Home / A fost azi în lume / 2021 / Au fost 3 si 4 aprilie în lume- Partidul de centru dreapta din Bulgaria, GERB, este câștigătorul alegerilor parlamentare, conform rezultatului inițial, Papa Francisc face apel la unitate în distribuirea de vaccinuri, iar Franța intră în a treia carantină națională

Au fost 3 si 4 aprilie în lume- Partidul de centru dreapta din Bulgaria, GERB, este câștigătorul alegerilor parlamentare, conform rezultatului inițial, Papa Francisc face apel la unitate în distribuirea de vaccinuri, iar Franța intră în a treia carantină națională

Material realizat de Mircea Andrei Cuciureanu și Mihai Boș

Partidul de centru dreapta din Bulgaria, GERB, a câștigat alegerile parlamentare conform exit poll-ului, cu un procent de 25%, fapt ce ar putea însemna prelungirea mandatului primului-ministru, Boyko Borissov, în ciuda acuzațiilor de corupție și a manifestațiilor stradale din ultimele luni, raportează Al Jazeera. Rezultatele inițiale ale votului arată că după un deceniu în care a „dominat” scena politică din statul balcanic, Borissov va trebui să se reorienteze către un guvern de coaliție, din pricina fragmentării majore a legislativului. Date fiind neînțelegerile dintre actualul premier și liderii opoziției pro-europene, Bulgaria se confruntă cu riscul major de a nu avea un guvern funcțional și activ la timp pentru accesarea fondurilor din planul european pentru redresare economică în urma COVID-19.   

Papa Francisc a condamnat mărirea bugetelor militare și continuarea conflictelor armate pe timpul pandemiei de COVID-19, îndemnând statele să-și îndrepte atenția spre țările subdezvoltate ce nu beneficiază de suficiente doze de vaccin pentru a combate răspândirea virusului, conform Reuters. Liderul spiritual a declarat în adresa specială cu ocazia Paștelui Catolic faptul că „pandemia continuă să se răspândească, în timp ce criza socio-economică continuă cu aceeași severitate, mai ales pentru cei săraci”. Discursul de Paște avea loc, de obicei, în fața a 100.000 de credincioși, dar din pricina restricțiilor pentru prevenirea răspândirii virusului au fost prezente mai puțin de 200 de persoane. În mesajul său, Episcopul Romei și-a împărtășit, de asemenea, recunoștința față de cadrele medicale și a solicitat depunerea unui efort colectiv pentru combaterea pandemiei.

Franța a intrat în a treia carantină la nivel național, această măsură fiind considerată necesară de către autorități din cauza numărului copleșitor de pacienți la ATI, atingând maximul de până acum, cu 5000 de oameni internați, informează BBC. Printre restricțiile impuse se regăsesc măsuri precum închiderea tuturor școlilor și a magazinelor neesentiale, circulatia fiind interzisă între orele 19:00 si 06:00, la care se adaugă mențiunea că orice deplasare ce depășește 10 km va trebui justificată. Președintele francez, Emmanuel Macron, a sperat în reducerea cazurilor de COVID-19 fără reimplementarea unei carantine la nivel național, dar mutațiile virusului, alături de întârzierile livrărilor de vaccin, au forțat această decizie.  

Statele din Europa Centrală și de Est se confruntă cu dificultăți majore provocate de pandemia de coronavirus, după ce inițial efectele acesteia au fost mai puțin resimțite în această zonă de pe Glob, informează BBC. Majoritatea statelor din această zonă sunt afectate de o rată ridicată a infectărilor, fapt care încetinește și campania de vaccinare din țări precum Polonia, Ungaria sau Ucraina. Polonia luptă cu cel mai mare număr de infectări de la începutul pandemiei – de 60 de ori mai multe decât începutul pandemiei în primăvara anului trecut. Guvernul încearcă să atragă cadre medicale noi din străinătate pentru a trata pacienții din zonele cele mai afectate. Școlile, magazinele și afacerile sunt închise, dar bisericile au rămas deschise pentru Paști. Ungaria se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume, cu mai mult de 21000 de decese cauzate de coronavirus, în timp ce în Ucraina mor aproximativ 400 de oameni zilnic din cauza Covid-19. Rata de vaccinare din Ucraina este una dintre cele mai scăzute din Europa.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge a elaborat o serie de jocuri online pentru a avertiza asupra riscurilor recunoașterii emoțiilor cu ajutorul inteligenței artificiale, relatează The Guardian. Tehnologia recunoașterii faciale a fost creată pentru a identifica emoții umane folosind algorimtii de învățare a inteligenței artificiale, aceasta reprezentând o adevărată industrie la nivel global. Această tehnologie s-a dovedit a fi utilă în numeroase situații, de la siguranța rutieră la cercetări de marketing. Criticii, însă, susțin că această tehnologie nu doar că ridică probleme de confidențialitate, dar este și inexactă. O echipă de cercetători au creat un site web – emojify.info – unde publicul poate încerca aplicația de recunoaștere digitală a emoțiilor folosind propriile camere web. Speranța cercetătorilor este aceea că vor spori siguranța utilizării tehnologiei și vor promova conversațiile referitoare la aceasta.

Fostul prinț moștenitor al Iordaniei, Hamzah bin Hussein, fratele vitreg al Regelui Abdullah II, a susținut, într-o declarație video obținută de BBC, că a fost plasat în izolare, iar posibilitățile sale de  comunicare au fost întrerupte, arată CNN. Prințul Hamzah a declarat că i-a fost transmis de către armata din Iordania că nu își mai poate părăsi casa, sugerând că a fost plasat sub arest la domiciliu.  Hamzah este cel mai în vârstă fiu al fostului Rege al Iordaniei, Hussein, și al soției acestuia,  Regina Noor. „Am primit o vizită a Șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Iordaniei în care m-a anunțat că nu îmi este permis să comunic cu oamenii sau să mă întâlnesc cu ei, pentru că în întâlnirile pe care le-am prezentat pe rețelele de socializare despre vizitele pe care le-am făcut au existat critici la adresa guvernului sau a Regelui”, spune Prințul Hamzah în videoclipul pe care BBC l-a obținut de la avocatul prințului.  

Columbia și-a extins restricțiile legate de coronavirus din cauza ratei crescute de ocupare a unităților de îngrijire, a declarat Președintele Ivan Duque, duminică, pentru Reuters. Columbia, care a înregistrat mai mult de 2,4 de milioane de cazuri de coronavirus și aproape 64.000 de decese, a administrat până acum un număr echivalent de 2,4 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Guvernul a atenționat în mod repetat populația să nu renunțe la măsurile de protecție pe perioada sărbătorilor pascale – o perioadă a călătoriilor – și să provoace restricții necesare la sfârșit de săptămână. „Este clar că … unele municipii au înregistrat creșteri în ultimele săptămâni și există, de asemenea, riscul unei creșteri la nivel național în săptămânile ce urmează”, a afirmat Duque pe rețelele de socializare. „Trebuie să acționăm, să prevenim și să luăm decizii pertinente”. Restricțiile bazate pe capacitatea scăzută a unităților de terapie intensivă vor intra în vigoare de luni și vor continua până în 19 aprilie, a declarat președintele.

Autoritățile din Grecia au extins restricțiile atât pentru zborurile interne cât și pentru cele internaționale, decizia venind în urma creșterii rapide a cazurilor de COVID-19, călătorii fiind nevoiți să prezinte dovada unui test PCR negativ făcut în ultimele 72 de ore, informează Reuters. Toți pasagerii străini sunt nevoiți să se izoleze timp de 7 zile de la aterizare, cu excepția israelienilor ce au primit a doua doză de vaccin cu cel puțin două săptămâni înainte de călătoria spre teritoriul elen, masură rezultată în urma încheierii unui acord bilateral. Pe plan internațional, majoritatea zborurilor din afara UE sunt interzise, cu excepția a 10 state, printre care și Regatului Unit, în timp ce pe plan intern traficul aerian a fost limitat la călătorii esențiale. În Grecia, școlile, majoritatea magazinelor și restaurantele sunt închise, înregistrându-se în ultimele zile peste 3000 de noi cazuri de COVID-19 și 72 de morți.  

Peste 100.000 de doze de vaccin rusesc Sputnik V au fost livrate către Tripoli, primul-ministru interimar al Libiei, Abdul Hamid Dbeibah, declarând ușurat că acesta este un prim pas important către începutul campaniei de vaccinare în statul din nordul Africii, relatează Al Jazeera. De la începutul pandemiei și până în prezent, în Libia au fost înregistrate aproape 200.000 de cazuri de COVID-19 și aproximativ 2 700 de decese. Sistemul medical din țara nord africană a fost devastat de conflictele violente din ultimii 10 ani, astfel ministerul sănătății neputând aplica un plan eficient, menit să-i protejeze pe cei aproximativ 6.5 milioane de locuitori. Scopurile principale ale cabinetului primului-ministru Ddeibah sunt ameliorarea conflictului intern, în scopul pregătirii alegerilor din luna decembrie, și demararea cu succes a programului de vaccinare împotriva COVID-19.

Echipe de lucru au pompat milioane de litri de apă uzată contaminată  într-un golf vulnerabil din punct de vedere ecologic din Florida, duminică, în timpul încercării de a preveni o prăbușire „iminentă” a unui rezervor de depozitare de la o mină veche de fosfat, informează The Guardian. Oficialitățile din ținutul Manatee au extins peste noapte o zonă de evacuare și au atenționat că până la 340 milioane de galoane de apă ar putea înghiți zona într-un „perete de 6 metri de apă” dacă nu vor repara breșa de la rezervorul Piney Point din zona golfului Tampa, la Nord de Bradenton. Imaginile aeriene difuzate la televiziunile locale au arătat apa curgând din scurgeri în pereții rezervorului de reținere.Ron DeSantis, guvernator al Floridei, a declarat stare de urgență după ce oficialitățile au avertizat „prăbușirea iminentă” a rezervorului.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 20 decembrie în lume – Comisia Europeană a propus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru georgieni, iar cercetătorii au descoperit 27 de specii noi de animale în Peru

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Mihai Turcu Cercetătorii au descoperit 27 de specii noi …