Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 6 și 7 februarie în lume – Ecuadorul își alege președintele și parlamentarii, Iranul anunță dorința de a reveni în Tratatul Nuclear din 2015, iar diplomații americani și chinezi au avut prima întâlnire de la începutul președinției lui Joe Biden

Au fost 6 și 7 februarie în lume – Ecuadorul își alege președintele și parlamentarii, Iranul anunță dorința de a reveni în Tratatul Nuclear din 2015, iar diplomații americani și chinezi au avut prima întâlnire de la începutul președinției lui Joe Biden

Material realizat de Andrei Popa

Cetățenii Ecuadorului, un stat aflatîn plină criză economică,au votat, duminică pentru alegerea unui nou președinte, precum și a membrilor Adunării Naționale, forul legislativ al țării, relatează BBC News. Cu o economie națională în derivă, cetățenii Ecuadorului susțin că sunt mai preocupați de supraviețuirea de pe o zi pe alta decât de politică. Unul dintre sondajele electorale pentru alegerea președintelui arăta faptul că apoximativ 50% din cetățeni erau indeciși în privința opțiunii votului, aceștia având de ales dintr-o listă de 16 candidați. Sondajele de opinie îl plasau pe Andrés Auraz, un economist tehnocrat, pe prima poziție, înaintea scrutinului. Auraz, care a împlinit vârsta de 36 de ani, a fost membru în cabinetul fostului președinte Rafael Correa, căruia i s-a ridicat dreptul de a candida în orice funcție politică pentru 25 de ani, în urma unui proces în care a fost acuzat pentru corupție.

Cel puțin 125 de persoane au fost date dispărtute în nordul Indiei, după ce un ghețar din Munții Himalaya s-a prăbușit și a distrus un baraj hidroenergetic, provocând inundații masive, informează Reuters. Martorii spun că ”un zid de praf, pietre și apă” s-a scurs cu putere în Valea Rishiganga din zona montană Uttarakhand. Prefectul Uttarakhand-ului, Trivendra Singh Rawat, a anunțat că 125 de persoane sunt date dispărute, iar numărul lor se așteaptă să crească. Martorii din satul aflat în amontele văii au declarat că totul s-a petrecut atât de rapid încât nu au avut timp să avertizeze satul vecin aflat în valea afectată. Rajan Panda, membru al Rețelei pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, este de părere că ”Guvernul ar trebui să nu mai ignore avertismentele experților și să înceteze construirea de hidrocentrale în zonele fragile ale mediului înconjurător”.

India a aprobat un plan de export al vaccinurilor anti COVID-19 înspre Cambodgia, planul făcând parte din cadrul strategiei de diplomație externă, relatează Reuters. Autoritățile indiene au confirmat, duminică, la sosirea vaccinurilor în Afghanistan, adopatrea unui plan de extindere a transporturilor vaccinurior care va include și Cambodgia. Autoritățile au mai menționat că un nou plan care să includă Mongolia și statele insulare din Pacific este în curs de dezbatere. Cabinetul prim-ministrului Narendra Modi folosește puterea de producție a Indiei, fiind un important producător de vaccinuri pe piața internațională, pentru a îmbunătăți legăturile cu statele din zona Asiei, dar și înspre a slăbi dominația politică și economică a Chinei. India a aprobat transferul, sub forma unei decizii urgente, a 100.000 de doze de vaccin anti Covid-19 înspre Cambodgia.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a anunțat disponibilitatea de a reveni în tratatul nuclear dinagreat în 2015, cu condiția ca Statele Uniteale Americii să ridice sancțiunile asupra Republicii Islamice, relatează Reuters. Decizia Teheranului de a se întoarce în tratatul nuclear, încheiat cu Washington în 2015, este ”finală și ireversibilă”, însă doar cu condiția ca SUA să ridice sancțiunile aplicate Iranului. Tratatul dintre Iran și alte șase puteri majore ale lumii limitează activitatea nucleară a Iranului cu scopul de a îngreuna producerea de arme nucleare. Președintele Joe Biden, a informat după depunerea jurământului că SUA va folosi orice refuz al Iranului de întoarcere în tratatul nuclear ca o cauză pentru noi restricții în producerea de rachete, dar și a reducerii influenței Iranului în zona Orientului Mijlociu.

Trei roboți exploratori se află în stadiul de a atinge suprafața planetei Marte, în urma unei călătorii de câteva milioane de kilometri începută vara trecută, informează Associated Press. Un robot ortibal lansat de Emiratele Arabe Unite este așteptat să aterizeze, marți, pe suprafața planetei Marte, urmat la nici 24 de ore de un vehicul hibrid orbital controlat de China, în timp ce un alt vehicul rover al NASA va sosi în cursul săptămânii viitoare. Atât China, cât și Emiratele Arabe Unite sunt la prima tentativă de ”amartizare”, un moment așteptat cu tensiune și emoții de către savanții și guvernele celor două state. Omran Sharaf, managerul de proiect al Emiratelor Arabe Unite, a confirmat că atât inginerii cât și cercetătorii sunt ”nerăbdători, dar în același timp stresați, fericiți, dar și îngrijorați și speriați”.

