Home / A fost azi în lume / 2016 / Au fost 31 decembrie, 1&2 ianuarie în lume – Rebelii sirieni ”îngheață” dialogul privind armistițiul mediat de Rusia și Turcia, revoltă violentă într-un penitenciar din Brazilia, revelion înecat în sânge la Istanbul și o lovitură grea dată politicii Obamacare
Forțele guvernamentale siriene sunt acuzate că, după ce au preluat controlul asupra orașului Alep, își concentrează acum ofensiva asupra văii Wadi Barada, un punct strategic aflat pe o rută de aprovizionare a armatei și a milițiilor Hezbollah. Foto: Twitter/Iran Arab Spring: https://twitter.com/IranArabSpring

Au fost 31 decembrie, 1&2 ianuarie în lume – Rebelii sirieni ”îngheață” dialogul privind armistițiul mediat de Rusia și Turcia, revoltă violentă într-un penitenciar din Brazilia, revelion înecat în sânge la Istanbul și o lovitură grea dată politicii Obamacare

1. Trei explozii au ucis, sâmbătă, 29 de persoane, în capitala irakiană Bagdad, pe fondul intensificării luptelor pentru recucerirea orașului Mosul, ultimul mare bastion al Statului Islamic din Irak, informează Reuters. Două dintre explozii, printre care și un atac sinucigaș, au lovit o piață aglomerată din cartierul Sinak, potrivit surselor poliției. O agenție de știri apropiată de Statul Islamic a precizat că atacurile i-au vizat pe musulmanii șiiți, pe care ISIS îi consideră apostați. O a treia explozie a avut loc mai târziu, ucigând patru persoane, într-un district din estul capitalei, când un microbuz plin cu explozibili a fost detonat pe o stradă aglomerată.

2. Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian Hassan Rouhani au agreat în cadrul unei conversații telefonice să continuie ”strânsa coordonare” pentru a pune capăt crizei din Siria, precizează surse de la Kremlin, citate de Reuters. Cei doi lideri au convenit asupra importanței unui acord de încetare a focului în Siria mediat de Rusia și Turcia și asupra planurilor de discuții pentru procesul de pace în capitala Kazahstanului, Astana, au mai precizat surse ale președinției ruse. Totodată, Reuters adaugă că Rusia și Iranul reprezintă doi dintre principalii suporteri ai președintelui sirian Bashar al-Assad în cadrul conflictului sirian.

3. Armata chineză a devenit tot mai îngrijorată de ceea ce interpretează un sprijin al președintelui-ales american Donald Trump pentru Taiwan și ia în considerare adoptarea unor măsuri stricte pentru a preveni ca statul insular să tindă către independență, au precizat surse apropiate ofițerilor militari de rang înalt ai Chinei, conform Reuters. Una dintre posibilitățile luate în consideare o reprezintă desfășurarea de exerciții militare în apropiere de insula autogernată, pe care China o consideră drept o provincie rebelă. O altă posibilă măsură o poate constitui instaurarea unor măsuri de natură economică pentru a paraliza Taiwanul. Cu toate acestea, sursele citate, care au vorbit sub acoperirea anonimatului, au precizat că nu este clar dacă vreuna dintre aceste decizii a fost luată deja, însă este un fapt asumat acela că Taiwanul a devenit un subiect fierbinte în eșaloanele superioare ale armatei chineze în ultimele săptămâni.

4. Guvernul și partidele de opoziție din Republica Democrată Congo au ajuns la o înțelegere care îl obligă pe președintele Joseph Kabila să părăsească funcția după următoarele alegeri, care, drept concesie pentru opoziție, nu vor avea loc mai devreme de sfârșitul lui 2017, informează The Guardian. Kabila, în vârstă de 45 de ani, urma să cedeze puterea în momentul încheierii celui de-al doilea mandat al său, care a expirat pe 19 decembrie. Amânarea organizării alegerilor prezidențiale din motive pe care puterea le-a invocat a fi de ordin logistic și financiar a alimentat temerile potrivit cărora Kabila și apropiații săi vor să păstreze puterea pe termen nedefinit. Înțelegerea dintre guvern și opoziție prevede ca actualul președinte să rămână în funcție până la organizarea noilor alegeri, la care acesta nu mai are dreptul constituțional să participe, urmând totodată să numească un premier desemnat de opoziție care să asigure procesul de tranziție. Peste 40 de persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost arestate după izbucnirea unui val de violențe imediat după expirarea mandatului lui Kabila, la sfârșitul lunii decembrie, în R.D. Congo neavând loc până acum o tranziție pacifistă a puterii de la obținerea independenței de sub Belgia, în 1960.

5. Guvernul de la Caracas l-a eliberat pe fostul candidat prezidențial al opoziției, Manuel Rosales, precum și pe alți câțiva studenți activiști care au fost arestați în timpul protestelor anti-guvernamentale din Venezuela în 2014, scrie The Guardian. Rosales a fost încarcerat în octombrie 2015 sub acuzația de îmbogățire ilicită, după ce s-a întors în Venezuela după 6 ani de exil în Peru. Fost guvernator al provinciei Zulia, acesta a candidat la președinție în 2006, iar eliberarea sa în ultima a zi din 2016 survine cel mai probabil în urma unui proces de mediere inițiat de Vatican, care are ca scop detensionarea atmosferei dintre guvern și opoziție într-o țară puternic afectată de o criză economică și politică.

6. Un bărbat înarmat cu o mitralieră de tip Kalașnikov a deschis focul și a ucis 39 de persoane într-un club de noapte algomerat de pe malul Bosforului, în Istanbul, în noaptea de Anul Nou, acesta reușind ulterior să fugă de la fața locului, fiind căutat de autorități, informează Reuters. Atacatorul a rănit alte zeci de persoane, iar mulți dintre cei care luau parte la petrecere s-au aruncat în apele mării, pentru a scăpa de rafalele de gloanțe. Atacul a fost ulterior revendicat de gruparea Stat Islamic, iar autoritățile turce au anunțat că sunt în căutarea unui bărbat de origine uzbekă sau kârgâză.

7. 12 persoane au fost ucise în noaptea de Anul Nou în orașul Campinas din Brazilia, după ce un bărbat înarmat a pătruns în casa unde avea loc o petrecere și a ucis 11 persoane, inclusiv pe fosta sa soție și băiatul său de 8 ani, apoi s-a sinucis, informează Reuters. Poliția din statul Sao Paulo l-a identificat pe agresor, un bărbat de 46 de ani despre care se crede că era furios în urma despărțirii de soția sa, în vârstă de 41 de ani. Alte trei persoane au fost rănite în urma atacului armat și rămân spitalizate, în timp ce alți 4 participanți la petrecerea care s-a transformat într-un eveniment tragic au scăpat nevătămați.

8. Președintele Gambiei, Yahya Jammeh, a acuzat blocul vest-african ECOWAS că a ”declarat război” țării sale, după ce a fost înștiințat că forțele militare au fost puse în stare de alertă în cazul în care acesta va refuza plecarea din funcție la sfârșitul expirării mandatului pe 19 ianuarie, infromează Reuters. Jammeh a promis că va rămâne la putere în Gambia în ciuda înfrângerii din alegerile de la 1 decembrie în fața lui Adama Barrow și, totodată, că va apăra Gambia de orice agresiune exterioară, într-un discurs transmis de postul național TV cu ocazia Anului Nou. Actualul lider a acceptat inițial înfrângerea în fața rivalului său în alegeri, apoi a revenit și a declarat că nu va accepta rezultatul acestora, după ce comisia electorală a identificat câteva iregularități în procesul de vot, însă a declarat că rezultatul final al alegerilor nu a fost influențat de acestea. Jammeh a continuat să acuze puterile regionale că doresc înlăturarea sa ilegală.

9. Cel puțin 800 de migranți din Africa sub-sahariană au încercat să pătrundă după ce au luat cu asalt un gard aflat pe teritoriul spaniol din enclava Ceuta, aflată în nordul Africii, unde este mărginită de Maroc și Marea Mediterană, majoritatea fiind respinși de grăniceri, informează Reuters. Zeci de migranți au reușit să ajungă în vârful unui gard cu sârmă ghimpată în dimineața de duminică, aceștia fiind ridicați cu macarale, însă doar doi dintre migranți au rămas în Ceuta pentru a fi spitalizați, în timp ce restul au fost returnați în Maroc, a precizat guvernul spaniol. Cinci polițiști spanioli și 50 marocani au fost răniți, după ce migranții au folosit pietre și bare de metal pentru a încerca să spargă porțile de acces pentru a trece de gard și în urma ciocnirilor cu forțele de ordine. Enclavele Ceuta și Melilla, care aparțin Spaniei, sunt singurele teritorii europene de pe continentul african și sunt o țintă a migranților care încearcă să pătrundă în acestea pentru a obține azil.

10. Un judecător federal din Texas a dat sâmbătă un ordin prin care este interzisă intrarea în vigoare ale unor politici administrative menite să extindă protecțiile antidiscriminatorii din cadrul programului de protecție medicală Affordable Care Act destinat serviciilor de sănătate pentru persoanele transgender și cele destinate avortului, informează Reuters. Decizia judecătorului Reed O’Connor a dat dreptate statului Texas, altor șapte state și trei grupuri de ajutor medical creștine care au contestat prevederile care includ în definirea identității sexuale ”discriminări pe baza identității de gen și ale întreruperii de sarcină”, aceasta fiind o lovitură puternică dată politicilor de asigurare medicală promovate de administrația Obama. În motivația sa, judecătorul a subliniat că politicile ce urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie, încalcă Actul de Procedură Administrativă, o lege federală care guvernează practicile legislative. Acesta a explicat că petenții au reclamat faptul că noile reguli ale Affordable Care Act i-ar fi obligat pe aceștia să ”practice și să ofere acoperire pentru asigurarea medicală pentru tranziții de gen și avorturi, în ciuda credințelor religioase sau a judecății medicale”.

11. Ministrul mediului din Burundi, Emmanuel Niyonkuru, a fost împușcat mortal de către atacatori necunoscuți, în capitala Bujumbura, au declarat surse ale poliției, potrivit Al Jazeera. Niyonkuru, în vârstă de 54 de ani, era ministru apelor, mediului înconjurător și al planificării, acesta fiind primul membru al guvernului ucis de la începutul unei crize politice care a cuprins țara după ce președintele Pierre Nkurunziza a început un nou mandat, la limita constituției în 2015. Cel puțin 500 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 300.000 au părăsit țara în urma agitațiilor care au cuprins Burundi în aprilie 2015 timp de câteva luni de zile. Asasinarea lio Niyonkuru survine după o perioadă de relativ calm, care ar putea însă fi înlocuită rapid de noi valuri de violențe dacă se va dovedi că asasinii acestuia țintesc un atac la actuala guvernare.

12. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost audiat de poliție în două dosare în care este acuzat de fapte de corupție, potrivit mass-media locală citată de The Independent. Polițiștii au sosit la reședința premierului și nu au oferit informații presei, însă media israeliană susține că există suspiciuni cu privire la acceptarea mai multor cadouri scumpe de către Netanyahu din partea a doi afaceriști. Premierul israelian a negat orice acuzații, inclusiv în urma unei ședințe avute la sediul partidului Likud, al cărui lider este.

13. O revoltă dintr-o închisoare din orașul brazilian Manaus a provocat moartea a 56 de persoane, în urma celui mai violent episod din sistemul penitenciar brazilian supraaglomerat din ultimele două decenii, au afirmat surse oficiale în cursul zilei de luni, potrivit Reuters. Trupuri decapitate ale victimelor au fost aruncate peste zidurile închisorii din orașul amazonian, iar șeful securității regionale, Sergio Fontes, a declarat că bilanțul victimelor ar putea crește pe măsură ce autoritățile își fac o imagine mai clară a rebeliunii care ar fi pornit de la mai multe bande rivale din cadrul penitenciarului. Potrivit lui Fontes, trupurile decapitate aruncate peste zidurile închisorii aparțin majoritar membrilor cartelului ”Prima Comandă Capitală” (PCC), care activează în Sao Paulo, acesta declarând că revolta este ”încă un capitol din tăcutul și nemilosul război al drogurilor”.

14. Grupările rebele siriene au declarat luni că au decis să înghețe orice discuții cu privire la posibilitatea participării în negocierile de pace siriene pregătite de Moscova în Kazahstan dacă guvernul de la Damasc și aliații săi sprijiniți de Iran nu vor înceta violările acordului de încetare a focului, anunță Reuters. Grupările rebele au declarat într-un comunicat că orice avansări teritoriale ale armatei și milițiilor sprijinite de Iran care luptă alături de aceasta reprezintă încetarea fragilului armistițiu mediat de Rusia și Turcia, care sprijină tabere adverse, și care a intrat în vigoare vineri, 30 decembrie. ”Regimul și aliații săi au continuat să tragă și au comis multe încălcări de amploare ale acordului”, se afirmă în declarația semnată de grupările rebele majoritar moderate reunite sub umbrela Armatei Libere Siriene. Potrivit declarației grupărilor rebele, cele mai grave încălcări ale armistițiului se află în zona din nord-vestul Damascului în regiunea văii Wadi Barada, controlată de rebeli. Guvernul și forțe ale milițiilor libaneze Hezbollah sprijinite de Iran încearcă să preia controlul zonei, în care se află un izvor ce asigură principalele resurse de apă ale capitalei Damasc, fiind totodată situată pe una dintre principalele rute de aprovizionare dinspre Liban către capitala Siriei pe care o folosește Hezbollah.

15. Un vehicul capcană controlat de militanții ISIS a ucis cel puțin 39 de persoane după ce a fost detonat, luni, într-o piață aglomerată din districtul Sadr al capitalei irakiene Bagdad, scrie Al Jazeera. Alți 20 de civili au fost uciși în incidente separate în capitala Irakului, pe fondul intensificării luptelor pentru recucerirea orașului Mosul, ultimul oraș important deținut de ISIS în Irak. Atacurile au survenit pe fondul unei vizite a președintelui francez Francois Hollande, care a promis că va oferi sprijin Bagdadului pentru combaterea militanților ISIS.

16. Fiica femeii care se află la originea unui imens scandal de corupție a președintei Coreei de Sud a fost arestată în Danemarca, după mai multe luni în care a trăit ascunsă, au declarat procurorii implicați în acest caz, potrivit CNN. Un mandat de arestare pe numele lui Chung Yoo-ra, fiica lui Choi Soon-sil, a fost emis în decembrie, pentru acuzații de interferențe în afaceri. Choi este o prietenă veche și un consilier informal al președintei suspendate sud-coreene, Park Geun-hye, fiind descrisă drept ”un Rasputin asiatic”. Chung a fost luată în custodie de poliția din Aalborg și a fost arestată preventiv pentru patru săptămâni, urmând ca autoritățile daneze să ceară Ministerului de Justiție din Coreea de Sud să emită o cerere de extrădare oficială.

 

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …