Home / A fost azi în lume / 2017 / Au fost 3 și 4 iunie în lume – Comunitatea internațională condamnă atentatele de la Londra, în timp ce mai mulți artiști au adus un omagiu victimelor atentatului de la Manchester, iar statele din sud-estul Asiei au anunțat măsuri de combatere a militanților islamiști

Au fost 3 și 4 iunie în lume – Comunitatea internațională condamnă atentatele de la Londra, în timp ce mai mulți artiști au adus un omagiu victimelor atentatului de la Manchester, iar statele din sud-estul Asiei au anunțat măsuri de combatere a militanților islamiști

Material realizat de Ionela Păpurică și Ana Rusu

Londra a fost supusă unui nou atac terorist pentru a treia oară în acest an, după ce un bărbat a condus o mașină în pietonii de pe podul Westminster în martie și un atac cu bombă la un concert al artistei Ariana Grande, acum doua săptămâni, informează CNN. Sămbătă seara, o camionetă a lovit mai mulți pietoni pe London Bridge, îndreptându-se srpre Piața Borough. Poliția Metropolitană a confirmat că șapte persoane au fost ucise și alte 48 au fost rănite. Ofițerii de poliție i-au împușcat pe cei trei atacatori, care au înjunghiat mai mulți oameni, dovedindu-se că aceștia au purtat veste false de explozibili. Acest atac terorist afectează desfășurarea campaniei electorale, partidele suspendându-și activitatea pentru moment. Cu toate acestea UKIP a refuzat să facă același lucru, declarând că acest lucru și-ar dori extremiștii. Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că există prea multă toleranță față de extremism în societate, mulțumindu-i, în același timp, poliției pentru curajul și eficiența de care a dat dovadă, reușind să intervină în opt minute de la primul apel de urgență. Acest atac a adus solidaritatea liderilor mondiali, care sunt alături de Marea Britanie. Președintele Emmanuel Macron a declarat că Franța are patru cetățeni răniți în atac, pe când premierul australian Malcolm Turnbull a informat că printre răniți se află și doi cetățeni australieni, care au primit îngrijire la spital. Reacțiile nu au întârziat să apară nici din partea Statelor Unite, președintele Trump declarând că americanii vor fi alături cu orice de poporul britanic, informează BBC. Cancelarul german Angela Merkel a susținut solidaritatea germană dincolo de frontiere, popoarele trebuind să fie unite în groază, în doliu dar și în hotărâre. Și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și cel al Rusiei, Vladimir Putin, au declarat că sunt alături de victimele atacului terorist.

Miniștrii guvernului conservator din Marea Britanie nu reușesc să recunoască adevăratele consecințe ale Brexitului în ceea ce privește schimbul de informații cu UE pentru lupta împotriva terorismului, au avertizat experți în tehnologie, potrivit The Independent. Astfel că Marea Britanie trebuie să aștepte aproximativ trei ani pentru a primi o ”decizie de adecvare” de la Bruxelles existând temeri că poliția și serviciile de securitate vor pierde o armă vitală pentru a combate terorismul și crima organizată. Marea Britanie va pierde accesul la schimbul de informații prin intermediul agenției de aplicare a legii Europol și a sistemului de informații Schengen, care deține o listă de urmărire a unui număr de circa 8.000 de potențiali suspecți de terorism. Temerea organizațiilor este provocată de faptul că partidele politice, deși au problema terorismului în cadrul programelor politice, ele nu consideră subiectul schimbului de informații ca fiind unul prioritar.

Țările din Asia de Sud-Est intenționează să utilizeze avioane spion și drone pentru a stopa mișcarea militanților peste frontierele lor, în scopul de a stopa creșterea influenței Statului Islamic în regiune, informează Reuters. Pe lângă patrulele maritime deja existente, Indonezia, Malaezia și Filipine au declarat că vor lansa patrulele aeriene comune în această lună la frontierele lor comune din Marea Sulu. Autoritățile din regiune au cerut o cooperare mai strânsă pentru a stopa efectele unei lupte violente cu militanții islamici aflați în sudul Filipinelor, mai ales că regiunea găzduiește 600 de milioane de oameni, fiind inclusă și Indonezia, care are cel mai mare număr de musulmani din lume. Mii de cetățeni sunt simpatizanți ai Statului Islamic și se presupune că sute de persoane au călătorit în Siria din această regiune pentru a se alătura grupului extremist.

Un incendiu puernic care a fost cofundat cu explozia unei bombe a provocat haos în piața San Carlo unde fanii fotbalului s-au adunat pentru a urmări finala Ligii Campionilor între Juventus și Real Madrid, în fața unui ecran gigantic, relatează Russia Today. Tensiunile au apărut în a doua jumătate a meciului, înregistrările video surprinzând o grabă bruscă în mijlocul mulțimii. Conform informațiilor oferite de La Republica, aproximatix 1400 de persoane au fost rănite, dintre care opt grav, printre acestea fiind și un copil. În mai 1985, 39 de oameni, majoritatea italieni, au fost uciși și 600 au fost răniți când un zid s-a prăbușit înainte de finala Cupei Europene între Juventus și Liverpool, pe stadionul Heysel din Bruxelles.

Concertul caritabil care a avut loc în urma atacului de la Manchester a devenit o noapte de unitate, vindecare și bucurie pentru 50.000 de fani ai muzicii, relatează BBC. Acest spectacol a fost realizat în memoria victimelor bombardamentelor de sinucidere din 22 mai, la un concert al artistei Ariana Grande. Cântăreața le-a mulțumit atât celor prezenți, care au dat dovadă de solidaritate și iubire, cât și colegilor de scenă. Printre aceștia, și-au făcut apariția Miley Cyrus, Black Eyed Peas, Kty Perry, Coldplay, Robbie Wiiliams, Liam Gallagher și Justin Bieber.

Cel puțin șapte oameni și-au pierdut viața, iar circa 120 au fost răniți în urma a trei explozii în timp ce asistau la Kabul la înmormântarea fiului vicepreședintelui Senatului, care fusese ucis cu o zi înainte în timpul unor manifestații în capitala Afganistanului, informează The Guardian. Acesta este cel de-al treilea atac din ultimele patru zile provocat în capitala Afganistanului, iar purtătorul ministrului sănătății a declarat că numărul celor aflați în stare gravă este în creștere, având în vedere că la înmormântarea lui Salem Izidyar, fiul vicepreședintelui Senatului, au participat peste 1000 de oameni, dar și diverse personalități, printre care și șeful executivului afgan, Abdullah Abdullah.

Franța și India și-au manifestat intenția de a coopera în lupta împotriva schimbărilor climatice, în cadrul unor discuții între președintele francez Emmanuel Macron și a premierului Indiei, Narendra Modi, purtate la Paris, informează Reuters. Liderii celor două state și-au manifestat angajamentul de a continua să respecte prevederile Acordului de la Paris, semnat în 2015, pentru a reduce emisiile de carbon la nivel global, la doar două zile de la anunțul retragerii Statelor Unite ale Americii din cadrul înțelegerii. De cealaltă parte, conform unei declarații date de Nikki Haley, amabasadorul S.U.A. la O.N.U, președintele Donald Trump crede în schimbările climatice și este conștient și de faptul că oamenii sunt responsabili de acest fenomen, adăugând că decizia lideului Statelor Unite ale Americii nu va schimba poziția acestora în lupta împotriva schimbărilor climatice. În ceea ce privește motivul ce a stat la baza acestei alegeri ale lui Donald Trump, Haley l-a învinuit pe fostul președinte, Barack Obama, pentru că a acceptat prevederi mult prea stricte, dar mai ales imposibil de realizat. Pe de altă parte, conform spuselor liderului francez această alianță urmează să aducă măsuri concrete în favoarea energiei solare, mobilizând mai mult de un trilion de dolari până în 2030 și aducând laolaltă peste 100 de țări bogate în energie solară, care vor susține statele ce duc lipsă de acest tip de energie.

Organizatorii festivalului Rock am Ring au reluat sâmbătă concertele după ce amenințarea teoristă din ziua anterioară nu a fost confirmată, informează CNN. Organizatorii anunțaseră că din cauza unei amenințări teroriste au fost îndrumați de către autorități să întrerupă festivalul, însă după lungi căutări, orice suspiciune ce viza un posibil atac terorist a fost înlăturată. Având în vedere că este unul dintre cele mai populare festivaluri din Europa, organizatorii au estimat un număr de 175.000 de spectatori au fost evacuați pentru buna desfășurare a verificărilor de către autorități. Securitatea festivalului fusese sporită după atentatul de la Manchester, care a vizat spectatorii unui concert pop.

Zeci de civili care încercau să părăsească zona de conflict din orașul Mosul au fost uciși de militanți ai Statului Islamic, informează Reuters. Trupurile neînsuflețite a peste o duzină de oameni ce au încercat să fugă din orașul Mosul au fost găsite pe o stradă din apropierea liniei de front care delimitează teritoriile controlate de ISIS de cel al forțelor guvernamentale din Irak. Au fost omorâți atât copii, cât și femei, iar lucrurile lor au rămas aruncate pe străzi, conform lui Dave Eubank, de la Asociația Free Burma Rangers Relief, care declară că în ultimele zile a văzut peste 50 de cadavre, deoarece gruparea Stat Islamic i-a împușcat pe cei ce au încercat să fugă. Prăbușirea orașului Mosul ar reprezenta sfârșitul califatului din Irak, declarat în 2014 de Statul Islamic, fapt ce ar pune capăt suferințelor, căci până acum, peste 700.000 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, încercând să găsească refugiu.

Cel puțin 19 oameni au fost reținuți în Germania la un protest antifascist împotriva neonaziștilor, potrivit El Pais. În Karlsruhe, sudul Germaniei, în timpul unui protest organizat de grupuri antifasciste, au fost reținute cel puțin 19 persoane, având în vedere că partidul neonazist Die Rechte s-a adunat pentru a comemora “Ziua viitorului Germaniei”. 300 de membri ai unui grup radical de stânga s-au bătut cu forțele de ordine, iar pentru a ține situația sub control, autoritățile au adus peste 3000 de agenți în centrul orașului. Poliția a estimat că duminică urmau să se adune în Karlsruhe peste 900 de extremiști de dreapta din toată Germania, având în vedere că la contramanifestații au participat peste 3000 de oameni, printre care și primarul orașului, Frank Mentrup.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …