Home / A fost azi în lume / 2023 / Au fost 3 și 4 iunie în lume – Secretarul general al NATO a înaintat o cerere către autoritățile de la Ankara pentru acceptarea aderării Suediei la alianță, Zeci de mii de protestatari s-au strâns la Belgrad, cerând demisia a diferiți oficiali din guvernul Serbiei iar Aproximativ 500.000 de persoane au participat la un protest anti-guvern organizat la Varșovia

Au fost 3 și 4 iunie în lume – Secretarul general al NATO a înaintat o cerere către autoritățile de la Ankara pentru acceptarea aderării Suediei la alianță, Zeci de mii de protestatari s-au strâns la Belgrad, cerând demisia a diferiți oficiali din guvernul Serbiei iar Aproximativ 500.000 de persoane au participat la un protest anti-guvern organizat la Varșovia

Material realizat de Radu Ioan Mocanu.

Oficialii francezi au declarat că vor trimite unsprezece mii de polițiști pentru asigurarea ordinii publice la protestele ce vor avea lor săptămâna aceasta, notează Reuters. Ministrul francez de interne a declarată că această procedură este luată pentru asigurarea siguranței demonstratarilor și pentru protejarea dreptului de a protesta. Protestele au loc ca urmare a reformei pensiilor promulgată de președintele Emmanuel Macron, care a ridicat vârsta de pensionare de la șaizeci și doi la șaizeci și patru de ani. Demonstrația din această săptămână a fost planificată de mai multe săptămâni de către sindicatele responsabile pentru protestele organizate. În urma reformei nepopulare, reputația și componența organizațiilor sindicale a crescut exponențial, redirecționând atenția de la sectorul privat. 

Secretarul general al NATO a înaintat o cerere către autoritățile de la Ankara pentru acceptarea statului suedez în alianța nord-atlantică, relatează Al Jazeera. Oficiali ai Turciei, Suediei și Finlandei se vor întâlni pentru a elimina obstacolele ce au întârziat aderarea Suediei în alianță. Motivul invocat de executivul de la Ankara este acela conform căruia, autoritățile suedeze sunt indulgente cu diferite organizații teroriste. Conform lui Jens Stoltenberg, oficialii suedezi și-au întărit legislația antiteroristă, aducând astfel modificări constituționale. Conform oficialilor NATO, aderarea Suediei este așteptată să se realizeze până la summitul din Lituania din această vară. 

Zeci de mii de protestatari s-au strâns la Belgrad pentru a cincea săptămână, cerând demisia a diferiți oficiali din guvernul Serbiei, anunță Deutsche Welle. Protestele survin în urma a două atacuri armate petrecute luna trecută, soldate cu optsprezece victime. Cetățenii cer sancționarea președintelui, ministrului afacerilor externe și altor înalți oficiali, considerați principalii vinovați. Președintele Aleksandar Vucic a declarat că grupările opoziției ar urmări să îl destituie prin forță și că guvernarea poate să fie schimbată doar prin vot. În urma atacurilor armate, autoritățile au promulgat o nouă legislație în ceea ce privește permisele de port armă și mai multe forțe de securitate au fost mobilizate în școli. Aceste proteste formează o nouă provocare pentru președintele Vucic, acesta conformându-se cu tensiuni în creștere la granița cu Kosovo. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a anunțat că forțele armate ucrainene sunt pregătite pentru lansarea contraofensivei, conform The Guardian. Conform estimările oficiale, armata ucraineană a mobilizat douăsprezece brigăzi cu un efectiv de 60.000 de soldați care au misiunea de a elibera teritoriile aflate sub ocupația Federației Ruse. De asemenea, președintele Zelenski a declarat că un număr mare de soldați și-ar putea pierde viața din cauza lipsei apărării antiaeriene, fapt ce ar putea reprezenta o problemă în viitoarea contraofensivă. În plus, este de așteptat ca statul ucrainean să primească un sprijin militar în valoare de 37 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite, 4.6 miliarde de dolari din partea Regatului Unit și 4.2 miliarde din partea Germaniei. În interviu, președintele ucrainean a mai declarat că speră ca sprijinul militar să continue și după o eventuală schimbare de administrație la Washington. 

Aproximativ 500.000 de persoane au participat la un protest antiguvern organizat la Varșovia, notează Politico. Demonstrația avut loc în timpul celei de-a 34-a aniversări a prăbușirii regimului comunist în Polonia. Protestul a fost organizat de fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care conduce partidul de opoziție, Platforma Civică, și care speră la o victorie electorală în decursul anului curent. Protestele au fost organizate ca urmare a înaintării unui decret de către președintele Andrzej Duda prin care funcționarii publici bănuiți că s-ar afla sub influență rusească ar putea fi eliminați din viața politică. Opoziția a considerat că acest fapt este folosit pentru a-l elimina pe Donald Tusk din cursa electorală pe baza unor acuzații nefondate. În sondajele realizate anul acesta, Partidul Lege și Justiție a scăzut în popularitate în urma stagnării economice și creștere a inflație, fapte ce sunt așteptate să se schimbe spre finalul anului. 

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Retrospectiva 2024: Conflicte Armate, Crize  de Securitate și Drepturile Omului

Autor: Rus Andrei-Vasile   Anul 2024 a reprezentat o perioadă marcată de numeroase conflicte și …