Noua conducere militară din Myanmar a oprit internetul în întreaga țară în urma celui mai mare protest împotriva loviturii de stat de luni, relatează BBC News. Aproape totala închidere a rețelelor de internet a scăzut conectivitatea la 16% față de nivelul obișnuit. Decizia a fost luată la doar câteva ore după ce armata a blocat accesul cetățenilor la platformele Twitter și Instagram, Facebook fiind blocat vineri, înspre a stopa mobilizările la proteste împotriva loviturii de stat. Mulți cetățeni s-au mobilizat folosind rețele virtuale private (VPN), însă în urma opririi generale a interenului, nici acestea nu vor mai putea fi folosite. Societatea civilă îndeamnă furnizorii de internet și rețele mobile să se împotrivească deciziei luate de noul regim. Armata nu a oferit niciun răspuns oficial în legătură cu oprirea internetului.

Poliția a încercat să blocheze cel mai mare protest din ultimii ani din Tunisia, informează Reuters. Mitingul a avut ca scop marcarea a 8 ani de la abuzurile poliției din 2013 care au pus în pericol libertățile și drepturile cetățenești câștigate în urma ”Primăverii Arabe” din 2011. Poliția a amplasat cordoane în jurul centrului orașului blocând atăt circulația rutieră cât și protestatarii care urmau să se întâlnească în Bulevardul Habib Bourgouiba. În ultimele săptămâni, în Tunisia au avut loc mai multe proteste, dar protestul de sâmbătă a fost susținut de către Uniunea Generală a Muncitorilor din Tunisia (UGTT), cea mai puternică organizație politică având un milion de membri. Samir Sheffi, unul dintre liderii UGTT, a declarat că ”astăzi este un strigăt alarmant pentru protejarea revoluției și a libertăților care sunt amenințate”.

Diplomații de rang înalt ai Statelor Unite ale Americii și Chinei au avut prima discuție majoră de când Joe Biden și-a preluat mandatul de președinte, relatează AP News. Yang Jiechi, cel mai împortant reprezentant al diplomației chineze, și Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, au discutat într-un apel telefonic cele mai tensionate puncte din relația bilaterală dintre cele două state. Cei doi oficiali au reafirmat pozițiile diferite pe care SUA și China le au asupra subiectelor precum: situația din Xinjiang, unde minoritatea uigură este opresată de către guvernul chinez, represiunea Beijingului asupra protestelor din Hong Kong, situația diplomatică din Taiwan, dar și politicile de comerț dintre cele două state. Blinken a afirmat că SUA vor lupta pentru menținerea stabilității din zona Indo-Pacifică, dar și pentru susținerea valorilor democratice. Yang a declarat, la rândul său, că ”Statele Unite ar trebui să corecteze greșelile făcute în ultima perioadă de timp și să lucreze împreună cu China pentru menținerea unei atmosfere non-conflictuale, dar și a unei cooperări din care ambele state vor avea de câștigat”.

Aproximativ o sută de activiști s-au adunat în centrul Beirutului cerând o investigație transparentă asupra uciderii opozantului libanez Lokman Slim, conform Reuters. Slim a fost un publicist Shi`it care a criticat gruparea Hezbollah, pe care a acuzat-o ca fiind un grup armat care încearcă să monopolizeze politica din Liban. Joi, 4 februarie, în timp ce Slim se afla în sudul țării, acesta a fost împușcat mortal în mașina personală. Sâmbătă, soția acestuia a distribuit pe rețeaua de socializare Twitter un poster negru pe care scria ”Fără frică”, aceste cuvinte aflându-se și pe pancartele protestatarilor din centrul Beirutului. Aceștia acuză gruparea șiită Hezbollah, care este sprijinită de guvernul iranian, ca fiind responsabilă pentru uciderea lui Slim.

Jurnalistul Al Jazeera, Mahmoud Hussein, a fost eliberat din închisoare în urma unei detenții de 4 ani, informează Al Jazeera. Hussein, un cetățean egiptean, a fost eliberat sâmbătă dintr-o detenție preventivă care a început în luna decembrie a anului 2016. Ministerul de Interne al Egiptului l-a acuzat public pe Hussein pentru ”diseminare de știri false și primire de bani pentru defăimarea reputației statului”, însă acesta nu a fost acuzat oficial în nicio instanță. Autoritățile egiptene l-au arestat pe jurnalist și au extins detenția de mai multe ori cu premisa violării legii egiptene, dar și a legii internaționale. Rețeaua media Al Jazeera a salutat eliberarea lui Hussein și a subliniat că niciun jurnalist nu ar trebui să se confrunte cu ceea ce a trăit acesta în ultimii 4 ani.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …