Home / A fost azi în lume / Au fost 5 și 6 noiembrie în lume – În Siria a început ofensiva împotriva capitalei de-facto a Statului Islamic, Raqqa, în timp ce școlile din capitala Indiei au fost închise pentru trei zile din cauza poluării

Au fost 5 și 6 noiembrie în lume – În Siria a început ofensiva împotriva capitalei de-facto a Statului Islamic, Raqqa, în timp ce școlile din capitala Indiei au fost închise pentru trei zile din cauza poluării

Material realizat de Marina Ghiță

Ofensiva asupra orașului Raqqa, un bastion al organizației jihadiste Statul Islamic (ISIS), situat în nord-estul Siriei și considerat capitala de facto a autoproclamatului califat, a început duminică, potrivit Forțelor Democratice siriene (SDS), informează Le Figaro. „Comanda generală a Forțelor Democratice siriene (FDS) anunță lansarea marii sale campanii militare pentru eliberarea orașului Raqqa”, a declarat Jehan Sheikh Amead, un purtător de cuvânt al FDS, în cadrul unei conferințe de presă în Ain Rissa. Această alianță arabo-kurdă, formată anul trecut, le solicită civililor care trăiesc în oraș să evite zonele în care sunt prezenți luptători jihadiști. Ofensiva, al cărui nume de cod este„ Furia Eufratului”, a fost declanșată în coordonare cu coaliția anti-ISIS instituită de Statele Unite ale Americii, a declarat comanda FDS. Între timp, Statele Unite ale Americii se află în „contact strâns” cu Turcia pentru a coordona ofensiva asupra orașului Raqqa, bastionul ISIS din Siria, a declarat duminică un reprezentant al SUA, informează Le Figaro. „Suntem în contact strâns (…), cu aliații noștri turci, iar acesta este motivul pentru care șeful Forțelor statului major (americanul Joseph Dunford), se află în Ankara astăzi”, a declarat McGurk, adăugând că statele Unite ale Americii solicită ca ofensiva asupra Raqqa să fie „cât mai coordonată cu putință.”

Spania a declarat că forțele de securitate l-au arestat pe șeful grupului basc militant separatist ETA, Mikel Irastorza, în sud-vestul Franței sâmbătă, într-o operațiune comună între serviciul francez de informații interne și poliția spaniolă, informează Reuters. „Arestarea este o lovitură puternică împotriva ETA, înlăturându-i liderul și eliminând partea care controlează armamentul și substanțele explozive”, a declarat ministrul spaniol de interne, adăugând că operațiunea a rămas deschisă. Gruparea este responsabilă pentru moartea a peste 800 de oameni pe parcursul mai multor decenii prin atentate și execuții. În ultimii ani, ETA a fost puternic slăbită, după ce sute de membri ai săi au fost arestați, iar unele dintre armele sale au fost confiscate.

Autoritățile turce au reținut sâmbătă nouă oficiali din principalul partid de opoziție pro-kurd din țară, a declarat un lider al partidului, informează Reuters. Printre cei nouă oficiali se aflau șefii organizațiilor provinciale și raionale ale Partidului Democrat Popular de opoziție pro-kurd (HDP), în provincia sud-estică Adana, a declarat acesta. Co-liderii partidului, Selahattin Demirtas și Figen Yuksekdag, au fost arestați vineri ca parte a unei investigații de terorism.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a promis că Grecia va avea parte de „zile mai luminose”, în urma unei remanieri guvernamentale menite să accelereze reformele de la Atena care vor fi puse în aplicare aplicare în conformitate cu cel mai recent acord internațional și să consolideze popularitatea guvernului său, informează Reuters. Tsipras a declarat că nu va renunța la cursul fiscal convenit cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional prin menținerea ministrul finanțelor, Euclid Tsakalotos. Grecia vrea să elaboreze rapid o revizuire a  reformelor muncii și politicilor fiscale pentru a se califica pentru mai multe scutiri de datorii și pentru a fi inclusă în programul de obligațiuni de cumpărare al Băncii Centrale Europene. Acest lucru va ajuta țara să recâștige accesul pe piața de obligațiuni, până în 2018. „Avem oportunitatea unui nou început, care ne va da impulsul necesar pentru ultimele trepte critice ale unui maraton care ne va conduce la zile mai luminoase”, a declarat Tsipras reporterilor după ce noul său cabinet a fost investit.

Școlile din capitala Indiei vor fi închise timp de trei zile, din cauza, celor mai gravi indici ai poluării din ultimii trei ani, informează Le Figaro. “Sunt necesare măsuri urgente pentru a rezolva această problemă”, a declarat șeful guvernului local din New Delhi, Arvind Kejriwal. “Toate șantierele de construcții și demolări vor fi interzise timp de cinci zile, iar toate școlile vor rămâne închise în următoarele trei zile.” Un nor gros de poluare acoperă de câteva zile capitala, eveniment care a început în timpul festivităților marii sărbători hinduse Diwali de weekendul trecut. Kejriwal a cerut locuitorilor capitalei să rămână acasă și să lucreze de la domiciliu atunci când pot. Guvernul a decis, de asemenea, să închidă o centrală electrică, să consolideze lupta împotriva incendiilor în depozitele de deșeuri, în timp ce drumurile vor fi stropite cu apă pentru a preveni împrăștierea prafului. Capitala indiană a fost clasată ca fiind cel mai poluat oraș din lume în 2014 de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în parte din cauza celor aproape 10 milioane de vehicule care circulă pe străzile orașului.

Armata Turciei a lovit 71 de ținte ale Statului Islamic în Siria, în ultimele 24 de ore, au declarat sâmbătă oficiali militari, intensificând astfel atacurile împotriva grupului militant care a revendicat responsabilitatea pentru ultimul atac cu bombă din sud-estul Turciei, informează Reuters. Cinci luptători ISIS au fost uciși în urma loviturilor armatei, în timp ce alți cinci rebeli susținuți de Turcia și un soldat turc și-au pierdut viața, a declarat armata. De asemenea, armata a declarat că forțele de coaliție au organizat cinci lovituri aeriene, omorând alți opt militanți ai Statului Islamic. Grupul extremist sunnit a revendicat responsabilitatea pentru explozia de vineri a unei mașini-capcană în orașul turc Diyarbakir, aflat în sud-estul țării, care a ucis nouă persoane și a rănit mai mult de 100.

Cel puțin doi soldați au fost uciși și alți cinci au fost răniți, sâmbătă, într-un atac sinucigaș cu bombă în apropierea parlamentului Somaliei din capitala Mogadiscio, potrivit poliției, informează Al Jazeera. Explozia, care a vizat un convoi militar aflat în apropiere de punctul de control din Sayidka, a fost revendicată de grupul armat al-Shabab. „Doi soldați au murit și alte cinci persoane au fost rănite,” a declarat maiorul Hussein Nur, adăugând că forțele de poliție, militare și de securitate intervenit în urma atacului. Atacatorul, care se numără printre victime, a încercat să provoace un număr cât mai mare de victime, însă a reușit să lovească unul dintre vehiculele convoiului, a declarat căpitanul Mohamed Hussein agenției de știri Associated Press.

Cel puțin șase copii au fost uciși duminică într-un bombardament al regimului sirian asupra unei creșe în zona orașului Harasta controlată de rebeli, situată aproape de Damasc, a declarat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), informează Le Figaro. Confor OSDH, care dispune de o rețea largă de surse de-a lungul Siriei, 17 persoane, dintre care majoritatea copii, au fost de asemenea răniți în urma exploziei.

Peste trei sferturi dintre germani consideră că legăturile dintre SUA și Germania ar putea fi supuse unor presiuni severe, în cazul în care candidatul republican, Donald Trump, este ales președinte în urma alegerilor din 8 noiembrie, potrivit unui sondaj, o teamă susținută de către politicienii germani, informează Reuters. Un sondaj realizat de organizația Emnid a arătat că 77% dintre germani se arată îngrijorați de tensiunile ce vor surveni relațiile dintre SUA și Germania dacă Trump câștigă alegerile. În schimb, 67% au spus că se așteaptă ca legăturile strânse dintre Germania și Statele Unite să rămână neschimbate în cazul în care este ales candidatul democrat, Hillary Clinton. Printre preocupările principale ale germanilor cu privire la americani se numără poziția lui Trump față de Rusia și alianța NATO. În luna iulie, Trump a șocat declarând că, dacă Rusia ar ataca un membru NATO, el ar lua în considerare dacă țara vizată și-a îndeplinit angajamentele de apărare înainte de a furniza ajutor militar. Germania este cel mai mare partener comercial european al SUA și cea de-a șasea mare piață pentru exporturile din SUA.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …