Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 6 și 7 august în lume – Administrația ucraineană a acuzat forțele militare ruse că au lansat rachete asupra centralei nucleare Zaporojie, Partidul Azione din Italia a părăsit coaliția condusă de Partidul Democrat, Armistițiul dintre forțele israeliene și militanții palestinieni a intrat în vigoare

Au fost 6 și 7 august în lume – Administrația ucraineană a acuzat forțele militare ruse că au lansat rachete asupra centralei nucleare Zaporojie, Partidul Azione din Italia a părăsit coaliția condusă de Partidul Democrat, Armistițiul dintre forțele israeliene și militanții palestinieni a intrat în vigoare

Material realizat de Doina Bulearcă și Mircea-Andrei Cuciureanu

Administrația ucraineană a acuzat forțele militare ruse că au lansat rachete asupra centralei nucleare Zaporojie, raportează CNN. Rachetele au fost lansate sâmbătă noapte și au lovit lângă o zonă de depozitare a butoaielor cu combustibil nuclear uzat, conform Energoatom, compania ucraineană nucleară de stat. Administrațiile ucrainene și ruse s-au învinuit reciproc pentru acest atac. Centrala nucleară Zaporojie este sub controlul forțelor ruse încă din luna martie a acestui an. Josep Borrell, Înalt Reprezentantul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a luat legătura cu Agenția Internațională de Energie Atomică după ce a condamnat activitățile militare ruse ce au fost desfășurate cu scopul de a lua controlul asupra centralei nucleare. De asemenea, a declarat că „Aceasta este o breșă serioasă și iresponsabilă asupra securității nucleare și un alt exemplu de dispreț al Rusiei asupra normelor internaționale.”

 

Candidații la alegerile prezidențiale din Kenya și-au încheiat sâmbătă campaniile înaintea votului, relatează Radio France Internationale. Sondajele de opinie arată că primii doi candidați, Raila Odinga și William Ruto, au rezultate foarte apropiate. Odinga a ocupat poziția de prim-ministru și s-a adresat susținătorilor săi în încheierea campaniei pe stadionul Kasirani, folosind termeni biblici în discursul său. Odinga a declarat că va continua „doctrina strângerii mâinilor”, o aluzie la faptul că a dat mâna cu foștii președinți Daniel Toroitich arap Moi, Mwai Kibaki și Uhuru Kenyatta.

 

Fostul senator haitian Yvon Buissereth a fost ucis în Port-au-Prince de membri ai benzilor de stradă, raportează Reuters. Decesul a survenit în urma unei plăgi prin împușcare în urma conflictului armat dintre forțele de ordine și grupările de stradă. Conflictul face parte dintr-un val de violențe izbucnite în ultimele săptămâni în capitala haitiană și un război de teritoriu în orașul Cite Soleil care s-a soldat cu 148 de persoane dispărute, rănite sau decedate. Buissereth a servit ca senator începând cu anul 2006, iar în 2017 a fost numit șeful Companiei Publice pentru Promovarea Locuințelor Sociale. Activitățile companiei sunt concentrate pe zona locuințelor destinate persoanelor cu venit mic și de-a lungul anilor a colaborat cu instituții străine, precum Banca Mondială.

 

17 pompieri au dispărut în urma incendiului izbucnit în incinta unui depozit de petrol din orașul cubanez Matanzas, relatează AL Jazeera. 121 de persoane au fost rănite, iar oficialii au declarat că duminică a fost găsit un cadavru care încă nu a fost identificat. Incendiul a izbucnit vineri seara în urma descărcărilor electrice din timpul unei furtuni, pompierii încercând să stingă flăcările și sâmbătă seara. Oficiali guvernamentali au declarat că au cerut ajutorul experților internaționali din „state prietenoase” cu experiență în domeniul petrolier. 

 

Armistițiul dintre forțele israeliene și militanții palestinieni a intrat în vigoare de la ora locală 23:30, după sistarea ultimului atac asupra Fâșiei Gaza, raportează Euronews. Armistițiul a fost mediat de către oficiali egipteni, iar cu puțin timp înainte ca oprirea focului să intre în vigoare, forțele israeliene au lovit ținte „ca răspuns la rachetele lansate” către sudul Israelului, conform oficialilor de la Ierusalim. Acest ultim episod violent este cel mai grav din ultimul an. Cel puțin 44 de palestinieni, inclusiv copii, au decedat în urma atacurilor israeliene pe teritoriul Fâșiei Gaza. 

 

Partidul Azione din Italia a părăsit coaliția condusă de Partidul Democrat, diminuând considerabil șansele de succes ale formațiunilor de centru-stânga în contextul alegerilor anticipate de pe data de 25 septembrie, conform Reuters. Partidul Verde și Partidul Impegno Civico s-au alăturat coaliției cu o zi înainte de această decizie, în speranța de a reduce din avansul obținut de conservatori. Conform sondajelor de opinie, la momentul de față o coaliție conservatoare are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile din toamnă, în timp ce se preconizează că formațiunea de extremă dreapta Fratelli d’Italia va deveni partidul cu cea mai mare susținere populară.

 

Mai multe comunități rurale din Franța au fost afectate de valurile violente de căldură, relatează Reuters. În același timp, statul vest-european se confruntă cu cea mai severă secetă de când sunt înregistrate statistici oficiale (1958). Cele mai afectate zone, până la momentul de față, sunt satele, accesul la apa potabilă fiind limitat, iar producția de cereale fiind pusă în pericol. Prim-ministrul francez, Elisabeth Borne, a înființat o echipă de criză pentru a ajuta fermierii să treacă prin această perioadă, fără a-și risipi resursele pentru iarnă.

 

Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pentru teritoriile ocupate ale Palestinei, Francesca Albanez, a declarat că atacurile aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza „nu sunt doar ilegale, ci și iresponsabile”, raportează Al Jazeera. Albanez a mai adăugat că „situația din Gaza este la limita de a deveni o criză umanitară”. Liderii israelieni au declarat că acest atac a fost o măsură „preventivă”, de auto-apărare, împotriva Mișcării Jihadului Islamist Palestinian. Alvarez a făcut apel la încetarea bombardamentului, pentru ca ajutorul necesar să poată fi oferit civililor răniți. De asemenea, aceasta a blamat poziția Statelor Unite ale Americii, Washingtonul declarând că Israelul are dreptul să se apere.

 

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat cel mai mare proiect de lege ce privește mediul din istoria republicii cu capitala la Washington, informează BBC. Acest proiect de lege a avut nevoie de susținerea tuturor celor 50 de senatori democrați și de susținerea vicepreședintelui Kamala Harris. Inițiativa propune investiții de 370 de miliarde de dolari pentru a combate schimbările climatice, având ca țel reducerea emisiilor de carbon din SUA cu 40%, până în 2030. Acest proiect de lege este considerat ca unul dintre pilonii de bază ai agendei de mediu a președintelui Joe Biden. De asemenea, această lege ar mai include și posibilitatea majorării impozitelor corporative și diminuarea costurilor serviciilor de sănătate. Cu aceste măsuri „pachetul” de acțiuni ar atinge aproximativ 700 de miliarde de dolar, sumă despre care Case Albă declară că „se va strânge singură”.

 

Autoritățile din Uganda au interzis unul dintre cele mai importante grupuri pentru drepturile minorităților sexuale, conform BBC. Grupul Minorităților Sexuale din Uganda (Smug) este unul dintre cei mai importanți actori ai societății civile din Uganda, stat unde relațiile gay sunt ilegale și se pedepsesc cu timp la închisoare pentru „infracțiuni nefirești”.   Autoritățile din statul est-african au declarat că acțiunile împotriva Smug au fost luate din pricina unor probleme de înregistrare a grupului în activele statului. Statistici oficiale preluate de la poliția din Uganda arată faptul că între 2017 și 2020 194 de oameni au fost arestați pentru „infracțiuni nefirești”, dintre care 25 au fost condamnați la închisoare. Reprezentanții Smug au declarat că acțiunile autorităților ugandeze sunt parte a unei „vânătoare de vrăjitoare”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …