Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 31 august – 2 septembrie 2017 în lume – Gruparea de guerilă a Columbiei Farc s-a înregistrat ca partid, Papa Francisc a făcut apel către Coreea de Sud să promoveze reconcilierea, iar Donald Trump a mărit finanțarea federală pentru măsurile de urgență necesare în urma Uraganului Harvey
The Guardian

Au fost 31 august – 2 septembrie 2017 în lume – Gruparea de guerilă a Columbiei Farc s-a înregistrat ca partid, Papa Francisc a făcut apel către Coreea de Sud să promoveze reconcilierea, iar Donald Trump a mărit finanțarea federală pentru măsurile de urgență necesare în urma Uraganului Harvey

  1. Partidul Comunist de la guvernarea Chinei a stabilit că va organiza un congres pe 18 octombrie la Beijing pentru a stabili următorul plan cincinal, relatează Business Insider. Anunțul oficial în ceea ce privește data congresului vorbește despre faptul că membrii partidului au ajuns la un consens general în ceea ce privește persoanele ce vor ocupa pozițiile oficiale ale partidului în următorii cinci ani, cu toate că ar putea exista și schimbări de ultim moment. Se presupune că în urma congresului Xi Jinping va fi reales în poziția de secretar general al partidului, pentru al doilea mandat de cinci ani. De asemenea, se așteaptă ca acesta să-și treacă propria filosofie politică în constituția partidului în timpul congresului. Data congresului urmează să fie ratificată de Comitetul Central al partidului, ce cuprinde 200 membri, pe 11 octombrie, în timpul celei de-a șaptea, dar și ultima, ședințe de plen.
  2. Cel puțin alte 8.500 persoane au decedat în Marea Mediterană de când Alan Kurdi, băiețelul sirian de 3 ani, s-a înecat în aceleași ape și a fost adus de acestea la țărmul Turciei în 2015, potrivit The Guardian. Conform ultimelor date publicate de UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, 4.337 persoane se consideră că s-au înecat din septembrie 2016, în încercarea de ajunge la țărmurile europene. Majoritatea acestora au încercat să ajungă din Libia în Italia, din Turcia în Grecia, sau recent, din Maroc în Spania. Alte 4.185 persoane au decedat în decursul celor 12 luni anterioare, de la 1 septembrie 2015 până în august 2016. Datele au fost publicate de UNHCR pentru a comemora a doua aniversare a decesului lui Alan Kurdi.
  3. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), gardianul ONU pentru respectarea legilor în ceea ce privește activitatea nucleară, a declarat că Iran se încadrează în limitele acordului multilateral semnat în 2015, în ciuda faptului că președintele SUA, Donald Trump, insistă că Teheranul ar viola acordul, informează The Guardian. În urma semnării acordului nuclear din 2015, Iranul a acceptat să-și limiteze programul nuclear în schimbul ameliorării sancțiunilor economice ce i-au fost impuse de comunitatea internațională. AIEA a declarat că stocul de uraniu deținut de Iran este de 88,4 kg, adică o treime din valoare maximă ce îi este permis să dețină, conform acordului. Foști oficiali de la Casa Albă au spus că Washingtonul depune presiune asupra serviciilor secrete pentru a găsi dovezi ce ar demonstra că Iranul violează acordul nuclear, pentru ca să poată astfel să justifice retragerea SUA din cadrul acordului, semnat și de Marea Britanie, Franța, China, Germania și Rusia.
  4. În urma negocierilor dintre SUA, Canada și Mexic asupra acordului NAFTA s-a ajuns la un nou consens, conform Reuters. Deși președintele SUA, Donald Trump, a amenințat în trecut retragerea Statelor Unite ale Americii din cadrul acordului NAFTA, în urma ultimelor negocieri s-a ajuns la un consens și au fost stabilite noi condiții satisfăcătoare pentru cele trei părți implicate, astfel încât Acordul de Liber Comerț al Americii de Nord (NAFTA) să supraviețuiască. Astfel, la 1 septembrie, reprezentanți a celor trei state s-au întâlnit în orașul Mexic pentru a continua discuțiile începute la Washington în timpul verii. Cu toate acestea un oficial a declarat că „Nu avem așteptări de a atinge progrese covârșitoare în această rundă de negocieri. Chiar nu avem aceste așteptări.”
  5. Gruparea de guerilă a Columbiei, Farc, a început să planifice participarea sa în alegerile din 2018, relatează The Guardian. Gruparea columbiană de guerilă Farc s-a înregistrat în mod oficial drept partid. Aceasta și-a schimbat logoul într-un trandafir, dar și-a păstrat acronimul drept nume, pe care mulți columbieni îl asociază cu trecutul violent al grupării. În urma congresului de fondare la Bogota, Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei (Farc) a devenit Forțele Alternative Revoluționare Comune. Iván Márquez, unul dintre liderii Farc a declarat în urma congresului de fondare a noului partid: „Pentru unii acronimul Farc are o conotație negativă, dar acesta de asemenea reprezintă trecutul nostru. Noi vom continua conflictul, doar că prin intermediul politicii legale.”
  6. Procurorii brazilieni au cerut ca fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, să fie scutit de orice acuzare în cadrul mai multor cazuri de corupție de la curtea federală, potrivit Reuters. Procurorii ce au cerut absolvirea de acuzații al lui Lula, și-au motivat cerința prin intermediul lipsei de dovezi, ce ar oferi credibilitate acuzațiilor. Procurorii federali au declarat într-un comunicat oficial că fostul senator Delcidio Amaral a mințit în ceea ce-l privește pe Lula, acesta fiind cel mai cunoscut politician al statului brazilian, ca parte a unui plan pre-stabilit. Amaral l-a acuzat pe Lula că ar fi colaborat cu finanțistul miliardar Andre Esteves pentru a cumpăra tăcerea unui membru din conducerea companiei de stat de petrol Petroleo Brasileiro, în ceea ce privește un presupus act de corupție comis de Lula. Obstrucționarea justiției este unul dintre cele cinci cazuri pentru care Lula așteaptă să meargă în judecată.
  7. SUA și Coreea de Sud au convenit că este momentul să revizuiască tratatul de armament nuclear în contextul amenințărilor survenite din Coreea de Nord, conform Reuters. Președintele SUA Donald Trump a convenit cu președintele Coreii de Sud Moon Jae-in să revizuiască un tratat comun în ceea ce privește dezvoltarea unui program de rachete balistice pentru Coreea de Sud. Decizia a fost luată în contextul în care programul nuclear al Coreii de Sud a crescut în ultimele luni, iar Phenianul a amenințat în repetate rânduri cu atac cu rachetă balistică. De asemenea, Trump a oferit acordul „conceptual” ca statul sud-coreean să cumpere echipament în valoare de miliarde de dolari de la armata americană.
  8. Papa Francisc a făcut apel către liderii religioși ai Coreii de Sud să promoveze reconcilierea, informează Reuters. În contextul situației tensionate din peninsula coreeană, din cauza programului nuclear al Coreii de Nord, Papa a făcut apel către o delegație sud-coreeană să promoveze reconcilierea și să lupte împotriva violenței. Ca răspuns la apelul Papei, Coreea de Sud și SUA au revizuit tratatul bilateral pentru dezvoltarea programului nuclear în Coreea de Sud, astfel încât să diminueze din amploarea acestuia.
  9. Președintele SUA Donald Trump a mărit nivelul de finanțare din fonduri federale pentru îndepărtarea deșeurilor, ca măsură de urgență în urma efectelor devastatoare ale Uraganului Harvey, de la 75% la 90%, relatează Reuters. Casa Albă a anunțat că „Președintele Trump a crescut investiția din fonduri federale la 90% pentru îndepărtarea deșeurilor, inclusiv asistența federală directă, iar finanțarea federală pentru măsuri de protecție de urgență la 100%, inclusiv asistența federală directă.”
  10. Liderul al-Qaeda din Yemen a făcut apel pentru atac, pentru a susține minoritatea musulmană Rohingya din Myanmar, conform Reuters. Un lider al-Qaeda din Yemen a făcut apel pentru a ataca autoritățile din Myanmar ca măsură de solidaritate cu minoritatea musulmană Rohingya, ce este în mod constant persecutată. Populația de aproximativ 1,1 milioane musulmani Rohingya din Myanmar reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru liderul statului Aung San Suu Kyi, care este acuzată de comunitatea internațională că ar fi incapabilă să protejeze minoritatea de persecuție. Prin intermediul unui video publicat de fundația media al-Malahem, ce aparține al-Qaedei, Khaled Batarfi a făcut apel către musulmanii din Bangladesh, India, Indonesia și Malaiezia să susțină populația musulmană Rohingya din Myanmar împotriva „dușmanilor lui Allah.”

Despre Valeria Bortă

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …