Home / A fost azi în lume / 2022 / Au fost 30 aprilie și 1 mai în lume- au izbucnit proteste în Paris și Istanbul, Germania și-a schimbat poziția privind sancțiunile impuse Rusiei, iar armata din Mali este criticată de ONU
REUTERS/Sarah Meyssonnier
REUTERS/Sarah Meyssonnier

Au fost 30 aprilie și 1 mai în lume- au izbucnit proteste în Paris și Istanbul, Germania și-a schimbat poziția privind sancțiunile impuse Rusiei, iar armata din Mali este criticată de ONU

Material realizat de Doina Bulearcă

Forțele de ordine pariziene au folosit gaz lacrimogen împotriva protestatarilor violenți care demonstrau împotriva alegerii președintelui Macron, raportează Reuters. Mii de oameni au participat la demonstrații duminică, cerând majorări salariale și renunțarea la inițiativa președintelui în exercițiu de crește vârsta de pensionare. În Paris, poliția a arestat 54 de persoane, printre care și o femeie care a atacat un pompier ce încerca să stingă un incendiu, conform declarațiilor Ministrului de interne. Anarhiști aparținând grupului Black Bloc au vandalizat un restaurant McDonald’s în Place Leon Blum și câteva agenții imobiliare, spărgând geamurile și dând foc câtorva coșuri de gunoi. Aproximativ 116.500 de persoane au participat la demonstrații la nivel național, 24.000 doar în Paris, evenimente la care s-au alăturat personalități politice aparținând stângii și activiști de mediu. 

Zeci de protestatari turci care voiau să ajungă în Piața Taksim au fost deținuți duminică în Istanbul, raportează Reuters. Demonstrațiile ținute de 1 mai au fost organizate pe fondul dificultăților economice și inflației în creștere. Biroul guvernatorului din Istanbul a permis susținerea celebrărilor de 1 Mai într-un anumit district, adunările în alte zone fiind interzise. Poliția a arestat 30 de persoane în districtul Beșitktaș și ale 22 în districte din Sisli. O declarație de la biroul guvernatorului a anunțat că 164 de protestatari au fost arestați duminică pentru „încercarea de a susține demonstrații ilegale”. 

Comisia din cadrul Camerei Reprezentanților din SUA care investighează atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului va decide trimiterea unor citații în următoarele două săptămâni, relatează The Guardian. Citațiile care vor fi emise vizează membrii republicani ai Congresului care au fost implicați în încercarea fostului președinte american Donald Trump de a anula rezultatul alegerilor din 2020. Audierile care vor avea loc în luna iunie vor implica „evenimentele ce au dus la episodul 6 ianuarie, minciunile de după alegeri, strângerea de fonduri, cele 187 de minute în timpul cărora președintele practic a stat în Biroul Oval când Capitoliul era atacat … răspunsul Departamentului de Apărare.” Mike Pence, fostul vicepreședinte al lui Trump, este așteptat să vină de bunăvoie în fața Comisiei. 

Ambasadorul Germaniei la UE a anunțat o nouă poziție a guvernului de la Berlin privind sancțiunile aplicate Rusiei, relatează Politico. Cinci diplomați ai Uniunii Europene au confirmat că noua poziție a statului german include impunerea de sancțiuni asupra uraniului, ceea ce ar afecta industria nucleară civilă rusă. În prezent, Comisia europeană lucrează la un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ce include potențiale măsuri legate de petrol. Detaliile vor fi discutate în zilele următoare, guvernele statelor membre UE căutând să taie profiturile din exportul de energie folosit să finanțeze invazia din Ucraina. 

Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite a criticat decizia guvernului din Mali de a interzice și suspenda publicațiile media franceze, relatează Al Jazeera. De asemenea, aceasta a făcut apel la liderii armatei maliene să își retragă decizia. Suspendarea a survenit pe 16 martie, când guvernul a acuzat două publicații media că ar transmite afirmații false despre rapoarte asupra încălcării drepturilor omului de către armată. Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, a declarat: „Suntem profund consternați de decizia regulatorilor media din Mali de a suspenda definitiv Radio France International și France24”. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …