul belicos al lui Trump, afirmând că ”președintele SUA transmite un mesaj puternic Coreei de Nord pe care Kim Jong-un să-l înțeleagă, deoarece se pare că acesta nu înțelege limbajul diplomatic”.

Parlamentul din Nepal a criminalizat o practică tradițională hindusă denumită ”chhaupadi”, prin care femeile sunt alungate din căminele lor în timpul menstruației sau după ce acestea devin mame, potrivit Al Jazeera. În textul de lege se menționează că ”o femeie aflată la menstruație sau în perioada post-natală nu trebuie ținută în chhaupadi sau tratată cu orice fel de atitudine inumană similară discriminatorie”. Legea, care va intra în vitoare peste 1 an stipulează o pedeapsă cu închisoarea de trei luni sau o amendă de 30$, ori ambele, pentru oricine încalcă prevederile sale. Cu toate acestea, o activistă pentru drepturile femeilor, Pema Lhaki, a descris legea drept inaplicabilă deoarece se confruntă cu un sistem de credințe adânc înrădăcinat în societate. ”Este o falsitate faptul că bărbații le forțează pe femei să practice chhaupadi. Da, sistemul patriarhal din Nepal joacă un rol important, însă femeile însele sunt cele care utilizează chhaupadi. Este nevoie mai întâi ca ele să înțeleagă cauza problemei, să se intervină strategic, apoi să se aștepte timp de o generație pentru ca practicile să se schimbe”, a afirmat aceasta.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …